Top News
40402 prikaza

Horor rodilište: "Pljuskali su me dok su me šivali na živo"

Rodilište
Ivica Galović (PIXSELL)
Niti Rijeku nisu zaobišle horor priče iz rađaona i ginekoloških ordinacija koje sa javnosti dijele ogorčene žene

Nakon što je Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić s javnosti podijelila kako joj je kiretaža nakon spontanog pobačaja u splitskoj bolnici odrađena bez anestezije sve se više žena odlučuje izreći svoje traumatične priče.

#PrekinimoŠutnju akcija je udruge RODA koje potiču žene da hrabro istupe o svojim iskustvima. Narednih dana prenijet ćemo ispovijesti svih žena, kako bi se njihov glas čuo što jače, a danas u nastavku pročitajte 10 priča žena iz Rijeke.

Rijeka, 2017. godina

Spontani u 8. mjesecu trudnoće. Dobila tabletu za samočišćenje. Poslali su me kući i sve sam to sama proživjela gledajući kako sve odlazi u kanalizaciju - ne znam što me više boli, ono što gledam ili sam postupak čišćenja. Nakon dva dana odlazim u bolnicu na dogovoreni pregled. Pregled mlađe doktorice (ne ginekologice) neću ni komentirati jer se ne može nazvati doktoricom po svom obrazovanju. (Osnovne stvari nije znala, rukavice nije stavila ).

Nakon pregleda puštaju me kući, navode da se sve samo očistilo. Nakon mjesec dana mjesečnica je trajala jedan dan i bila jako bolna. Odlazim ponovno u bolnicu na dogovoreni pregled, doktori šute. Pozivaju se drugi doktori na uviđaj. Priča se o stranom tijelu i potrebna je hitna operacija, naručuju me za tri mjeseca. Markerski nalazi su uredni nakon tjedan dana. Nakon sljedeće mjesečnice glumim jake bolove i odlazim na hitnu.

Doktor: Cista je nestala!

Ja: Je li to bio zaostatak spontanog?

Doktor: Da, bitno je da toga sada više nema....

KBC Rijeka, 2011. godine

U 3 sata ujutro dolazim u bolnicu radi pucanja vodenjaka. Na prvom pregledu mi doktorica odmah želi dati drip koji odbijam jer imam normalne, prirodne trudove i ne želim ubrzavati i forsirati porod. Na drugom pregledu, stariji doktor, bez mog znanja i odobrenja dodatno buši vodenjak. Uskoro ostajem bez plodne vode i stavljaju me na drip uz objašnjenje da moramo "požuriti" porod jer je beba na suhom.

Idućih 6 sati provodim na lijevom boku prikopčana na CTG. Potpuno sam otvorena ali beba se ne spušta u porođajni kanal. Epiziotomiju mi izvodi mladi neiskusni doktor. Zarezao je premalo i u idućem trudu dodatno pucam. Za epiziotomiju me isto nisu pitalo budući da se beba i dalje nije spustila, stišću mi trbuh i guraju je van nakon poroda, babica mi stišće trbuh da posteljica izađe i vuče pupčanu vrpcu. 15ak minuta nakon poroda započinje novi horor, šivanje na živo u trajanju 45 min. Osjetila sam svaki ubod  i žarenje kod povlačenja konca nakon smještanja na odjel rodilja, a prilikom prvog odlaska na toalet padam u nesvijest.

Rijeka

Tri aspiracije folikula, od toga prva uz injekciju voltarena, iako su znali da imam endometriozu
Dva puta šivana međica na živo

*Rodila sam sva puta bez epiduralne, uz drip pa me nije toliko boljelo kao to šivanje (oba puta šivana sa bebom na prsima da se ne bi slučajno pomakla)

KBC Rijeka 2016.

Primljena u 10:20 sati, drip u 16:30 sati. Epiduralna odbijena jer "kao" radi se o nepravilnim trudovima. U tri navrata kateter da me ne trebaju skidati sa CTG-a. Sam porod počinje oko 20 sati sa odlukom ukoliko ne rodim do 20:30 idem na carski. Nakon nekoliko tiskanja pauza od pet trudova da se dijete odmori jer je prisutna deformacija glave. Ja u šoku. Suze. Nitko ništa ne objašnjava.

Napokon rodila. S jedne strane popucana. S druge rezana. Popucao grlić maternice. Muža poslali van. Šivanje s djetetom u rukama, na živo. Padam u nesvijest. Babica me lagano pljuska i zalijeva vodom. Čujem kako se stalno deru da fali konca. Nakon sat vremena na živo krvarenje nikako da se zaustavi te mi kažu da će me šivati ponovno sutra ako se nastavi.

2007. g (drugi porod od tri)

Tri sata šivanja na živo nakon poroda (ruptura ušća maternice) 38 puta u tri sloja tkiva!! Takav zahvat se "mora" izvoditi pod epiduralnom ili općom anestezijom!!! Danas doktor na pregledu vidi carski rez (a porod je bio vaginalan) i ne vjeruje da je takav zahvat izveden bez anestezije (kao u srednjem vijeku) u 21. stoljeću.

Rijeka 2008.

Rađaona mi je ostala u jako dobrom sjećanju, doktorica, babica i sestre vrhunske. Porod carskih rezom zbog pada ph vrijednosti. Sestre na odjelu su užas, katastrofa. Nisam se mogla pomaknuti, nisu mi htjele pomoći dignuti se iz kreveta jer da mogu sama. Čekala kateter od osam ujutro do 5 popodne. Mlijeko nije dolazilo od očitog šoka carskog, ali one su me vrijeđale i omalovažavale jer mi je dijete na AD mlijeku. Kako sam nakon nakon maltretiranja izbjegla postporođajnu i dalje mi nije jasno.

Rijeka, 2015. 

23 šava šivana "na živo", nakon nenajavljene i neočekivane epiziotomije.. Mlada doktorica kojoj je rečeno da se to "tako radi". 
Hvala na lošoj uspomeni na porod!  Bolnica ili mesnica?

Rijeka, ginekologija, 1985.

Bilo je to prije 33 godine. Bila sam mlada, 19 godina. Mislila sam da je to normalno, da tako mora. Šivali su me na živo nakon poroda. To nije normalno, nije trebalo biti tada, sada, nikada!!!

2013. Rijeka

Rizična blizanačka trudnoća, preeklampsija, inducirani porod, bušenje vodenjaka. Prvi blizanac izlazi uredno nakon pet sati dripa. Drugi neće van, naskakivanje na trbuh, sat vremena mučenja, pa brza odluka o hitnom carskom rezu. Opća anestezija, zbog žurbe ne čekaju nego rez rade "na živo" prije djelovanja anestezije!!! Beba zapetljana pupčanom vrpcom - na sreću oko ruke, a ne oko vrata jer bi ga udavili tih sat vremena skakanja.

Rijeka, 2011., 2012., i 2016.

1.) Stigla na pregled u bolnicu s laganim krvarenjem koje je počelo nakon redovnog pregleda! Tijekom jutra puknuo vodenjak (cijedila se lagano plodna voda) čega nisam bila ni svjesna (nisam osjetila, a imala sam uložak). Ginekolog na pregledu mrtav hladan rekao "to mora ići odmah", a ja u 34. tjednu trudnoće.

Tijekom petosatnog boravka u boksu, skoro sat vremena nitko ništa ne govori. Na kraju sam počela vikati samo od straha da ne rodim sama (što se umalo dogodilo), a ne radi bolova. 

Za kraj šivanje rane od epiziotomije (koju nisam ni htjela, ali navodno za nedonoščad se mora) na živo, uz riječi "što sad vrištite, ništa to nije".

2.) 2012. spontani pobačaj u 7 tjednu, specijalizantica nije bila sigurna što vidi pa je zvala starijeg ginekologa, onog iz točke 1.)"ljubazan" kao i prethodni put, samo je hladno rekao "tu nema ničega, idemo je čistiti", sreća je u nesreći da su me bar uspavali

3.) 2016. Tražila sam prirodni porod ako sve bude u redu. Liječnik je bio naduren jer sam a)tražila porod u kadi i b) trudovi su sporo napredovali. Ubrzano su forsirali prokidanje vodenjaka i  drip iako je sve bilo u redu. Rodila sam nakon 5 sati u boksu. Nisu ispoštovali da se pričeka s pulsiranjem pupčane vrpce i još su o tome lagali

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • omfg 15:24 18.Listopad 2018.

    *slučaj Piše se slučaj. Znajte jezik kojim govorite i pišete. Sumnjam da ijedan drugi znate.

  • dougless 00:31 18.Listopad 2018.

    Nisam bila sigurna da li želim roditi prije sada je ta nesigurnost nestala znam da ne želim roditi. Nakon svih ovih priča samo mogu čestitati ženama da su rodile u tim uvjetima više nego jedno dijete. Svaka čast. Ali ja ... prikaži još!a ipak malo previše volim sebe da bi prolazila kroz takvo nešto. Ovo možda nije popularni stav ali ja sam ga izrekla.

  • Avatar Zlata Barbalic
    zelda 07:12 17.Listopad 2018.

    Svaka žena slućaj za sebe,treba i njih razumjeti jer ima svakakvih slućajeva gdje žene svojom panikom samo odmažu...