Top News
46478 prikaza

Užasi u rađaonama: "Danas ćeš roditi milom ili silom!"

Firule
Miranda Cikotic/PIXSELL
Upravo u Splitu radi liječnik koje je Ivana Ninčević Lesandrić prozvala rai kiretaže bez anestezije, a njegovo ime spominje sve više žena

Nakon što je Mostova saborska zastupnica Ivana Ninčević Lesandrić s javnosti podijelila kako joj je kiretaža nakon spontanog pobačaja u splitskoj bolnici odrađena bez anestezije sve se više žena odlučuje izreći svoje traumatične priče.

#PrekinimoŠutnju akcija je udruge RODA koje potiču žene da hrabro istupe o svojim iskustvima. Narednih dana prenijet ćemo ispovijesti svih žena, kako bi se njihov glas čuo što jače, a danas u nastavku pročitajte 10 priča žena iz Splita.

KBC Firule, Split, 2018.

U srpnju 2018. dobila sam spontani dok sam to jutro bila na kontroli kod svog ginekologa kolima hitne uputio me je za "KBC Firule Split" na čišćenje i kiretažu jer sam bila u 16-om tjednu trudnoće. Na hitnom ginekološkom me dočekala asistentica koja je rekla da na ništa ne zna te da čekam doktoricu!

Moje pitanje što se čeka, zašto mi ne rade kiretažu dobijem odgovor da znam li ja što tražim?! Rekla sam da znam, ono što bi pola doktora iz istog tog KBC-a Split privatno za te novce napravilo! Nisam tražila abortus zdrave trudnoće već uklanjanje onoga što je tijelo samo odbacilo. Nakon skoro 48 sati kiretaža je napravljena u gluho doba noći, nakon što sam poslijepodne prethodnog dana dobila temperaturu! Iduća 3 dana provodim u krevetu u boli od kiretaže rađenje "na živo"! Posljedice su ogroman stres, strah od trudnoće i ne željenje djece nikad u životu, a imam (samo) 23 godine.

2013.,Split

Uvaženi gospodin Dr. Karelović, 7.00 ujutro, gospodin dežurni, kaže idemo,danas ćete roditi silom ili milom. Dva gela, puknuće nasilno vodenjaka, drip na najjače, skakanje po trbuhu jer se dijete nije htjelo spustiti.Dva sata tiskanja, puknuće grlića maternice, ozljeda kateterom. Šivanje na živo by stažist, krivo zašiven grlić maternice nakon 15 sati poroda, traume, u pozi razapetog Isusa, jedna ruka drip, druga tlakomjer, CTG na stomaku

Split, 2015. godine

Napravljena mi je epiziotomija na živo na oba poroda, 2011. i 2015.. S tim da se stažistici koja je prolazila pored mene sat vremena nakon šivanja nije svidio jedan šav, pa je hladnu ranu odlučila rasporiti i ponovno zašiti, opet bez anestezije.

Split

Prije 9 godina, 10 mjeseci i 13 dana našla sam se u splitskom rodilištu. Četvrta trudnoća, beba umrla u 24. tjednu. Liječnici tri dana pokušavaju izazvati porod. Molim ih da me ne stavljaju u boks kod rodilja, ne mogu to podnijeti. Ostajem sama u maloj sobici, sama rađam u velikim mukama i zovem ih.

Bez trunke suosjećanja dolaze, odnose bebu i pristupaju kiretaži. Na živo. Sestre me drže, ja vrištim. Nije brzo gotovo, to traje. Tražila sam anesteziju, odbili me. Ovo prvi puta pišem/govorim, nikada nikome nisam smogla snage reći koja je to bila tortura. I fizička, i najviše, psihička. Bol i tuga ostali su zauvijek.

Split, 2015.

Prvi porod, 22 godine. Kasno u noć, bez ijednog doktora skroz otvorena se skoro porodila sama. Ležim na stolu, dijete izlazi, povremeno neko prođe i svrati govoreći rano je, ne tiskaj. Umirem od bolova, a nigdje nikoga. Sestre zovu doktora, a njega nema, žena rađa sama jer nema nikoga. Napokon se pojavi i kaže to je to, još malo. Toliko sam bila izmučena da sam skoro pala u nesvijest.. Napokon sam rodila, dotični "doktor" je samo odšetao, bahato odgovorio eto vidiš nije bilo teško (nije? skakanje po trbuhu, vrijeđanje, vikanje).Samo mi je žao što nisam podigla tužbu. Sramota. Toliko ružno iskustvo za jedan poseban dan svake žene, majke. Trauma i grč u želucu. (Da nadodam, šivanje na živo, jer to se ništa ne osjeća dok je "toplo"...kako ići na drugo dijete, kako imati povjerenja, a ne strah?)

KBC Split

Dr. Karelović mi je u KBC Split radio biopsiju vrata grlića maternice na živo dok je u pozadini pojačano svirala nekakva klasična glazba. Na moju bol je rekao: Hoćete li iskočiti kroz prozor? Dva puta sam rodila ali s tom boli ništa se ne može usporediti

KBC Split, 2017.

Deset sat dripa (bez da me itko išta pitao), pokušaji tiskanja punih pet sati, naskakanje na stomak s posljedicama (beba se rodila s ogromnim kefalhematomom zbog - pedijatričine riječi - nasilnog poroda). Šivana 45 min bez ikakve anestezije, 19 šavova unutra, 14 vani.

Nikada više ne želim imati djecu samo radi ovakvih trauma.

KBC Firule, 04.09.2000.

Šivanje na živo. Bolje bi kravu zašilo. 15 dana ni maknuti se od bolova Rodila u noći s petka na subotu. Krvava spavaćica. Sestra urla tko mi je kriv što krvarim, praona vikendom ne radi, zamjenske spavaćice nemaju. Tri dana smrdljiva, krvava i uz to nepokretna.

Split 2013.

Prije pet godina, prvo borba s doktorom da ne ubrzava, potpuno prirodan porod dripom (htio studentima pokazati kako to izgleda, a žurilo mu se) - zaštitila me babica (veza!), a nakon toga pokušaj šivanja "na živo" uz objašnjenje "pa upravo ste proživjeli najveću moguću bol, čega vas je strah"

Split 2016.

Točno se sjećam izraza lica babice nakon što mi je napravila fpi i vidjela da mi je uz međicu puklo i debelo crijevo i debeli mišić. Ali ništa mi ne govore. Šivanje na živo u trajanju od sat vremena.

Porod:

nalijeganje na trbuh
vikanje
bez kapi vode

Kiretaža posteljice nakon 14 dana, naravno, na živo. Vezanih ruku i nogu. Doktorica Režić se ispred mene dere a ostale doktore i stažiste i pita: Tko je šivao i porodio ovu ženu? Tko joj je pregledao posteljicu? Zaključak: Sramota
Radi vas ne želim roditi više.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • MartinK 08:15 17.Listopad 2018.

    Zanimljiv je jezik ovih novinara. "Rađaone" su još uvijek u Beogradu, a ne u Splitu.

  • goran90 18:25 15.Listopad 2018.

    Od SPLITA DO VINKOVACA SVE JE ISTO ISTI REZIM KOD DOKTORA JADNO ALI ISTINITO ZIVI MESARI SU I U VINKOVCIMA U BOLNOCI PRI PORODU IZ PRICE OD SUPRUGE ZNAM KAKO JE PROSLA U RADAONI (MESNICI ) u VINKOVCIMA ..

  • ada 15:54 15.Listopad 2018.

    jadne žene, što su sve proživjele od tih stvorova, koji se nazivaju liječnici i sestre, svi bi morali završiti iza rešetaka i zabraniti im daljnji rad. Po svemu tome se vidi, da smo teški primitivni Balkan...svaka čast iznimkama..