Top News
980 prikaza

Hrvatska: Država gdje nitko ništa ne zna

Pregled tjedna
express
Ministarstvo, Vlada, Ured predsjednice se prave Englezi i donose neobična opravdanja

Priča s kupovinom zrakoplova od Izraela je sada gotova i treba se posvetiti drugim kanalima nabave nadzvučnih borbenih aviona. U razgovorima s upućenim izvorima spominje se mogućnost inicijalne kupnje manjeg broja zrakoplova F-16 iz SAD-a nego što je to bilo u planu s Izraelom.

Kako tumače izvori 24sata, spomenuti avioni novije su godine proizvodnje nego ovi iz Izraela, ali ostaje još niz važnih pitanja na koje treba dobiti kvalitetne odgovore. Primjerice, gdje će se aparati modernizirati, koliko će to stajati, koja će biti razina modernizacije, što je s logistikom, obukom tehničara i pilota... 

Ranije se špekuliralo Amerikanci mogu ponuditi one najsličnije Baracima, dakle F-16C/D Block 50/52, koji su stari 20-ak godina, koji još imaju oko 1500 sati naleta do novog remonta, a na takvima lete pripadnici nacionalnih garda u SAD-u. Nije tajna da samo u suhoj Arizoni u pričuvi stoji desetak takvih eskadrila, a jednu takvu htjela bi imati Hrvatska. Takve eskadrile Amerikanci su prodali Poljacima, ali ne i Rumunjima, a nedavno su konkretno spominjani avioni nacionalne garde Minnesote.

Pročitajte više na: Pet velikih nepoznanica vladinog "plana B" za kupovinu F16

"Ministarstvo obrane pridaje najveću važnost unapređenju naših bilateralnih odnosa. U ovom kontekstu, inicirali smo projekt lovaca F 16 nadograđenih izraelskim znanjem i tehnologijom. Ovaj projekt proveli smo u skladu s profesionalnim standardima u okviru ugovora vlade s vladom između naše dvije države", izvjestio je MORH. Kakvi su bili ti profesionalni standardi možda najbolje govore dvije činjenice. 

Prva, a spomenuo ju je Milan Račić, je pitanje odštetne klauzule u ugovoru. Neformalno se to naziva i stavka o ozbiljnosti ponude.

Uzmimo za primjer aukcije rabljenih automobila državnih tvrtki održavane gotovo svake godine. Početne cijene automobila počinju od nekih dvije tisuće kuna, ali potencijalni kupci moraju prvo uplatiti jamčevinu u iznosu od 10% početne cijene. Hrvatska, prema svemu sudeći, od Izraela nije tražila ništa takvo.

"To je standardna klauzula u takvim ugovorima a vidim da ju nitko ne spominje. U karijeri sam vodio arbitraže tri puta zbog našeg otkazivanja jednog modela aviona. Koliko se sjećam platili smo Israeli Aircraft Industries 200 miliona dolara, Atlantic Coast Airlinesu 145 miliona dolara itd. I dobro smo prošli", napisao je Račić na svom Facebook profilu. A druga je priča o samim uvjetima isporuke zrakoplova.

Sad se odjednom svi prave Englezi i nitko ništa ne zna. 

Pročitajte više na: Sad je jasno da nam Ameri nisu tako dobri prijatelji 

I dok Bandić najavljuje daljnje jačanje saborskoga kluba, iz HDZ-a stiže poruka da vladajuća većina u Saboru ima 77 ruku te da svi drugi, pa i oni koji su se priključili Bandićevu klubu, nisu dio te većine. Rast broja prebjega za zastupnika Reformista Darinka Dumbovića bio je okidač da napusti klub i nastavi samostalno djelovanje u Saboru.  

- Kad vidim tko sve prilazi i dolazi, za mene je to definitivno preuska ulica, koja je na kraju slijepa ulica za demokraciju. Na ovaj način gubi se identitet i vjerodostojnost politike. Našao sam se u ekipi koja ispada da je političko reciklažno dvorište i ne želim biti dio toga - kazao je Dumbović.   Smeta mu i što kao partner nikad nije znao zašto se “pumpa” klub kao ni kad će i tko doći.  

- Smatram da taj klub nema snagu i da je to tigar od papira. Nisam siguran koliko Milan Bandić trenutno kontrolira klub. Mislim da svi oni na kraju ipak debelo čuvaju svoje pozicije i da ni u jednom trenutku neće poslušati Bandića prije nego Plenkovića - uvjeren je reformist. 

Pročitajte više na: Bandićev tigar od papira: Koga on zapravo kontrolira?

Puno je njih pisalo knjige o hrvatskim šefovima države ili vlade, ali najava Bujančeve o aktualnoj predsjednici mogla bi biti najstrašnija. Stilski i sadržajno. Naime, Velimir Bujanec sprema knjigu o njegovom vremenu provedenom uz Kolindu Grabar Kitarović, a navodno bi trebala biti prepuna raznih pikanterija.

Pročitajte više na: Skandalozne političke biografije: Kakva će biti Kolindina?

Srbijanski odvjetnik Dušan Bratić podnio je tužilaštvu za ratne zločine Srbije kaznenu prijavu protiv hrvatskog ministra obrane i potpredsjednika hrvatske vlade Damira Krstičevića i suučesnika. Dušan Bratić prijavu je podnio zbog sumnje da su 1995. ubili 81 civila srpske nacionalnosti, piše u subotu beogradska Politika. Bratić zastupa bivšeg pilota JNA Ljubomira Bajića koji je raketirao Banske dvore u jesen 1991., zbog čega se protiv njega u Zagrebu vodi istraga.

Pročitajte više na: Teške optužbe: "Ubio je 81 civila"

Ivan Del Vechio je smijenjen s mjesta hrvatskog veleposlanika u BiH. To je jedini ispravni i logični epilog blamaže koju je Hrvatskoj nanijelo njegovo pojavljivanje na neustavnoj proslavi Dana Republike Srpske u srijedu 9. siječnja u Banjoj Luci. 

"Nisam bio u Banjoj Luci na proslavi Dana Republike Srpske. Doputovao sam tamo tek u 16 i 15, a sve to možete provjeriti", rekao je hrvatski veleposlaniku u BiH Ivan Del Vechio hrvatskim novinarima nakon što se postavilo pitanje zašto su on i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović sudjelovali na svečanosti na kojoj je posmrtno odlikovan srpski general Slavko Lisica zbog ratnih zločina počinjenih 1991. na području Šibenika. 

Pročitajte više na: Del Vechio - diplomat koji je nasjeo na Dodikov poziv

Nešto više od sedam mjeseci nakon što je Ana Lederer postavljena na funkciju pročelnice u zagrebačkom Uredu za kulturu natječaj je poništen, a ona je potvrdila kako je dobila obavijest o razrješenju s te funkcije. Lederer je članica predsjedništva stranke "Neovisni za Hrvatsku", uz ljude poput Zlatka Hasanbegovića i Brune Esih. Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, koji ju je i smijenio, čistku je započeo i prije no što "Neovisni za Hrvatsku" nisu podržali prijedlog proračuna grada.

Pročitajte više na: "Postala je pročelnica mimo zakona, pa je tako i maknuta"

Darko Kovačević Daruvarac osuđen je bezuvjetno na pet godina zatvora. Daruvarac je proglašen krivim. Dobio je 4 godina i sedam mjeseci za premlaćivanje i još 10 mjeseci za prijetnje, ukupno pet godina bezuvjetnog zatvora u objedinjenoj kazni. Radi se o nepravomoćnoj presudi. Darko Kovačević 'Daruvarac' u srijedu je priznao krivnju na suđenju za teško premlaćivanje djevojke (18). Milan Petričić, odvjetnik pretučene djevojke, rekao je u srijedu kako je sud prošao i sve svjedoke te saslušao vještake, a predočeni su i dokazi u pisanom obliku.

Pročitajte više na: Daruvarac dobio pet godina zatvora!

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.