Top News
790 prikaza

Hrvatski predsjednici rekorderi – podijelili 748.564 odlikovanja

Stipe Mesić
Boris Ščitar/ PIXSELL
Najviše ih je podijelio Franjo Tuđman, a najmanje Ivo Josipović

Svi su oni i sami dobivali odlikovanja. Domaća i strana. Strana su dobivali tijekom posjeta. Dodjela između država obično je ravnomjerna, govori nam Boris Prister, muzejski savjetnik u Hrvatskom povijesnom muzeju. 

Što se domaćih tiče, otkako je hrvatske države tri predsjednika podijelila su 748.564 odlikovanja, medalje i priznanja. 

Svi predsjednici dobili najviša hrvatska odlikovanja

Neka su dobili dužnosnici, vojnici, a neka civili. Jedne su dijelili Hrvatima, a druge strancima. Najviše hrvatsko odlikovanje - Velered kralja Tomislava s lentom i Velikom Danicom - mogu dobiti jedino hrvatski ili strani predsjednici ili predsjednice. 

"Dobili su ga naši dosadašnji predsjednici i sigurno će ga dobiti i novoizabrana predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović", govori nam Prister. 

Dodaje kako u Hrvatskom povijesnom muzeju postoji zbirka odlikovanja, medalja, plaketa i značaka. Iako posjeduju mnoge strane, ondje, nažalost, nisu svi domaći ordeni. 

Ordeni izrađeni od zlata i srebra, optočeni dragim kamenjem

"Kad smo opremali zbirku, IKOM nam je izašao u susret i darovao nam primjerke nižih odlikovanja, koje su oni izrađivali. Viša odlikovanja, velerede, tada je izrađivala Radionica primijenjenih umjetnosti na zagrebačkom Trgu maršala Tita, odnosno Kazališnom trgu, te smo i njih tražili da nam pomognu u opremanju. Nažalost, nisu mogli. Rekli su kako izrada pojedinih takvih ordena košta i do 16.000 kuna", objasnio je muzejski savjetnik. 

Kaže kako su ona često izrađena od zlata i srebra, a ponekad i optočena dragim kamenjem. Vlasnik takvih, vrlo vrijednih odlikovanja bio je i Josip Broz Tito. 

Najviše odlikovanja primio Tito

"On je najodlikovaniji na našim prostorima. Nijedan naš predsjednik nije ga uspio dostići. Tito je primio 104 strana i dvadeset domaćih odlikovanja. Taj broj nitko ne može dostići. Titova zbirka je danas u Beogradu. Takvi ordeni znaju vrijediti i stotine tisuća kuna", govori nam Prister. 

Prisjetio se i kako je predsjednik Stjepan Mesić, tijekom posjeta Ujedinjenom Kraljevstvu, dobio posebno britansko priznanje - insigniju Velikoga Križa Reda Svetoga Mihaela i Svetoga Jurja. Hrvatska ima 18 odlikovanja i priznanja - velered kraljice Jelene, Petra Krešimira IV., kralja Dmitra Zvonimira, redove kneza Trpimira, Branimira, red Danice hrvatske... 

A postoje i četiri medalje - za sudjelovanje u određenim vojno-redarstvenim operacijama te pojedincima za iznimne pothvate. Sve ih dodjeljuje hrvatski predsjednik. 

Spomenice samo za hrvatske državljane

Iznimka je kad se odlikovanje dodjeljuje samom predsjedniku. Dodjelu tada preuzima Hrvatski sabor. Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman primio je najviše državnih odlikovanja. U jednome danu, 1995. godine, dobio ih je devet te sve četiri medalje. 

On je ujedno i podijelio najviše odlikovanja - njih 735.210. Slijedi ga Mesić sa 10.349 ordena, dok ih je predsjednik Ivo Josipović podijelio samo 3205. 

Spomenica domovinske zahvalnosti orden je koji su hrvatski predsjednici podijelili najviše. On je jedini namijenjen isključivo hrvatskim državljanima.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.