Top News
1351 prikaza

Doživotni bivši predsjednik: Koliko nas košta Stipe Mesić?

Stipe Mesić
1/2
Dalibor Urukalović (PIXSELL)
Koja je funkcija ureda bivšeg predsjednika nitko ne zna, a Most je zatražio da se Mesićevom uredu skine 600.000 kuna

Most je na svom Facebook profilu objavio još jedan amandman na proračun za 2016. godinu, a na udaru je bivši predsjednik Stjepan Mesić, odnosno Ured bivšeg predsjednika.

Ured bivšeg predsjednika Stipe Mesića u Grškovićevoj 13 | Author: Zarko Basic (PIXSELL) Zarko Basic (PIXSELL)

Most naime traži da se 600.000 kuna namijenjenih uredu bivšeg predsjednika dodijeli civilnim invalidima Domovinskog rata.

Tako bi Mesić umjesto 777.819 kuna dobio 177.819 kuna , a proračun za civilne invalide bi se uvećao sa 22,3 milijuna na 22,9 milijuna kuna.

Bivšem predsjedniku Stjepanu Mesiću platili smo u pet godina gotovo 330.000 kuna na putovanja, reprezentaciju 216.000, a više od pola milijuna kuna je potrošio na razne intelektualne usluge poput savjetovanja ili studija..

Stjepan Mesić ima pravo na ured bivšeg predsjednika na trošak poreznih obveznika. Ukupno je u pet godina na njegovo funkcioniranje potrošeno 3,9 milijuna kuna. 

Detaljan pregled troškova objavila je Vlada Zorana Milanovića u svibnju prošle godine u svom odgovoru saborskom zastupniku Ivanu Šimunoviću iz stranke HSP Ante Starčević. Međutim, iako je zastupnik pitao Vladu da mu odgovori koja je točno funkcija i uloga ureda bivšeg predsjednika, na to naizgled jednostavno pitanje odgovor nije dobio. 

Vlada se samo pozvala da je takav zakon, da bivši predsjednik ima pravo na dva službenika, vozača i osobni automobil. 

"Nisam iznenađen da nisam dobio odgovor na to pitanje jer nitko i ne zna koja je to uloga ureda bivšeg predsjednika. Htio sam pokazati da bi se gotovo četiri milijuna kuna mogla bolje upotrijebiti u vremenu krize. Nismo vidjeli da je bivši predsjednik nešto napravio za državu i opravdao trošak", komentirao je tada Šimunović odgovor kojeg je dobio. 

Mesić, inače, ne prima plaću nego samo mirovinu. Stoluje u državnom uredu u Grškovićevoj. Na uredski materijal je, primjerice, u pet godina potrošio gotovo 134.000, a na promidžbu 127.000 kuna. 

Telefon, pošta i prijevoz stajali su više od pola milijuna kuna porezne obveznike. Samo Mesić ima doživotno pravo na ured. Da je bivši predsjednik Ivo Josipović također htio ured, mogao bi ga koristiti samo pet godina. 

Mesić je inače isticao da je njegova dužnost da svojim poznanstvima i autoritetom radi za dobrobit zemlje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.