Top News
2988 prikaza

Tajni život ministra Varge: Njegovi su roditelji osnivači HDZ-a

Siniša Varga
Zarko Basic (PIXSELL)
Vargini su roditelji u Kanadu otišli jer su tamo našli bolje plaćene poslove. Njegova majka Verica nakon osamostaljenja Hrvatske počinje raditi u veleposlanstvu, a ubrzo postaje i članica HDZ-a

Baš poput svake druge hrvatske obitelji u dijaspori, obitelj ministra Siniše Varge u Mississaugi, predgrađu kanadskog Toronta, gdje su živjeli dugi niz godina, njegovala je nacionalne simbole. Grb, zastava, himna te okupljanja u hrvatskim društvima, pomagali su im da, iako tisućama kilometara daleko, ipak osjećaju svoju Hrvatsku... Vargin otac bio je član hrvatskog društva u Kanadi, a današnji ministar plesao je u folklornom društvu. Sve su to činjenice s kojima će se i sam Siniša Varga pohvaliti, ali javnosti je gotovo nepoznato da današnji SDP-ov ministar dolazi zapravo iz obitelji osnivača HDZ-a. 

Njegovi roditelji upisani su i u Zlatnu knjigu osnivača HDZ-a, a iz te stranke Expressu je dana i informacija da je mladi Siniša Varga bio i član Mladeži HDZ-a u Mississaugi. To nam je potvrdio i izvor iz samog vrha stranke, ali ministar zdravstva to negira. Ipak, stariji HDZ-ovci kažu da se danas teško može doći do evidencije iz tog vremena, ali s obzirom na to da su njegovi roditelji bili HDZ-ovci, ističu, ne treba nikoga iznenaditi informacija da je i današnji ministar bio u mladeži te stranke.

"On je 1983. godine došao u Hrvatsku, u Kanadi sigurno nije mogao biti član mladeži HDZ-a ", kaže izvor blizak ministru Vargi.

No bio on ili ne u mladeži stranke koja sve ono što Vargin SDP danas na neki način prezire, činjenica jest da je on odrastao u HDZ-ovoj obitelji. Njegovi roditelji do 1990. su, kako kaže izvor iz HDZ-ova ogranka u Kanadi, radili kod Hrvata Mije Broza u Kanadi, koji je vodio uspješan posao s nekretninama, a nakon osnutka države Hrvatske majka Verica Varga te 1990. godine počinje raditi u hrvatskom veleposlanstvu u Kanadi. Vrlo brzo postaje i tajnica, a nakon povratka u Hrvatsku postaje članica Kluba povratnika pri Matici iseljenika.

U Ministarstvu vanjskih poslova, za vrijeme vladavine Franje Tuđmana, Verica Varga postaje predstojnicom Ureda za europske integracije, a šefica joj je bila tadašnja ministrica Ljerka Mintas Hodak. S njom postaje bliska još od vremena dok su radile u hrvatskom uredu za prevoditelje pri Promatračkoj misiji EZ, smještenoj u zagrebačkom hotelu I. Nakon toga, kako nastavlja izvor iz vrha HDZ-a, postaje državna tajnica Ministarstva europskih integracija, i to pod ministrima Ivanom Jakovčićem, Nevenom Mimicom te novom predsjednicom, a tada ministricom, Kolindom Grabar Kitarović. 

Vericu Vargu kolege opisuju kao iznimno sposobnu ženu, izvrsnu diplomatkinju koja je danas u mirovini. No ono čega se neki sjećaju jest da je na početku svoje karijere smatrala da hrvatsku vanjsku politiku najbolje mogu voditi oni koji su istinski domoljubi. Jedni su taj njezin stav iščitali da se on odnosi na one koji su članovi HDZ-a, dok druga struja u MVP-u to nije tako shvaćala. Upravo je s njom, kao prevoditeljicom, i bio 1991. u helikopteru koji su zamalo slučajno naši srušili.

"To je bila prava drama, a gospođa Varga je tada bila prevoditeljica. Rado je se sjećam", rekao je Jarnjak

Potpisao peticiju za preimenovanje Trga maršala Tita

Zapravo u svemu ovome nema ničeg spornog, no činjenica je Siniša Varga nosi background stranke koju SDP svakodnevno optužuje za sve loše u Hrvatskoj, stranke koju dužnosnici vladajuće stranke vole nazivati kriminalnom organizacijom. Dobro, u to vrijeme još u HDZ-u nije bilo Fimi medije ni Ive Sanadera, no svejedno, oduvijek je HDZ bio najveći oponent SDP-u, bio on Tuđmanov, Sanaderov ili Kosoričin. I ministar Varga koji se u SDP učlanio 2010. godine očito u sebi ponekad ima podijeljena mišljenja o lijevom i desnom putu. Jer kako drukčije opisati da je godinu dana nakon učlanjenja u SDP potpisao peticiju za preimenovanje Trga maršala Tita u Zagrebu, dakle peticiju za koju se HDZ zauzimao da uspije.

"Ja sam socijaldemokrat i ne smatram da imam dug prema ostavštini SKH, čiji član nikad nisam bio", rekao je tada ministar Varga.

On je u to vrijeme već bio politički aktivan te se nije zadržao na nekom osobnom stavu nego se potpisao na peticiju čiji je cilj bio rušenje naslijeđa svega onoga što njegovoj stranci, njenim biračima i simpatizerima mnogo znači. Ako ništa drugo, barem kao protuteža prijetnjama šefa HDZ-a, Tomislava Karamarka... Varga je često, ne ističući svoje obiteljsko HDZ-ovo okružje, znao govoriti da mu je SDP bio najbliži njegovim svjetonazorima. No potom bi dodao kako nije političar u punom smislu riječi iako smatra da bez politike ne bi mogao napraviti reforme u zdravstvu. No, Vargi ova ministarska pozicija nije prva u vlasti. On je još za vrijeme Ivice Račana bio pomoćnik ministra zdravlja i socijalne skrbi dvije godine, od 2002. do 2004. 

Zbog afera navukao bijes javnosti

Ipak s učlanjenjem u SDP došle su i više dužnosti, poput one šefa HZZO-a pa nakon toga i ministra zdravstva. Dok je bio na čelu HZZO-a, bio je gotovo nevidljiv, a tek s preuzimanjem ministarske dužnosti počele su i njegove afere. Tako je u sedmomjesečnom vođenju Ministarstva zdravlja uspio zaraditi kaznu od 20.000 kuna Povjerenstva za sukob interesa i navući Povjerenstvo da ga istražuje u vezi s još dva slučaja. Tada su isplivali i kosturi iz HZZO-a poput neshvatljivo skupa uređenja sobe za sastanke i angažiranja vanjske PR agencije za uređenje stranice na Wikipediji. Uspio je navući bijes javnosti zbog korištenja službenog automobila za posjet talijanskom skijalištu, a i dobiti subvenciju Fonda za zaštitu okoliša od 30.000 kuna za privatnju kupnju električnog auta.

Zadnja njegova afera jest posao Ministarstva zdravlja vezan za osiguranje bolnice. Varga je bez javnog natječaja angažiralo tvrtku Gras Savoye Croatia čiji je prokurist i 20-postotni dioničar Hrvoje Vojković, nekadašnji HSLSovac i bivši šef Croatia osiguranja. Nakon svega na pitanje hoće li podnijeti ostavku kaže: "Ne, naravno da ne, zašto?"

No čini se da sve to i najmanje ne dira premijera i šefa SDP-a Zorana Milanovića. On stoji uz svog ministra unatoč svim Varginim aferama i, prema svemu sudeći, stajat će i do kraja mandata. Iako neki potiho navijaju za Varginu smjenu, ona se, kako Expressu kaže izvor iz Vlade, neće dogoditi. Siniša Varga uživa veliko povjerenje Milanovića, ali i njegove supruge Sanje Musić Milanović.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • zknaus 22:15 27.Ožujak 2015.

  Mislim da ga se i oni stide,naravno ako imaju i malo stida

 • slonica46 21:28 17.Ožujak 2015.

  Večernji list je DNO DNA NOVINARSTVA, gori je od Jutarnjeg iz najgorih dana...

 • bubamara2103 13:46 16.Ožujak 2015.

  Pametni ljudi, osiguraš se na sve strane, pa tkogod pobijedi, ti profitiras!