Top News
429 prikaza

I nakon pokolja u školi Trump ne zabranjuje oružje

Nikolas Cruz - ubojica iz škole na Floridi
YouTube
Netanyahu praktično pred sudom, u JAR-u prisili katastrofalnog predsjednika da odstupi, u Rusiji pao putnički avion

Još jedan pokolj u školi u SAD-u, 71 poginuli u padu putničkog aviona u Rusiji, izraelski premijer Benjamin Netanyahu pred optužnicom zbog primanja mita, predsjednik Južnoafričke Republike podnio ostavku.

Pokolj u školi u SAD-u - 17 pobijenih

Nikolas Cruz - ubojica iz škole na Floridi | Author: YouTube YouTube

Nikolas Cruz u povijest SAD-a ušao je kao 19-godišnjak koji je proteklog tjedna ušao u svoju bivšu školu naoružan jurišnom poluautomatskom puškom u gradu Parklandu na Floridi i osuo paljbu po svemu što se pred njim kretalo. Prije nego što je ostao bez municije, uspio je pobiti 17 ljudi. Potom je pobjegao. Već nekoliko sati nakon pokolja, klupko se stalo odmotavati. Bila je riječ o „usamljenom izopćeniku, ludom za oružje“. Iz škole su ga nešto ranije izbacili zbog niza problema koje je tamo radio.

Pokazalo se i to da je mjesecima bio ispod radara FBI-a unatoč tome što je po društvenim mrežama pozirao s noževima i raznim vatrenim oružjem, unatoč tome što je na vrlo alarmantne njegove izjave po društvenim mrežama jedan od korisnika upozorio FBI, unatoč tome što je, navodno, taj tinejdžer imao veze s rasističkim krugovima. Još jedan pokolj u SAD-u dodatno je zaoštrio ionako žestoku svađu u američkoj javnosti o ograničenju posjedovanja oružja. Donald Trump ostao je prvi svom stavu da su sigurnosni problemi vjerojatniji – samo ako građani nemaju pravo na posjedovanje oružja.

Izraelski premijer pred optužnicom zbog korupcije

Benjamin Netanjahu | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu niti još jedna serija zračnih udara na položaje sirijske vlade u Siriji, u kojima je po prvi put oboren jedan izraelski F-16, nije bio dovoljan za odvratiti pažnju javnosti od gadnog pravosudnog problema koji se kotrlja prema njemu. Nije ga zasjenio niti niz novih problema na Zapadnoj obali. Policijski istražitelji podnijeli su optužni prijedlog državnom tužiteljstvu u Izraelu kojim Netanyahua optužuju za prevaru, primanje mita i kršenje povjerenja. Dobar dio toga u kontekstu ogromnog posla s naručivanjem podmornica od Njemačke.

Nije ovo prvi put da Netanyahu ima problema s potencijalnim optužnicama, ali je prvi put da pravosudno-represivni sustav protiv njega ima ovako čvrste dokaze i još – svjedoka pokajnika. Ari Harow bio mu je šef ureda dok je Netanyahu još bio u opoziciji, a potom još i jednu godinu tijekom Netanyahuovog vođenja Izraela. Sve dok nije napustio položaj pod pritiskom optužbi za korupciju. No, kako sada stvari stoje, Harowa su toliko pritisnuli da je spreman nagoditi se oko suradnje. Izraelski premijer sve sumnje na svoj račun i dalje odbacuje.

Ostavka južnoafričkog predsjednika

Jacob Zuma | Author: Press Association/PIXSELL Press Association/PIXSELL

Jacob Zuma više nije četvrti predsjednik Južnoafričke Republike otkako je ova zemlja 1990. legalizirala političko djelovanje Afričkog nacionalnog kongresa (ANC), a Nelson Mandela pušten iz zatvora nakon 27 godina, te otkako je 1994. ANC osvojio prve demokratske izbore. Zuma je kao predsjednik umalo oborio rekord Thaboa Mbekija koji je od 1999. do 2005. na toj poziciji bio 3309 dana (Zuma je ostao kratak za 106 dana). Da naprosto neće moći ostati još dugo na vlasti bilo je jasno već neko vrijeme.

Nezaposlenost, kreditni rejting koji je pao otprilike na onaj Republike Hrvatske, to što je pokušavao instalirati svoju bivšu suprugu Nkosazana Dlamini-Zuma da ga naslijedi i na čelu ANC-a i na čelu JAR-a kako bi zadržao političku kontrolu, skandal iz Panama Papers koji ga je povezao s naftnim biznisom u DR Kongu, rasistički ispadi još iz 2015., povrh svega strašna suša uslijed klimatskih promjena na jugu Afrike...

U prosincu je ANC izabrao novog stranačkog šefa, Cyrila Ramaphosu i bilo je samo pitanje načina na koji će otići jezivo kompromitirani Zuma. Ono što Južnoafričkoj Republici apsolutno može biti utjeha jest to da je zemlja pokazala da je unatoč svim problemima i doma i u regiji, ona stabilna demokracija u kojoj se vlast ne ruši nego izabire.

Pao putnički avion u Rusiji - 71 poginuli

Antonov An-148 | Author: Alan Wilson/ Flickr/ CC BY-SA 2.0 Alan Wilson/ Flickr/ CC BY-SA 2.0

Umjesto u gradu Orsku uz granicu s Kazahstanom, putnički avion Antonov An-148 završio je u snijegu, samo 40 kilometara od moskovskog aerodroma Domodedovo s kojega je uzletio koju minutu ranije. Šestero članova posade i 65 putnika, od kojih troje djece i maloljetnih u dobi od 5, 13 i 17 godina svi do jednoga su poginuli. Snijeg jest bio gust, ali je komunikacija pilota s kontrolom leta navodila da su uvjeti zadovoljavajući.

Avion An-148 ukrajinske proizvodnje inače nije uvijek zadovoljavao europske standarde, ali ga u Rusiji nikada nisu prestali koristiti. Ova tragedija je označila kraj razdoblja od čak 440 dana bez pada putničkih aviona diljem svijeta, što je do sada najdulje razdoblje u povijesti putničkog letenja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.