Top News
1267 prikaza

'Svi njegovi suradnici misle da je šarlatan i budaletina'

Donald Trump
REUTERS
Michael Wolff, autor knjige o Donaldu Trumpu u Bijeloj kući, otkriva je li ga predsjednik ikada nazvao i što o njemu misle njegovi zaposlenici

Kontroverzni njujorški novinar Michael Wolff napisao je bestseler "Fire and Fury" o trenutačnom predsjedniku Donaldu Trumpu i njegovim danima provedenim u Bijeloj kući. Wolff je kao novinar imao pravo pristupa, a dodatno je iskoristio svoje veze sa savjetnikom Steveom Bannonom čiji je pad svojim pisanjem kasnije i pokrenuo. Iako se nekoliko puta našao na sastancima s Trumpom i knjiga je, nevoljko, ali autorizirana, predsjednik demantira većinu napisanog a Wolff tvrdi kako je sve istina.

"Želim biti jasan oko toga da sam između lipnja 2016. i sada imao tri sata s Donaldom Trumpom, ne više od toga. Nešto od toga se zbilo za vrijeme kampanje, a nešto u Bijeloj kući gdje sam došao u svojstvu novinara promatrača. Trump je mislio da želim posao no ja sam mu otvoreno rekao kako hoću napisati knjigu. Za to je bio potpuno nezainteresiran ali me počeo puštati u neposrednu blizinu. Sve što sam napisao je istina koju gotovo svi znaju, samo je još nitko nije napisao. Trumpovi suradnici misle da je šarlatan, budala i potpuno nekompetentan za posao koji obavlja. Svi su mi to vrlo otvoreno rekli", ispričao je za The Guardian novinar koji je za vrijeme kampanje u svoj dom na večeru pozvao osramoćenog šefa Fox Newsa Rogera Ailesa koji je otkaz dobio zbog seksualnog napastovanja, kao i Trumpovog stratega ideologije Stevea Bannona.

Fire And Fury | Author: REUTERS REUTERS
Upravo je alt-desnog Bannona s mjesta savjetnika Trumpu izbacila Wolffova knjiga. On je u njoj naime razotkrio kako je Bannon od početka prezirao Trumpa te je mislio kako će ga lagano kontrolirati, a posebno je uvijek kritičan bio prema njegovoj obitelji i savjetnicima. Susred s Rusima Trumpa juniora i zeta Jareda Kushnera Wolff je nazvao 'veleizdajom zemlje' što mu Trump nije mogao oprostiti. Tako je šef medija Breitbart izletio iz službe predsjednika ali i sa svog uredničkog posla.

"Malo mi je žao što sam na taj način 'razotkrio' Bannona, no on je veliki dečko, i bio je jako svjestan rizika kad je pristao razgovarati samnom", kaže Wolff čiju su knjigu mnogi okarakterizirali kao 'eksplozivni politički skandal'.

Wolff tvrdi da je Trumpov mandat toliko prožet suludostima i skandalima da građani, pa i mediji, na to postaju 'gluhi i imuni'.

"Ne mogu reći je li on klinički lud, ali po onome što vidim i čujem od onih koji ga okružuju Trump je nepredvidljiv, iracionalan i često graniči s inkoherentnim. Opsjednut je sam sa sobom i često se ponaša na način da se ljudi zapitaju 'dobro što se ovdje zbiva'? Uz to mu istinski nije stalo, on naprosto želi 'pobjede', a do njih mora svojim radom doći netko drugi. Predstavlja se kao pregovarač, ali kao što mi njegovi prijatelji kažu, on nikada ništa nije ispregovarao. To zahtjeva dubinsko poznavanje neke teme, metodičnost u pristupu, a on to naprosto ne može", kaže Wolff o Trumpu koji u međuvremenu pokušava popraviti imidž.

Tako je organizirao i veliki sastanak o imigraciji gdje se, na čuđenje svih, stalno sa svima o svemu slagao sve dok nije zemlje Afrike i centralne Amerike nazvao 'vukojebinama' iz kojih stalno netko dolazi u SAD.

Michael Wolff | Author: REUTERS REUTERS
U svojoj knjizi novinar spominje i Trumpov 'telefonski poziv upućen poznaniku iz medija iz New Yorka'. Iako Wolff to neće priznati (niti je knjigu pisao u prvom licu) najvjerojatnije je riječ upravo o njemu. Poziv je trajao 26 minuta a Trump je, navodno, pričao o zlobi medijskih šefova, Bannonu koji 'nije njegov šef niti strateg', kao i o tome da su navodi da on okolo šeće u kućnom ogrtaču potpuno netočni.

"Ovo nije knjiga mojih impresija o predsjedniku, već što o njemu misle oni koji su mu najbliži. Trump je posljedica eksperimenta. Eksperiment je bio učiniti predsjednikom čovjeka koji je dijametralno suprotan od svega onoga što smatramo da predsjednik treba biti. No na stranu čak i to, ovo je naprosto fenomenalna priča s jedinstvenim likovima. Uz Trumpa tu je i Bannon koji je dar od boga, pa onda i Anthony Scaramucci i Jared Kushner. Predobro da bi bilo istinito", rekao je Wolff koji se u svom njujorškom stanu skriva od paparazza i priprema za nadolazeću turneju po Europi.

Usprkos tome što je knjiga autorizirana Trump je najavio tužbu za klevetu i zadiranje u privatnost, time postavši prvi predsjednik koji će za takvo nešto tužiti novinara.

"To ima dvije strane. Kao prvo zgožen sam da će na taj način gaziti novinarska prava i slobodu medija, a s druge strane time je samo pomogao mojoj knjizi time što joj je dao na važnosti. On je budala koja redovito sama sebi propuca stopalo" - zaključio je Michael Wolff.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nenchi 08:23 16.Siječanj 2018.

    Mi imamo isto, samo u šupljoj verziji

  • nelson 17:30 15.Siječanj 2018.

    cirkusant