Top News
1145 prikaza

Trump se okružio zlostavljačima i mutikašama

Osobni tajnik Bijele kuće Rob Porter i Donald Trump
1/7
JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL
Odlazak Roba Portera i Davida Sorensena podsjetio je javnost na sve obiteljske nasilnike koje je američki predsjednik štitio

Bio sam vrlo tužan kad sam to čuo, a bio je vjerojatno i on. Sjećate se da je jučer vrlo jasno rekao da je nevin. Želimo mu sve najbolje, rekao je tronutim glasom Donald Trump na pitanje novinara kako komentira slučaj Roba Portera, optuženog za obiteljsko nasilje?

Porter je sve do prošlog petka bio osobni tajnik Bijele kuće, a obje bivše supruge optužile su ga da ih je zlostavljao. Colbie Holderness bila je s njim u braku od 2003. do 2008., a Jennifer Willoughby od 2009. do 2013. Colbie je za CNN ispričala da je sve godine braka stalno bila u strahu, a pronađene su i fotografije Jennifer Willoughby s masnicom na oku.

Sve to nije bilo dovoljno da Trump osudi Porterovo ponašanje, nego je još rekao da je u Bijeloj kući odradio jako dobar posao.

David Sorensen bio je u Bijeloj kući zadužen za pisanje govora | Author: YouTube screenshot YouTube screenshot

No, samo dva dana prije Portera, iz Bijele kuće je izletio još jedan suradnik američkog predsjednika. David Sorensen, koji je bio zadužen za pisanje govora, također se morao suočiti sa svojim zlodjelima. I njegova je bivša supruga Jessica Corber u Washington Postu otkrila da ju je Sorensen u braku zlostavljao opekavši ju cigaretom i gurnuvši ju u zid.

CNN se ovih dana prisjetio još nekoliko nasilnika koji su naišli na Trumpovo razumijevanje i podršku. Jedan od njih je i Corey Lewandowski, novinar i politički komentator, koji je bio šef Trumpove predsjedničke kampanje. Upamćen je po tome što je fizički nasrnuo na novinarku koja je od Trumpa htjela uzeti izjavu. Tako ju silovito zgrabio za ruku da su joj ostale masnice.

- On je fantastičan čovjek, ima divnu obitelj, ima četvero prekrasne djece, a uništen je ni zbog čega. Pogledajte tu snimku, vidjet ćete da je ona mene uhvatila za ruku, rekao je tada Trump.

Riječi hvale je pronašao i za Rogera Ailesa, bivšeg predsjednika uprave FoxTV, televizijske postaje koja tradicionalno podržava republikance i služi im kao javno glasilo. Ailesa je 2014. godine u svojoj knjizi prvi put za seksualno uznemiravanje prozvao autor Gabriel Sherman prisjetivši se kako je jednoj producentici obećao napredovanje ako bude s njim spavala. 

Bivši predsjednik uprave Fox TV Roger Ailes | Author: Wikipedia Wikipedia
Ailes je sve opovrgnuo, no 2016. godine za istu stvar ga je tužila TV voditeljica Gretchen Carlson koja je tvrdila da je dobila otkaz jer ga je odbila. I to je opovrgnuo, ali je nekoliko dana kasnije Sherman dobio potpisana svjedočanstva još 6 žena - četiri anonimne i dvije koje su svjedočile pod imenom i prezimenom. Ailes je umro prošle godine u svibnju.

Odmah po skandalu oglasio se Trump i rekao:

- Za neke od žena koje ga sad optužuju dobro znam koliko im je u životu pomogao.

Zlostavljao djecu

Slično je reagirao i na optužbe za seksualno uznemiravanje protiv Billa O'Reillyja, također novinara i voditelja Fox-TV. Trump se tad oglasio i putem omiljenih mu društvenih mreža:

- On je osoba koju jako dobro poznajem. Izvrstan je čovjek i ne vjerujem da bi učinio tako nešto. 

Ni u slučaju Roy Moorea američki predsjednik nije stao na stranu pravde. Republikanskog senatora i guvernera Alabame nekoliko je žena optužilo za seksualno zlostavljanje djece, jer ih je maltretirao kad su bile u dobi od 14,16 i 28 godina. 

Roy Moore | Author: Reuters Photographer/REUTERS/PIXSELL Reuters Photographer/REUTERS/PIXSELL
Trump se oglasio riječima podrške Royu Mooreu:

- Kad pogledate sve što se događalo u posljednjih 48 sati, pa Moore je rekao da ništa od toga nije istina i da se to nikad nije dogodilo. A u ovom slučaju morate slušati i njegovu stranu priče.

Uostalom, posljednjih mjeseci nekoliko je žena optužilo i samog Trumpa za seksualno uznemiravanje, a na optužbe se ženama narugao:

- To je način da se bez truda domognu slave! Zamislite, bila sam s Donaldom Trumpom u prošlom stoljeću, sjedila sam kraj njega u avionu... Ma vjerujte mi, ona nikad ne bi bila moj izbor, to vam mogu reći, vikao je Trump s govornice pred masom koja se smijala njegovim porugama.

Bijela kuća od karata

Inače, još od srpnja prošle godine jasno je da Trump nema nikakvu kontrolu nad ljudima u Bijeloj kući, koji lete sa svojih funkcija jedan za drugim. Još prošlog ljeta pisali smo o potpunom neredu u njegovoj administraciji.

Šef komunikacija Anthony Scaramucci zadržao se na svojoj funkciji samo desetak dana prije nego mu je uručen otkaz. Čini se da je zapečatio svoju sudbinu kad je nazvao reportera New Yorkera i propisno izvrijeđao šefa Trumpovog kabineta Reincea Priebusa, bliskog suradnika Stephena Bannona i brojne druge suradnika u Bijeloj kući.

Anthony Scaramucci | Author: REUTERS REUTERS
Natjeralo je to Priebusa da podnese ostavku. Trump je vijest o njegovoj smjeni objavio na Twitteru, ali nije obrazložio zbog čega. 

Inače, samo nekoliko dana ranije, Scaramucci je optužio Priebusa za odavanje informacija o njegovim financijama. Zbog Scaramuccija je prethodno otkaz dao Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće. U svibnju je Mike Dubke, prethodni direktor komunikacija, dao otkaz zbog brojnih skandala u vezi s ruskom umiješanošću 

Walter Schaub, direktor vladina Ureda za etiku, dao je otkaz u srpnju zbog Trumpovih financijskih kontroverzi, pa je smijenjena Katie Walsh je s mjesta zamjenika šefa kabineta Bijele kuće, a onda je dao otkaz i direktoru FBI-ja James Comeyu. 

Sally Yates | Author: JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL JIM BOURG/REUTERS/PIXSELL

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn je na toj poziciji proveo manje od mjesec dana zbog veze s Rusima, a smijenio je i zamjenicu državnog tužitelja Sally Yates jer nije podržala njegovu zabranu putovanja građanima iz većinskih muslimanskih zemalja. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 18:30 11.Veljača 2018.

    katastrofa od vlade