Top News
1583 prikaza

Jedna ostavka šokirala je čitavu Hrvatsku

Tjedan u Plenkijevoj Hrvatskoj
express
Kad šefu "pod nosom" date ostavku, rijetko tko će ostati ravnodušan

Našem premijeru sigurno nije bilo lako ovog tjedna. Ostavka Ante Ramljaka na mjesto izvanrednog povjerenika Vlade za Agrokor natjerala ga je da napokon progovori o Martini Dalić, Agrokoru, Ramljaku pa čak i o lex Agrokoru. Nije naš vrli Andrej Plenković ponudio previše konkretnih odgovora, ali bilo je dobro vidjeti premijera kako napokon odgovara na neka goruća pitanja u državi.

"Tu činjenicu da smo izbjegli gospodarski i financijski tsunami na hrvatsko gospodarstvo svi pomalo čini mi se ispuštamo iz vida. Napravljen je veliki napor da se pokuša razmrsiti klupko u Agrokoru i oko njega, koje zahtijeva specifična znanja, mislim da je napredak ostvaren do sada uspio", poručio je naš premijer.

Pročitajte više na: Nitko ne želi u Agrokor - Ramljak ostaje do daljnjeg

Iz Agrokora su u srijedu ujutro potvrdili da je u utorak izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak podnio neopozivu ostavku predsjedniku Vlade Republike Hrvatske kako ne bi, poručio je Ramljak, postao prepreka postizanju nagodbe. 

"Zajedno sa suradnicima i zaposlenicima Agrokora stabilizirao sam poslovanje, očuvali smo zaposlenost, spriječili propast dobavljača i stvorili preduvjete da sada vjerovnici mogu i trebaju ispregovarati nagodbu do kraja. Nažalost, neizvjesnost koja je bila stvorena vezano uz moj ostanak na mjestu izvanrednog povjerenika snažno radi protiv ovog procesa. Neopozivu ostavku na mjesto izvanrednog povjerenika dajem kako ne bih osobno postao prepreka postizanju nagodbe. Vjerovnicima i zaposlenicima Agrokora, koji su jedini bitni i zbog kojih postoji postupak izvanredne uprave, zahvaljujem na povjerenju i podršci", objasnio je Ramljak razlog podnošenja ostavke.

Pročitajte više na: Bomba iz Agrokora - Ramljak podnio ostavku

Zbog svega toga je reizbor Damira Borasa prošao poprilično nezamijećeno, iako je taj čovjek predsjedao katastrofalnim padom kvalitete zagrebačkog Sveučilišta, iako je tužio studenta istog tog Sveučilišta, većina senatora povjerila mu je upravljanje najvećim sveučilištem u Hrvatskoj još četiri godine. 

U prvom krugu dobio je 54 glasa što je natpolovična većina. Njegov protukandidat Damir Bakić dobio je 15 glasova. Jedan glas bio je nevažeći. Svih 70 članova Senata pristupilo je glasovanju.

Pročitajte više na: Boras ostaje rektor do 2022.

Još jedna ostavka nanijela je ogromnu sramotu Plenkijevoj vladi. U ovom slučaju riječ je o ostavci Marina Strmote, bivšeg državnog tajnika u ministarstvu socijalne skrbi pod ministricom Nadom Murganić. Ogorčen što Vlada i Ministarstva za demografiju ne čine ništa Strmota je podnio ostavku i izašao van. Ministrica se šokirala. 

"Ovo je jedan veliki folklor. Smatram da ovo nije dovoljno i podnosim ostavku. Država izumire. Pričati ovako neozbiljno o ovome, ja kao mladi čovjek, građanin, otac dvoje djece, nezaposlene supruge, nezaposlenih roditelja, ne vjerujem da će se išta riješiti ovakvim pristupom", rekao je Strmota i napustio prostoriju. Ministrica, vidno šokirana i izbezumljena, gledajući u glasnogovornicu Vlade, istaknula je kako nije znala da će Strmota to danas napraviti. 

"Naravno da nisam znala", kazala je Murganić.

Pročitajte više na: Ona ne može zadržati mlade u svom uredu, a kamoli u državi

Afera konzultanti i posjet srbijanskog predsjednika Vučića obilježili su mjesec na odlasku. Jesu li dvije vodeće stranke kod birača nagrađene ili možda kažnjene?

HDZ je i dalje prvi izbor kod birača te uživa potporu od 29,8 posto. Pad manji od jedan posto i dalje je unutar statističke pogreške, no stranci rejting drugi mjesec za redom pada, pokazuje to Crobarometar za veljaču, a ekskluzivno donosi Nova TV. SDP može računati na potporu od 19,8 posto, a i tu je pad unutar statističke pogreške. Jedno je sigurno: na aferi Agrokor SDP nije uspio privući birače. 

Živi zid zaustavio je rast nakon pet mjeseci i trenutačno može računati na potporu od 12,3 posto birača, dok se MOST nalazi na četvrtom mjestu s potporom od 6,6 posto. 

I u takvim uvjetima oporba žestoko najavljuje obračun s Plenkovićem i ministricom Dalić. Večernji tako donosi izjave čelnika oporbenih stranaka koji najavljuju pokretanje opoziva ministrice Martine Dalić ili čitave Vlade. Ivan Sinčić kaže ovako: "Pozivam Plenkovića da dođe napokon u Sabor i objasni nam neke stvari, a Živi zid pokrenut će inicijativu za opoziv Vlade ili će je podržati ako je netko drugi pokrene". Božo Petrov jasno dodaje: "U svako doba glasat ćemo protiv ove folklor-vlade".

Pročitajte više na: Vodili bi državu, a nijednog ministra ne mogu smijeniti

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.