Top News
1085 prikaza

Iran zaplijenio još jedan tanker, nafta odmah poskupjela

Bombardiranje rafinerije Harad u Saudijskoj Arabiji dronom
videos obtained by Reuters
Tamo se proizvodi najviše nafte na svijetu, a odjednom gore rafinerije, tankeri nikada ne znaju hoće li uspjeti isploviti iz zaljeva...

Sjedinjene Američke Države objavile su satelitske snimke napada na najveće naftno postrojenje u Saudijskoj Arabiji i podatke koji navodno otkrivaju da iza svega stoji Iran, javio je BBC. Tvrde i da je napad izveden dronovima i krstarećim raketama.

Napetost je u ponedjeljak dodatno povećala informacija da je Iran zaplijenio još jedan tanker u Hormuškom tjesnacu. Na tankeru, koji pripada Ujedinjenim Arapskim Emiratima, navodno je bilo 11 članova posade. Iranci su ih presreli i optužili za krijumčarenje nafte.

1/4

Iran zasad poriče upletenost u subotnje napade za koje su odgovornost preuzeli jemenski pobunjenici Hutiji. Njih, inače, podupire službeni Teheran.

"Napadi su došli sa sjeverozapada, a teritorij pod kontrolom Hutija je jugoistočno od postrojenja u Saudijskoj Arabiji", rekao je američki vojni dužnosnik.

SAD smatra da je napad izveden sa sjevernog dijela Perzijskog zaljeva, s teritorija Irana ili Iraka koji je također opovrgnuo bilo kakvu upletenost u napade. Napadi dronovima na dva postrojenja naftne tvrtke Aramco u pokrajinama Abkaiku i Kuraisu u subotu izazvali su požare i smanjenje proizvodnje, a odgovornost za taj napad preuzeli su jemenski pobunjenici Hutiji, koje podupire Iran.

Zbog toga su porasle geopolitičke tenzije u toj naftom bogatoj regiji, a ojačala su i strahovanja od oštrog pada ponude na tržištima nafte. The Wall Street Journal i američka mreža CNN pišu, pozivajući se na neimenovane izvore, da je Saudijska Arabija smanjila proizvodnju za 5,7 milijuna barela na dan, što je gotovo polovica njezine cjelokupne proizvodnje, odnosno 5 posto ukupne svjetske proizvodnje.

Tanker u Hormuškom zaljevu Rat za naftu Top News Ako poželi, Iran može uništiti svjetsku ekonomiju

Saudijska Arabija dnevno proizvodi oko 10 milijuna barela nafte, a izvozi oko 7 milijuna barela. Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je sugerirao da je SAD spreman na odmazdu za te napade.

"Saudijski izvori nafte napadnuti su. Postoje razlozi zbog kojih vjerujemo da znamo krivca", napisao je Trump u tvitu u nedjelju poručivši da je SAD spreman na odmazdu.

"Spremni smo za okidanje, ovisno o verifikaciji, no čekamo da od (Saudijaca) čujemo tko je po njima izazvao taj napad i pod kojim ćemo uvjetima nastaviti dalje!".

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.