Ekonomix
646 prikaza

7 ludih brojki o najvećoj svjetskoj naftnoj kompaniji

Rafinerija u Saudijskoj Arabiji
Secl
Od sljedeće godine Saudijska Arabija privatizira veliki dio tvrtke preko koje vodi svoj naftni biznis

Najveća svjetska naftna tvrtka je saudijska kompanija Aramco, koja se bavi prvenstveno, naravno, naftom. U središtu svjetske pozornosti je posljednjih dana otkako je Saudijska Arabija najavila da će njene dionice izlistati sljedeće godine na burzama u Londonu, Hong Kongu, Riyadu i New Yorku. Uopće ne treba sumnjati da će zainteresiranih biti jako puno, jer riječ je o do sada isključivo državnoj kompaniji. A to onda znači i nevjerojatne brojke.

* 2000 milijardi dolara

Na toliko procjenjuje vrijednost tvrtke neslavni princ Mohammed bin Salman koji u vahabitskom kraljevstvu kontrolira vojsku, diplomaciju, naftu, energetiku, gospodarstvo... i slovi za "najopasnijeg čovjeka na svijetu". Tvrtka je po tome četiri puta veća od najveće zapadne naftne kompanije ExxonMobile. Drugi mu to, međutim, osporavaju i tvrde da tvrtka vrijedi između 250 i 400 milijardi dolara. Još uvijek dovoljno za pristojan džeparac neko vrijeme.

* Svaki osmi barel

Aramco drži 12 posto cjelokupne proizvodnje nafte u svijetu. Izvlači dnevno 10,3 milijuna barela, što je duplo više nego prvi sljedeći naftni div, ruska državna tvrtka Rosneft, koja je i sama toliko ogromna da je izrazito moćan geopolitički igrač.

* 261 milijarda barela

Aramco tvrdi da su rezerve nafte u nalazištima koja kontrolira takvih razmjera. BP čak smatra da pod sobom ima još šest milijardi barela više od toga. Međutim, mnogi drugi smatraju da je Saudijska Arabija namjerno preuveličavala svoje rezerve nafte iz niza strateških razloga. I zbog kvota za crpljenje unutar OPEC-a i zbog ponašanja tržišta oko iscrpljenja sve nafte i slično.

* Milijun barela

Toliko nafte dnevno od Aramca kupuje svaka pojedina zemlja od sljedećih: SAD, Japan i Indija. Najveći kupac je ipak Kina koja dnevno kupuje 1,4 milijuna barela. Sve skupa, Aramco 75 posto svoje nafte prodaje u prekomorskim zemljama.

* Porez od 93 posto

Službenih podataka nema, ali kako je riječ o državnoj tvrtki, procjenjuje se da Aramco plaća rekordnu poreznu stopu Saudijskoj Arabiji. To i nije toliki problem jer je riječ o isplaćivanju novca samom sebi, a monarhiji je Aramco ionako glavni izvor prihoda.

* 9,90 dolara po barelu

Kuvajt i Saudijska Arabija jedine su zemlje na svijetu koje naftu crpe jeftinije od 10 dolara po barelu. To je velika prednost jer znači da mogu crpiti bez gubitaka čak i kad cijene nafte jako padnu. Ipak, Saudijskoj Arabiji prijeti bankrot zbog pada cijena prošle godine, čemu je i sama uvelike kumovala.

* 65.000 radnika

To je veliki postotak u zemlji od 28 milijuna stanovnika. Direktno ili indirektno Aramcovim biznisom povezano je čak 200.000 radnih mjesta, a kompanija namjerava u dogledno vrijeme taj broj povećati na pola milijuna, nakon što uđe u područje kemijske industrije.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.