Top News
1739 prikaza

Otkrivene Khashoggijeve poruke - živio je u smrtnom strahu

Jamal Khashoggi
Reuters/Pixsell
Njegov prijatelj otkriva zašto su ga i kako Saudijci ubili, kako se on za dlaku spasio od iste sudbine

Američki CNN objavio je sažetak od 400 WhatsApp poruka što ih je novinar Washington Posta Jamal Khashoggi razmijenio sa svojim sunarodnjakom Omarom Abdulazizom, koji je također pobjegao iz Saudijske Arabije pred režimom princa prijestolonasljednika Mohammedom bin Salmanom. Khashoggi bin Salmana opisuje kao "zvijer" i "pac-mana" koji proždire svoje žrtve, te će jednom doći na red i na one koji njega, bin Salmana podržavaju.

"Što više žrtava poždere, on ih više želi. Neće me iznenaditi ako ugnjetavanje dosegne i one koji mu sada kliču", napisao je Khashoggi u poruci iz svibnja.

Poruke koje je Jamal Khashoggi izmjenjivao s Omarom Abdulazizom preko WhatsAppa | Author:

 

Konverzacija otkriva kako se razgovor pretvarao u akciju, kako su njih dvojica planirali internetski pokret mladih koji bi se bavili saudijskom državom.

"Jamal je vjerovao da je MBS problem i da se tog balavca mora zaustaviti", pričao je Abdulaziz za CNN.

U kolovozu ove godine Khashoggi je smatrao da su njihove razgovore presrele saudijske vlasti.

"Pomozi nam Bože", napisao je, a dva mjeseca poslije bio je mrtav.

Abdulaziz je u nedjelju podnio tužbu protiv izraelske kompanije koja je napisala software za koji vjeruje da je korišten pri hakiranju.

"Hakiranje mog telefona imalo je veliku ulogu u onome što se dogodilo Jamalu. Jako mi je žao zbog toga. Krivnja me ubija", rekao je za CNN.

Abdulaziz je protiv saudijskog režima istupao još u Kanadi kao student. Vrlo brzo vlasti u Rijadu shvatile su što radi i ukinule su mu školarinu. No, Kanada mu je odobrila azil i on je tri godine poslije dobio dozvolu stalnog boravka. Skoro svakodnevno od listopada 2017. do kolovoza 2018. njih dvojica razvijali su planove o internetskoj vojsci mladih Saudijaca kojom bi razbijali državnu propagandu na društvenim mrežama. Pritom im je trebao koristiti Khashoggijev ugled i 340.000 sljedbenika Abdulaziza na Twitteru. Digitalna ofenziva trebala se zvao "cyber-pčele".

"Mi nemamo parlament, imamo samo Twitter", kazao je Abdulaziz.

Rekao je da je ta društvena mreža i oružje saudijskih vlasti kojim šire svoje glasine, te su ga preko te mreže često napadali, prijetili mu, vrijeđali ga. Njih dvojica stoga su smislili nekoliko metoda borbe. Prvo, disidentima bi u domovini slali strane SIM kartice kako im vlasti ne bi mogle ući u trag. Drugo, Khashoggi je spominjao 30.000 dolara, te da će se obratiti još mnogim bogatim donatorima koji bi htjeli ostati anonimni.

"Poslat ću ti neke ideje o elektroničkoj vojsci mailom", napisao je Abdulaziz Khashoggiju u svibnju.

"Briljantan izvještaj. Pokušat ću prikupiti novac. Moramo nešto učiniti", odgovorio mu je Khashoggi.

Poruke koje je Jamal Khashoggi izmjenjivao s Omarom Abdulazizom preko WhatsAppa | Author:

 

Mjesec poslije Abdulaziz je potvrdio da je primio prvih 5000 dolara, sve je bilo OK, a onda je u kolovozu Abdulaziz obavijestio Khashoggija da su mu iz Saudijske Arabije javili da su na tragu njihovom projektu.

"Kako su doznali?", pitao je Khashoggi u poruci i tri minute poslije napisao da neka im Bog pomogne.

Abdulaziz mu je objasnio da mu je njegov brat rekao neka ne piše nikakve tweetove o Kanadi niti o "pčelama".

Poruke koje je Jamal Khashoggi izmjenjivao s Omarom Abdulazizom preko WhatsAppa | Author:

Abdulaziz je prvi put o svojim kontaktima s Khashoggijem javno pričao prošlog mjeseca nakon što je organizacija Citizen Lab Sveučilišta u Torontu izvijestila da su pronašli da su Saudijci sa svojim spywareom hakirali njegovu fotografiju. Oni su pronašli da je još najmanje dvoje saudijskih disidenata bilo napadnuto istim softwareom za hakiranje, tako i osoba koja je bila uključena u rad Amnesty Internationala u Saudijskoj Arabiji. Ispalo je da je izraelska tvrtka NSO prekršila međunarodne sporazume i da je špijunski software prodala opresivnom režimu.

"NSO mora odgovarati kako bi se zaštitili životi disidenata, novinara i aktivista za ljudska prava", kazala je Abdulazizova odvjetnica iz Jeruzalema Alaa Mahajna koja u Izraelu sada vodi njegovu tužbu.

U svom očitovanju NSO Group navela je: "Naši proizvodi imaju dugu povijest pomaganja vladama u sprečavanju samoubilačkih napada, narkobosova i krijumčara bijelim robljem, pomoglo je u vraćanju u sigurnost žrtava otmice."

Na kraju su dodali da u slučajevima sumnje u zloporabu, oni sve istražuju i poduzimaju adekvatne akcije, uključujući prekidanje ugovora.

Činjenica je da je u Khashoggijevom mobitelu pronađen sporni spyware, što znači da je Rijad bio u stanju vidjeti istih onih oko 400 poruka između njega i Abdulaziza. Iz poruka se vidi da je Khashoggi bio sve zabrinutiji za sudbinu Saudijske Arabije kako je Mohammed bin Salman osvajao sve više vlasti.

"On voli silu, ugnjetavanje i potrebno mu je da to sve pokazuje, ali tiranija nema logike", pisao je.

Ovakva rasprava u Saudijskoj Arabiji smatrala bi se izdajom, riječ je o jednoj od najgorih zemalja svijeta po pitanju slobode govora. Njima dvojici bilo je jasno čime se igraju, zato su se koristili različitim komunikacijskim kanalima, od običnog telefonskog razgovora do enkriptiranih platformi kao Telegram i Signal.

Poruke koje je Jamal Khashoggi izmjenjivao s Omarom Abdulazizom preko WhatsAppa | Author:

 

Nisu, međutim, znali da je Abdulaziz već bio na nišanu princa bin Salmana i da će uskoro primiti posjet s porukom sa samog vrha. U svibnju je Abdulaziz rekao da su ga dva čovjeka koja mu je poslala vlada Saudijske Arabije, zamolila za razgovor. Potajno je snimio ukupno 10 sati razgovora tijekom pet dana što su oni ostali u Kanadi i sve je to sada predao CNN-u. Ljudi su se predstavili samo kao Abdullah i Malek i rekli su da ih je poslao osobno Mohammed bin Salman, čime su zaobišli uobičajene kanale ministarstva sigurnosti.

Rekli su mu da je bin Salman gledao što radi na Twitteru i da mu nudi posao. Abdelazizove snimke jako su važne zato što je Rijad do sada uvijek tvrdio da princ prijestolonasljednik nema ništa sa slučajem Khashoggi, da je sve završilo njegovom smrću zato što su njegovi podređeni i savjetnici radili na svoju ruku. Dvojica koji su došli u posjet Abdulazizu spomenuli su i Sauda al Qathanija, bin Salmanovog moćnog medijskog izvršitelja koji je sada pod otkazom i istragom zato što je Turska utvrdila da je on nalogodavac Khashoggijevog ubojstva.

"Ako Saud al Qathani čuje tvoje ime, on će odmah znati o kome je riječ i odmah se možeš direktno susresti s princem Mohammedom", rekli su mu.

Potom su ga pozvali da s njima navrati u ambasadu Saudijske Arabije kako bi sredili neku papirologiju. Srećom pa je o tome odmah obavijestio Khashoggija.

"On mi je rekao da to ne činim i da se s njima susrećem samo na javnim mjestima", kazao je.

2. listopada Khashoggi je učinio upravo suprotno i to je bio posljednji put da je pogledao svoje WhatsApp poruke.

Poruke koje je Jamal Khashoggi izmjenjivao s Omarom Abdulazizom preko WhatsAppa | Author:

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.