Top News
450 prikaza

ISIL od talijanske mafije kupuje oružje - sad imaju sve

Kum
Facebook
Povezanost kriminalnih organizacija u Italiji poput Cosa Noste, 'Ndranghete i Camorre s bliskoistočnim džihadistima tajnim je službama na Zapadu poznata već nekoliko godina

Lokalna antimafijaška policija uhitila je u utorak, 35 kilometara od Napulja, Iračanina Aziza Ehsana (46), nakon što ga je danima pratila i ispitivala čime se to bavi tako duboko u teritoriju mafijaške organizacije Camorre. Francuskim i belgijskim tajnim službama bio je odranije poznat po svojim kontaktima s ISIL-ovim teroristima, a za njim je prije nekog vremena tjeralicu izdala i Švicarska, i to zbog krivotvorenja, napada i posjedovanja ilegalnog oružja.

Pronašli su ga u automobilu za koji je bilo očito da je u njemu spavao nekoliko dana, pa su pale u vodu njegove tvrdnje da je u Italiju došao kako bi, poput nekih drugih Iračana, bogatih turista, proveo odmor u nekom od lokalnih hotela. U prilog mu nije išlo ni to što nije imao nikakvih fotoaparata, laptopa ili bilo što od opreme kakva bi se očekivala od nekog u opuštenom turističkom obilasku. Savršeno se uklapao u obrazac koji antimafijaški istražitelji već neko vrijeme prate slijedeći povezanost mafije i ISIL-a, pri čemu teroristička organizacija u Italiji nabavlja oružje.

Talijanski ministar unutarnjih poslova Angelino Alfano javno je izjavio: "On je bio u kontaktu s teroristima." Policija sada kompletira dokaze o tome da je Ehsan u okolici Napulja ili sređivao krivotvorene dokumente ili je došao po oružje. Vezu ISIL-a i Cosa Nostre te ‘Ndranghete policija prati još od napada na redakciju francuskog satiričkog tjednika Charliea Hebdoa iz 2015. Danas se zna da su mafijaške organizacije oružje nabavljale iz područja bivše Jugoslavije te iz sjeverne Afrike, kako bi ga onda prodavale krugovima koji su, kako se ispostavilo, planirali terorističke udare po Parizu i Bruxellesu.

U posljednjih 12 mjeseci imali su tri velika uhićenja u kojima su zaplijenili ogromne količine kalašnjikova, neprobojnih prsluka i municije. Pronašli su čak i cjenik oružja koje je zapadalo između 250 i 3000 dolara, i to na arapskom, francuskom i talijanskom jeziku. Uoči napada u Belgiji istaknuti talijanski tužitelj Franco Roberti rekao je da je napuljska Camorra ključno mjesto koje povezuje bliskoistočne džihadiste s Europom. Njegov pokojni kolega Pierluigi Vigna još 2012. javno je izjavio i to da je već tada bilo vrlo jasno da lokalni mafijaši s terorističkim organizacijama razmjenjuju drogu za oružje. O tome svjedoče i dokumenti iz afere Wikileaks iz kojih se iščitava da su u to vrijeme o toj povezanosti jako puno znale i tajne službe SAD-a.

Sada se pokazalo i to da je u svoje vrijeme nedavno uhićeni Salah Abdeslam slobodno putovao Italijom koristeći logističke usluge upravo jedne zajedničke mafijaško-terorističke mreže. Policija je, naime, utvrdila da je u kolovozu kreditnom karticom platio trajekt iz Barija za Grčku, da je tu karticu koristio sve do napada u Parizu, kao i to da je koristio krivotvorene talijanske dokumente.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.