Top News
7475 prikaza

ISIL-ovac se želi vratiti kući, ali ga ne žele

Mohammed Atalla s obitelji
1/4
Screenshot/Twitter
Jednom kad se raspline iluzija o sirijskoj utopiji, mnogi se žele vratiti u domovinu

Mohammed Atalla odrastao je u Francuskoj. Jednog dana život mu se stubokom promijenio. "Prijatelj mi je rekao da bih trebao otići i pridružiti se Islamskoj državi. Dopustio sam da mi ispere mozak", otkrio je on u razgovoru s reporterom BBC-a. Sa sobom je povukao i suprugu Saru koja također odrasla u Francuskoj. "Bila sam sretna. Išla sam u školu, imala sam svoje hobije", priča ona.

Sada oboje žale što su napustili domovinu. "Ovdje nemamo ništa. Ovdje stalno živimo u strahu", priča Sara. Njen suprug Mohammed slaže se s njom. "Život pod Islamskom državom je težak. Bombardiranja su česta. Takav život ne bih nikome poželio", kaže on.

Tijekom života na teritoriju pod kontrolom Islamske države rodilo im se i dijete. Oboje su požalili zbog svoje ishitrene odluke o bijegu u ISIL. Htjeli su se vratiti u domovinu, sve su dogovorili s krijumčarima, ali uhvatili su ih pripadnici Slobodne sirijske vojske i strpali u zatvor. Sirijski pobunjenici kažu da je Atalla opasan i da je zbog toga zatvoren. Čitava obitelj tako se odjednom našla u pravom limbu. Sirijski pobunjenici ga ne žele pustiti na slobodu zato što se s pravom brinu da bi se okrenuo protiv njih, ali ni Francuska ga ne želi prihvatiti.

"U Francuskoj me čeka zatvor. Ne znam koliko godina, možda pet, možda 10, ali znam ću ići u zatvor", iskreno priča Mohammed. Sirijski pobunjenici otkrili su da uspješno šalju neke uhvaćene ISIL-ovce u njihove matične države, ali da je većinom riječ o državama Perzijskog zaljeva koje prihvaćaju svoje građane.

Reporteru BBC-a su krijumčari ljudima otkrili da redovito obavještavaju države u koje se vraćaju ISIL-ovci. "Naravno da ih obavještavamo zato što se u svakom trenutku mogu vratiti u okrilje Islamske države", pojašnjavaju svoje odluke.

Islamska država svjesna je da brojni njihovi pripadnici se žele vratiti u matične države i osmislili su lukav način hvatanja prebjega. Organiziraju čitave krijumčarske rute i kad neki njihov vojnik želi pobjeći, oni ga samo uhvate i strpaju u zatvor.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.