Life
14300 prikaza

Zavela sam džihadista: Ispovijest novinarke na tajnom zadatku

ISIL
Youtube
Mjesecima je razgovarala s jednim od najtraženijih džihadista na svijetu

Bila je kasna večer jednog petka u travnju 2014. godine. "Selam alejkum, sestro. Primjetio sam da si pogledala moju snimku. Jesi li muslimanka?", upitao je jedan džihadist francusku novinarku Annu Erelle.

Sjedila je u svom pariškom stanu i poruka koju je dobila preko Facebooka doista ju je šokirala, piše Erelle u svojoj knjizi. Proučavala je europske džihadiste u Islamskoj državi i zanimalo ju je zašto bi se netko odrekao svega i odlučio se na smrt u Iraku ili Siriji.

Sirijski dječak drži pušku u sirijskom gradu Džarablusu Što poslije Top News 10 ratova koji će nastati kao posljedica Islamske države

Kao i mnogi drugi novinari i Erelle je imala lažni Facebook profil kojeg je otvorila kako bi mogla pratiti svakodnevne vijesti. Profil je nosio ime Melodie, a iza profilne slike Disneyeve princeze krila se dvadesetogodišnja Tulužanka.

Tog sudbonosnog petka gledala je snimku francuskog džihadista pod nadimkom abu Bilel. Govorio je kako mu je živjeti u Siriji, a zainteresiranim gledateljima pokazivao je što sve nosi sa sobom u automobilu, od oružja do pancirke.

Dolazak u Siriju

Melodie je podijelila video na svom Facebook profilu i uskoro su je dočekale tri poruke od samog abu Bilela. "Razmišljaš li o dolasku u Siriju?", otvoreno je džihadist pitao Melodie.

Ona mu je odgovorila da ju je iznenadio. Nije očekivala da džihadist ima vremena za razgovor s jednom običnom Francuskinjom. "Naravno da imam drugih stvari za raditi! Ovdje je 11 sati navečer i borci su završili s poslom za danas. Trebamo razgovarati preko Skypea", pisao je džihadist. Kasnije se ispostavilo da je abu Bilel jedan od najbližih suradnika šefa ISIL-a abu Bakra al-Baghdadija. Petnaestak godina proveo je na raznim bojištima, a put ga je odveo u Siriju, u ruke ISIL-a.

Souk al-Hamidiyah u Damasku 10. rujna 2016. Ratno profiterstvo Top News Rat u Siriji: Ekonomiju su osvojili gospodari rata

Jedna od prvih poruka koju su razmjenili preko Facebooka bila je o tome kako je Melodie postala muslimanka. Erelle je ispričala da je prešla na islam i da tu činjenicu skriva od svojih roditelja. "Trebaš se spremiti za hidžru (preseljenje). Ja ću se brinuti za tebe, Melodie", pisao je džihadist mladoj muslimanki.

Erelle se začudila kako 35-godišnji veteran s lakoćom nagovara mladu djevojku na preseljenje u najkrvaviju državu na svijetu.

Raj na zemlji

Već idućeg dana čuli su se preko Skype i on je hvalio svoju novu domovinu. "Sirija je prekrasna zemlja. Vjeruj mi, ovdje je raj na zemlji", govorio je abu-Bilel.

Kada je Melodie pokazala mrvicu neodlučnosti, Bilel je postao još uporniji. "Slušaj, jako dobro ćemo se brinuti za tebe. Bit ćeš važna ovdje. Bit ćeš moja kraljica ako se pristaneš udati za mene", rekao je šokiranoj novinarki iskusni džihadist.

Danima su razgovarali, uvijek u isto vrijeme. Uvijek preko Skypea.

ISIL-ove trupe u Siriji ISIL-ova proročanstva Top News Počeo je konačni slom Islamske države u Iraku

Jedne večeri, Erelle je dočekao novi šok. "Ženo! Imam dobre vijesti. Razgovarao sam sa sucem u Raqqi i on se veseli našem vjenčanju", iznenadio je abu Bilel francusku novinarku.

Međutim, iznenađenjima tu nije bio kraj. Abu Bilel je tada obavijestio da je Melodie službeno postala supruga jednom od najgorih džihadista. Uskoro je počeo tražiti od nje dolazak u Siriju. Novinarka je odlučila samo dijelom poslušati upute. Dogovor je bio da će ona otputovati preko Amsterdama do Istanbula i otamo putovati do tursko-sirijske granice. U Istanbulu će je dočekati žena koja će objasniti detalje ostatka putovanja.

Ispitivanje u policiji

Uvijek željna nove priče, Erelle je odlučila otputovati i kriomice fotografirati kontakt osobu u Istanbulu i na tome bi se priča zaustavila. Međutim, abu Bilel se predomislio. Naredio joj je da ide u Urfu, grad na samoj granici Turske i Sirije u kojem se nalazi veći broj džihadista. Znala je da tamo ne smije ići.

Prekinula je svu komunikaciju s njime i pobjegla glavom bez obzira.

Pripadnici ISIL-a zauzimaju mosulsku gradsku vijećnicu Oslobađanje Mosula Top News ISIL-ov pakao na zemlji, spremaju konačni obračun

Francuska policija tjednima ju je ispitivala, a sama priznaje da je prestala brojati koliko puta je bila na ispitivanju. Nedugo nakon svega toga saznala je da postoji fetva protiv nje.

Silujte je, kamenujte, ubijte je. Samo neke su to od prijetnji upućene francuskoj novinarki.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Robinjo 20:34 24.Travanj 2017.

    A drugo nije ni očekivala. Znala je u što se upušta...