Top News
510 prikaza

Ivanka ista Hillary: Koristi privatni mejl, ali tata sada šuti

Ivanka Trump
REUTERS
Nakon što je Trump sagradio predsjedničk kampanju na "pokvarenoj Hillary i njezinom mail skandalu", sada se ispostavlja da njegova kći i savjetnica radi - isto

Pametni, kažu, uče iz tuđih pogrešaka. No ne i Ivanka Trump, ako je suditi po nedavnim događajima. Njezin je otac svoju predsjedničku kampanju temeljio na mržnji prema Hillary i zlosretnom skandalu s mailovima, gdje je državna tajnica slala poslovne mailove preko privatne adrese i servera što je ozbiljan prekršaj protokola.

"Zatvorite pokvarenu Hillary" bio je Trumpov slogan dok je tražio istrage i zatvorsku kaznu te rekao da je "gore od Watergatea". Vidjet ćemo kako će se ponijeti kada je istu stvar napravila - njegova vlastita kći, neplaćena "konzultantica" pri Bijeloj kući.

Hillary Clinton svjedočila o napadu u Bengaziju | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL

Ivanka Trump je, piše Washington Post, slala stotine mailova službenicima u Bijeloj kući, šefovima kabineta i svojim asistentima koristeći osobni e-mail račun, a mnogi ti mailovi krše federalne zakone, s čime bi oni koji obitavaju u Bijeloj kući trebali biti upoznati.

Istraga je pokazala kako je Ivanka Trump tijekom većine 2017. raspravljala o službenim stvarima preko privatnog maila i domene koju dijeli sa suprugom, Jaredom Kushnerom.

To je odmah alarmiralo predsjednikove ljude, koji su u šoku gledali kako se razvija scenarij sličan onom u slučaju Hillary Clinton, na čemu je, na kraju krajeva, Trump i postao predsjednik.

Donald i Ivanka Trump | Author: Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL Douliery Olivier/Press Association/PIXSELL

Neki su savjetnici, piše Washington Post, šokirani volumenom osobnih mailova koje je Ivanka slala, kao i šokirani navodnom ležernošću kada su je pitali o praksi. Rekla je kako nije upoznata "sa baš svim detaljima pravila".

Odvjetnik Donalda Trumpa, Abe Lowell je preko svog glasnogovornika, Petera Mirijanianija, priznao kako je prva kći ponekada koristila privatni e-mail prije no što su joj objašnjena pravila, no niti jedan mail nije imao nešto što i se smatralo "važnim informacijama".

"Tijekom tranzicije vlasti, nakon što joj je dodijeljen službeni račun dobila je upute, a privatni je mail koristila za logistiku oko brige za obitelj", kaže Mirijanian koji tvrdi da je Ivanka, prema pravilima, sve mailove vezane uz rad administracije predala da se arhiviraju.

To je pravilo iz post-Nixonove ere, kada predsjednik nije htio predati vrpce iz Bijele kuće. Nepoštivanje pravila arhiviranja sve komunikacije je federalni zločin.

Ivanka, Donald Trump i Jared Kushner | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL

Slučaj Trump i Clinton se razlikuju utoliko što je državna tajnica u podrumu svog doma imala server (koji je tamo dao staviti Bill Clinton) i koristila se gotovo isključivo privatnim mailom. Tadašnji direktor FBI-ja James Comey u konferenciji za novinare (koja je navodno utjecala na ishod izbora) rekao je kako je to "nemar, ali nema elemenata kaznenog djela radi kojeg bi se pokretala istraga" iako je Clinton tvrdila da među mailovima nije bilo onih označenih sa "državna tajna" ispostavilo se da je time rekla neistinu.

"Postoji jasno kao dan licemjerje s obzirom da joj je otac po pitanju ove teme gradio platformu. Nema razloga vjerovati izgovoru "da nije znala bolje". A i svi u administraciji su trebali paziti na ovakve slučajeve", kaže Austin Evers, direktor liberalne "watchdog" grupe "American Oversight".

Trump je koristila osobni račun za pisanje o političkim temama i temama vezanim uz administraciju više od 100 puta, a i detalji o njezinom rasporedu u "osobnijim" mailovima njezinim zaposlenicima možda su kršenje federalnih zakona.

Ivanka Trump i Jared Kushner | Author: JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL JONATHAN ERNST/REUTERS/PIXSELL

Dok njezin otac po Twitteru i dalje "jaši" po slučaju Clinton i zaziva "zatvor" Ivankina je pozicija neobična jer ona, radi zakona o nepotizmu, nije član ekipe Bijele kuće i nije plaćena, a opet i ona i njezin suprug obavljaju posao vezan uz administraciju te imaju pristup stvarima kojima pristup ima i predsjednik.

"Razočaran sam radi ovako blatantnog kršenja svih etičkih pravila i zakona, ali kod ove me administracije ništa ne čudi", zaključuje Evers.

Hoće li se, kao kod Hillary Clinton, tražiti uplitanji FBI-ja i istraga, tek ćemo vidjeti.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • CICA 21:53 21.Studeni 2018.

    hihihi fake news i u hr- ivanka nije izbrisala 33,000 emails i nisu bili CLASSIFIED , eto vam razlike, a imaju sve te emails od evanke a disu od hillary