Top News
5120 prikaza

Izbjegli smo novi rat na Balkanu, ali stanje je sve gore

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić na konferenciji u Berlinu
Axel Schmidt/REUTERS/PIXSELL
Sve veće napetosti na Kosovu ne slute na dobro

Kosovski specijalci ROSU raspoređeni su u subotu u neposrednoj blizini brane i umjetnog jezera Gazivode. Riječ je o strateški važnoj poziciji oko koje se spore Srbi i Albanci, a koja se nalazi u sjevernom dijelu Kosova pretežito naseljenom Srbima. Kako doznaje Blic, akciju je izvelo 80 naoružanih specijalaca ROSU, koji su zauzeli sve prilaze jezeru i navodno vezali Srbe zaposlene u hidroelektrani. Specijalci nose duge cijevi, a jedan dio ima fantomke. Nisu raspoređeni samo na kopnu već i po jezeru, u čamcima. Svi su pod punom borbenom spremom.  Pripadnici ROSU su ušli u Centar za ekologiju i razvoj sporta, u neposrednoj blizini hidroelektrane. Kako navodi prištinski "Zeri",  "okružili" su umjetno jezero, a policijske snage su tamo "uveli" kroz Centar za razvoj ekologije i sporta.

Pročitajte više na: Vučić je spreman za rat zbog elektrane, evo i zašto

Upotresu i cunamiju koji je u petak pogodio Indoneziju poginule su 384 osobe, nove su brojke koje je u subotu objavila Agencija za upravljanje u slučaju katastrofa.  Agencija je objavila da su poginule 384 osobe, a ranjeno je oko 350. Cunami praćen valovima visokim dva metra pogodio je Palu, grad od oko 350.000 stanovnika na otoku Sulawesi.

Pročitajte više na: Pogledajte snimke cunamija koji je ubio 400 ljudi

Pravosudni odbor američkog Senata donio je odluku bez presedana, kažu jedni, dok oni skeptičniji tvrde da se imenovanje Bretta Kavanaugha za mjesto američkog vrhovnog suca sada samo dodatno zakompliciralo. U odboru sjedi 21 član - 11 Republikanaca i 10 Demokrata. Smatralo se kako će, sukladno eri u kojoj žive i potpune odanosti stranci, svi Demokrati glasati "protiv", a svi Republikanci "za". Sudeći po njihovoj 4-satnoj raspravi i iznijetim argumentima, to se trebalo i dogoditi. Jeff Flake, konzervativni senator iz Arizone, već je javno rekao da će podržati Kavanaugha, suca kojeg je Christine Blasey Ford, sveučilišna profesorica iz Kalifornije, optužila da ju je seksualno napastovao u srednjoj školi.

Pročitajte više na: Ako Kavanaugh ne prođe bit će to radi 'napada u liftu'

Pred Senatom je 20 minuta govorila o osionim balavim tinejdžerima iz bogatih obitelji koji su je maltretirali prije 36 godina, o građanskoj dužnosti da o tome javno progovori, o traumi, sramu, medijima koji su je posljednjih mjeseci progonili, čak i o prijetnjama smrću zato što je progovorila. Najgora stvar nakon svjedočenja Christine Blasey Ford pred Senatom o Trumpovom kandidatu za Vrhovni sud Brettu Kavanaughu, kojega optužuje da ju je seksualno napao na pijanoj žurki iz davne mladosti, jest to što se oko tako osjetljive teme Senat podijelio više ili manje točno po polovici.

Pročitajte više na: "Ovo je najveća sramota u američkom Senatu"

Odluka je pala samo koji dan nakon što je Moskva optužila Tel Aviv odnosno Jeruzalem da je tijekom svog napada lovcima na ciljeve Sirijske vojske na mediteranskoj obali te zemlje, skrivila rušenje ruskog izviđačkog aviona Il-20 sa 15 članova posade. Optužba je glasila da su izraelski lovci rano noću 18. rujna iskoristili Il-20 kako bi se sakrili iza njega, tako da njega, a ne njih pogodi sirijska protuzračna obrana. To se i dogodilo. Putinov vojni vrh odgovorio je oštrom prijetnjom Izraelu da to više neće trpjeti i da će Siriji isporučiti protuzračni sustav S-300, s projektilima koji su kadri ogromnom brzinom sustizati praktično sve što leti, raznih vrsta, od najbržih aviona do projektila i dronova, i to u krugu stotina kilometara, na izrazitim visinama, te mnoštvo meta odjednom. Već to je bila takva bomba da je Washington poručio Moskvi da će isporuku Siriji smatrati činom agresije.

Pročitajte više na: Putin jednim potezom mijenja čitav Bliski istok

On je u SAD-u danas jedan od najprozivanijih muškaraca za silovanje, seksualne napade i druge oblike seksualnog maltretiranja. Od njega je spominjaniji možda samo Donald Trump. Na svom prvom nastupu pred senatorima koji su ga saslušavali ovog mjeseca, kandidat za Vrhovni sud SAD-a Brett Kavanaugh izbjegavao je odgovoriti na neka pitanja o tome kako bi presudio u određenim slučajevima. On, jedan od trojice koje se naziva i "Trumpovim Forrestima Gump", inzistirao je na tome da se poziva na "odluku u slučaju Ginsburg".

Pročitajte više na: Trumpov Forrest Gump: Sitna greška i večeras pada!

Švicarska je odbila zahtjev vlasnika nogometnog kluba Chelsea Romana Abramoviča za boravištem nakon što je policija upozorila dužnosnike o mogućoj "prijetnji nacionalnoj sigurnosti" i od narušavanja ugleda zemlje. Tom objavom završila je sedmomjesečna pravna bitka kojoj je bio cilj spriječiti objavljivanje informacija o razlozima odbijanja. Nakon što je podignuta zabrana sa izvješća o ruskom milijarderu, koje je objavila medijska grupacija Tamedia na svojim medijima početkom tjedna, poznati su razlozi odbijenice koju je dobio. U njima stoji kako policija preporučuje da odbije njegov zahtjev zbog "sumnji kako je možda upleten u pranje novca i kako su zabrinuti jer navodno ima kontakte sa kriminalnim organizacijama".

Pročitajte više na: Švicarci Abramoviča proglasili "prijetnjom nacionalnoj sigurnosti"

U mjestu Bedfordview u Južnoafričkoj Republici prije nekoliko je dana ubijen srpski diler dijamantima, Đorđe Mihaljević čiji je Porsche izrešetan od strane dvojice motorista.  Paul O'Sullivan je forenzički istražitelj koji je život posvetio istraživanju istočnoeuropske mafije koja hara provincijom Gauteng u Južnoafričkoj Republici. Toliki je trn u oku da je otmičar Owen Serero nedavno osuđen na 25 godina robije kada je "procurio" plan da se otme i ubije O'Sullivana.  Iza Sererovog plana, ali i Mihaljevićeve smrti je isti čovjek - Čeh Radovan Krejčíř, nekada jedan od najbogatijih ljudi Češke, a danas robijaš Kgosi Mampuru zatvoru nakon što mu je 2016. dosuđena kazna od 35 godina radi dilanja droge i pokušaja ubojstva.

Pročitajte više na: Tko je Krejčir - Čeh koji ubija Srbe kao muhe?

Američki predsjednik Donald Trump održao je govor pri Općoj skupštini UN-a, dobrano se osramotio i dodatno "nabrusio" svijet. 

"Moja je administracija postigla više od gotovo svake administracije u povijesti", rekao je Trump i nadodao "tako istinito", kada su mu se, valjda po prvi puta u povijesti, gotovo svi u dvorani počeli hihotati ili otvoreno smijati u lice. "To nije reakcija koju sam očekivao, ali u redu", rekao je relativno mirno i nastavio. Činjenica da se netko američkom predsjedniku tako otvoreno i neuvijeno narugao i nasmijao najvažniji je trenutak čitavog govora, i nešto što će se pamtiti.  Mimo toga, i činjenice da Trump djeluje kao da je na nekim ozbiljnim sredstvima za smirenje - govori sporije nego inače, zavlači i frflja riječi, ostatak je govora bio u slavu izolacionizma i patriotizma, te svega onoga što Trump i njegova administracija guraju pod taj kišobran.

Pročitajte više na: Cijeli svijet mu se smijao: Trumpov govor neslavno propao

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.