Top News
548 prikaza

Između uhljeba, čobana i Trumpa RH na brisanom prostoru

Pregled tjedna
express
Bandić se bori za svoj politički život, Orban u Zagreb, pa iz Zagreba, F-16 je "tuđi problem" malo sutra, kaos u Saboru

Nije to nikakav samoprijegor, „delanje 20 sati dnevno“ čemu bi se itko trebao diviti, nego uništavanje svog zdravlja.

Bandić u životnoj opasnosti zbog loma noge i Putina

Milan Bandić završio je u petak navečer u KBP Jordanovac u Zagrebu zbog plućne embolije, od čega se neugodno često umire. Zbog tromba je završio na intenzivnoj njezi, a tromb je posljedica toga što je početkom studenog, umjesto da još jednom odgodi posjet Vladimiru Putinu kako bi ga ovaj odlikovao Redom prijateljstva, Bandić putovao s potkoljenicom u kojoj su mu kosti bile slomljene na tri mjesta.

A u takvim situacijama lako se razvije tromb, posljedično plućna embolija, moždani, srčani... Samo da je dao da mu zagipsaju nogu, sve bi bilo u redu. Sredinom listopada Bandić je posjet Putinu i odlikovanje već jednom odgodio zato da mu ugrade stent u aortu. Već za dva sata bio je opet na ulici i jurcao po Zagrebu. Još jednom se gradonačelniku nije više dalo odgađati, čak niti putovati s gipsom. Unatoč tome što mu se nije dalo, život su mu još i ovaj put ipak uspjeli spasiti.

Optužuju ga da će si kupiti još tri zastupnika

Toliko o još jednoj njegovoj bici za život. Glavna bitka za preživljavanje istodobno mu je u jeku u Gradskoj skupštini. Plan opozicije je jasan; srušiti proračun, jer Bandić i HDZ više nemaju većinu, za čime po sili zakona slijede novi izbori za skupštinu. Potom srušiti proračun još jednom, što bi moglo ići još i lakše, a onda po sili zakona slijede izbori za gradonačelnika.

Predsjednik skupštine Andrija Mikulić (HDZ) u petak je rekao da „uopće ne dvoji“ hoće li imati većinu. Opozicija od do jučer Bandićevih Nezavisnih, odnosno Hasanbegovićevi desničari, pa sve do ljevice, optužuje HDZ i Bandića da su pripremili kupnju tri glasa dosadašnjih opozicijskih zastupnika.

Hasanbegović i Nezavisnih bili su doslovno prisiljeni napustiti Bandićeve redove nakon onog neobjašnjivog srdačnog primanja u posjet Dragana Markovića Palme, gradonačelnika Jagodine, ali i nekoć bliskog suradnika Željka Ražnatovića Arkana. Mikulić, međutim, ne dvoji da će i ovako imati većinu, iako je nemaju. Sve po zakonu, dakako.

Novi državni inspektorat ili 'lex Mikulić'?

Zašto na ovom mjestu i vijest o tome da je Vlada u Sabor uputila zakon o spajanju čak 17 inspekcija iz osam ministarstava u jedno? Zbog Mikulića, jer baš je za njega vrlo izvjesno da bi on trebao biti taj koji bi došao na čelo tog monumentalnog inspektorata nad kojim se već sada s mnogih strana zgraža i struka i opozicija.

"Ovo je 'lex Mikulić', bit ćemo iznenađeni ako na čelu Državnog inspektorata bude netko drugi", na stol je u Saboru otvoreno stavio nezavisni Mirando Mrsić.

Branko Bačić optužio je opoziciju da zakon ruši „neargumentirano i politikantski“.

"Jako smrdi na korupciju koja je bila jako prisutna u Državnom inspektoratu za vrijeme HDZ-a", izjavio je Mrsić u raspravi na kojoj nije bilo SDP-ovaca, koji su otišli uz objašnjenje da ne žele sudjelovati u "političkoj sapunici Bandića i Plenkovića u kojoj se jednom čovjeku, Andriji Mikuliću, 'štela' fotelja glavnog državnog inspektora”.

Ho-ruk izbacivanje i revolucija u Saboru

Pa još malo Sabora. U ponedjeljak je Gordan Jandroković pozvao stražare da na „ho-ruk“ izbace Ivana Pernara jer je ovaj tijekom glasanja o proračunu nepozvan izašao za govornicu da nešto prigovori u obranu mostovaca Mira Bulja i Nikole Grmoje. U srijedu je kulminiralo kad je ti isto napravio Bulj, sada zbog toga što je Željko Reiner kao predsjednik Sabora, na ho-ruk, u raspravu ubacio zakon o poljoprivredi.

Reiner je zatražio da straža ovaj put izbaci Bulja. Samo što se ovaj put oko njega posložilo desetak zastupnika HSS-a, SDP-a, Mosta i Živog zida. Zaštitari su bili nemoćni, a Reiner je prekinuo sjednicu. HDZ-ov Ante Bačić vikao je Bulju: „Čobane!“, a Grmoja je grmio "protiv uništavanja hrvatskog sela, štetočina iz HDZ-a, protiv Ante Bačića najvećeg uhljeba u Saboru". Prije toga Pernar je opominjao Reinera što razgovara na mobitel, što je inače zabranjeno u dvorani.

Ma da vidimo kako će Izrael ili SAD zeznuti jednu Hrvatsku!

U Hrvatskoj je kuhalo na sve strane. Na očiti kurcšlus zbog izraelske prodaje vojnih aviona F-16 Hrvatskoj, jer je SAD zatražio da se to zaustavi zbog slova ugovora kad je te avione SAD prodao Izraelu, MORH je ustvrdio da Izrael ima obavezu prema Hrvatskoj, da je jamčio da će ishoditi dozvolu kod SAD-a. I točka. SAD tvrdi da je Izrael u avione ugradio opremu koja nije po standardima NATO-a. I točka. Još u petak ministar obrane Damir Krstičević govorio je da „još nismo dobili službenu obavijest o obustavljanju isporuke“.

Imao je što za reći i još uvijek predsjednik SDP-a Davor Bernardić, ali za to kao da nikoga nije bilo briga, stranka mu je po najnovijim ispitivanjima javnog mnijenja pala na tek 17 posto. Ono u vezi čega je sve itekako briga jest to što je čovjek koji zaustavlja ugovoreni posao američki ministar obrane James Mattis, alias „Bijesni pas“. Usto, Trump niti ne skriva da bi najradije razmontirao NATO kakav je danas. Pa ćemo vidjeti...

Orbanistički plan Zagreba

O da, prošli tjedan u Zagrebu se u posjet Andreju Plenkoviću našao Viktor Orban. Baš na dan kad je na Županijskom sudu u Zagrebu bilo ročište Zsoltu Hernadiju, MOL-ovom direktoru što ga Hrvatska traži, putem tjeralice, zbog onog sastanka s Ivom Sanaderom u restoranu, dopisivanja porukom, navodno u vezi mita za INA-u. Žestoko je bilo s Orbanom u danima uoči posjeta.

Udomiteljstvo: Kad HNS napravi skok u vlastita usta s dvostrukim saltom

Pa još malo Sabora... U petak je većina oko HDZ-a izglasala Zakon o udomiteljstvu po kojem istospolni parovi u obiteljskim zajednicama ne smiju udomljavati djecu. Bez obzira što ta djeca inače propadaju po domovima. Bez obzira što inače, da nisu u takvoj zajednici, LGBT osobe smiju udomljavati djecu. Bez obzira što bi iste osobe, da su u heteroseksualnoj zajednici, također smjele udomiti djecu. Zanimljivo je da su HNS-ovci bili suzdržani, takvih je bilo ukupno 6.

Zanimljivo zato što se HNS reklamirao danima uoči glasanja da će posegnuti za ovim ili za onim ako do toga dođe. Naivniji su možda, sudeći po retorici Ivana Vrdoljaka, pomislili da su spremni napustiti koaliciju. Zaboravili su da je taj prijedlog zakona prethodno izglasan na Vladi. Jednoglasno. Što znači da su za taj prijedlog zakona, onaj po kojem se ljudima zabranjuje udomljavanje, glasali i ministrica Blaženka Divjak i ministar Predrag Štromar.

Odakle Vrdoljaku ideja da Hrvatskoj potom ide slagati priču o odlučnosti i protestu protiv očito neustavnog zakona, malo kome je jasno. A doslovno nikome nije jasno odakle mu ideja da bi mu u iskrenost toga netko mogao i povjerovati. Zbog zakona će u svakom slučaju, osim brojnih osuda zbog neudomljene djece, krenuti poplava ustavnih tužbi i, slijedom čiste logike, velike su šanse da se zakon na Ustavnom sudu neće moći obraniti.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.