Top News
15596 prikaza

Izraelski agent: Stavim pištolj na glavu i pucam

Čovjek s pištoljem
Thinkstock
Članovi jedne od najmoćnijih špijunskih agencija obučeni su za gotovo sve situacije, a posebno su uvježbani za ubijanje

Bosanskohercegovački državljanin A. Č. već mjesecima čeka izručenje u Tunis gdje ga čeka suđenje za ubojstvo Hamasovog stručnjaka Muhameda Zuarija. Prema pisanju hrvatskih medija, Tunis je dostavio čak šest kilograma dokumenata kako bi uvjerili Hrvatsku da ga treba izručiti. Nekoliko je tu prepreka.

Prva je više legalistička jer Hrvatska kao članica Europske Unije ne bi smjela izručiti osobu u državu gdje postoji smrtna kazna, a Tunis je relativno nedavno uveo smrtnu kaznu za terorizam. Druga prepreka je više geopolitička jer Tunis sumnjiči A.Č. da je agent Mossada, izraelske tajne službe. Budući da smo dogovorili suradnju s Izraelom oko zrakoplova i nekih drugih stvari, hrvatsko pravosuđe je u doista nezahvalnoj situaciji.

Što ako to uopće nije agent Mossada pa izručimo krivu osobu? Je li gore da je to stvarni agent Mossada pa ga Tunis osudi na smrt?

Sukob vojske Izraela i Palestinaca na Zapadnoj obali Etgar Keret Kultura 'Tu zbog udara terorista bebe čekaju s porodom'

Da bismo vas malo bolje upoznali s izraelskim špijunima, donosimo dijelove knjige bogate tajnim znanjima. Znamo da to zvuči jako konspirativno, ali kada vidite hrvatski prijevod knjige Victora Ostrovskog, bivšeg Mossadovog agenta, i to u izdanju Sigurnosno-informativne službe Ministarstva obrane, svjesni ste da imate pravi raritet.

Riječ je o knjizi punog naziva "Mossad - Bivši agent otkriva akcije i metode izraelske tajne službe" koju je uz Ostrovskog pisala novinarka Claire Hoy. U njoj se detaljno razotkrivaju kako i zašto Mossad operira diljem svijeta i to iznimno uspješno operira.

Tajne službe su kao dobra infrastruktura. Sve dok uspješno obavlja svoj posao, ni ne znate da postoji.

A Mossad ništa ne prepušta slučaju kad je riječ o službi.

Dani su im tijekom obuke bili podijeljeni u 5 blokova i kratka pauza trajala je 20 minuta. Ručali su obično između 13 i 14 u drugoj zgradi na dnu brežuljka. Na putu do nje nalazi se kiosk gdje su po sniženim cijenama mogli kupiti cigarete, slatkiše i hranu. Jedno vrijeme pušio je, priznaje Ostrovski, dvije do tri kutije cigareta dnevno. Jednako kao i skoro svi ostali na Akademiji.

Materijal s predavanja bio je podijeljen u 4 glavne teme: NAKA, APAM, opća vojna znanja i kamuflaža. U predmetu Opća vojna znanja učili su sve o tenkovima, zračnom naoružanju, mornarici, izgradnji vojnih baza, susjednim zemljama i njihovoj političkoj, religioznoj i socijalnoj strukturi - a o ovoj posljednjoj temi predavanja su  držali sveučilišni profesori.

Benjamin Netanjahu IRANCE Top News Velika urota: Izraelci su ubijali nuklearne znanstvenike

Na APAM-tečaju učili su promatranje, najprije u grupama, a zatim sami. Kako se čovjek umiješa u gomilu ljudi; kako se stječu strategijski poeni; kako se nestaje s "lica zemlje"; razliku između promatranja jedne osobe u jednom "brzom" području (trgovačke ulice, gdje čovjek mora biti posve blizu) i jednom "sporom" području; koncept "prostora i vremena" pri kojem se uči procjenjivanje vremena koje je nekom potrebno za određenu udaljenost.

Pretpostavimo da netko upravo zalazi iza ugla neke ulice i dok smo mi tamo, on je već nestao. Čovjek mora, piše Ostrovski, procijeniti može li on u međuvremenu prevaliti udaljenost do sljedećeg uličnog ugla. Ako ne, znači da je nestao u jednoj zgradi i mora ga se - čekati.

Nastavak pročitajte na idućoj stranici.

  • Stranica 1/2
Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.