Top News
338 prikaza

Izraelski vojnici snimljeni kako usred noći bude djecu radi ispitivanja

Zapadna obala
Amnesty International
Vojnici su tražili da ih se pusti u domove bez ikakvog objašnjenja

Na Youtubeu su se pojavile snimke na kojima se vide prestravljena palestinska djeca, koje izraelski vojnici bude usred noći kako bi ispitivali. Djecu, među kojima ima i devetogodišnjaka vojnici ispituju jesu li bacali kamenja i fotografiraju ih, unatoč protivljenju njihovih roditelja.

Ispitivanje palestinske djece | Author: Youtube Youtube

Prema izvještajima humanitarnih organizacija, među ispitanom djecom bilo je i jedno poluslijepo dijete, a ispitivanje je obavljeno 23. veljače ove godine.

Volonteri udruge B’Tselem, koja je poznata i kao Informacijski centar za ljudska prava na okupiranim područjima sasvim slučajno živi u stambenoj zgradi koju su ‘posjetili’ izraelski vojnici, pa su snimke tako i nastale.

Kazali su kako je grupa izraelskih vojnika upala u dvije zgrade u kojima živi deset palestinskih obitelji u četvrti Wadi a-Nasarah na Zapadnoj obali.

Došli su oko 1.30 ujutro i tražili da ih se pusti u stanove. Bili su naoružani poluautomatskim puškama i nosili su punu ratnu opremu, uključujući i kacige.

Snimke prikazuju kako naređuju roditeljima da probude djecu i dovedu ih na ispitivanje. 

“Zašto dolazite u ovo doba?”, upitao je vojnike otac jednog djeteta.

“Zato jer nas cijeli dan netko gađa kamenjem. Uostalom, ne trebamo mi vama ništa objašnjavati. Ajde, budi djecu!”, odgovara vojnik.

Vojnik zatim prati oca do dječje sobe u kojoj spava njegov devetogodišnji sin.

“Probudi se, ne boj se”, kaže otac dok budi sina.

Vojnici mu zatim naređuju da dovede i drugog sina, 16-godišnjaka koji boluje od djelomičnog sljepila i otac ga mora voditi do kauča.

Ispitivanje palestinske djece | Author: Youtube Youtube

“Bacaš li ponekad kamenje? Nikad? Jesi li siguran?”, ispituje vojnik mlađeg dječaka koji stalno ponavlja da to nikada nije napravio.

Dok ih ispituju, vojnici cijelo vrijeme drže puške u rukama, a nakon nekliko minuta odlaze.

“Ok, sve je u redu, laku noć”, govore ocu i napuštaju stan, ali odlaze kod ostalih obitelji. Čuje se kako od ostalih roditelja traže dokumenta i viču “svu djecu iz kuće dovedite ovdje”.

Udruge za ljudska prava navode kako vojnici u nijednoj kući nisu našli ništa.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.