Top News
1586 prikaza

Očajni otac: 'Bivša supruga otela je našu djecu i odvela ih u Islamsku državu'

Djeca muslimani
Z5456 Arno Burgi/DPA/PIXSELL
Više od 30 djece iz Nizozemske nalazi se trenutno u Islamskoj državi, no mali Luca i Aysha su prvi koji su oteti i odvedeni tamo.

Luca Opdam upravo treba navršiti devet godina, dok je njegova sestra Aysha nedavno proslavila 8. rođendan. Oboje djece nestalo je 29. listopada, tvrdi nizozemska policija, nakon što ih je odvela majka pod sumnjom da želi napustiti zemlju. Danas je njihovo novo boravište poznato, jer ih je mama, na Facebooku otkrivena pod imenom Umm, što na arapskom znači majka, odvela u tzv. Islamsku državu. 

Luca i Aysha nisu imali pravo ništa reći o svojoj selidbi, kao ni njihov otac, Nizozemac koji je ispričao priču o svojoj vezi s njihovom majkom, čečenskom izbjeglicom koja je u Nizozemsku došla još 1999. godine.

Pod pseudonimom Mark, muškarac je opisao kako je danas 32-godišnju Umm upoznao prije 10 godina, dok je ona u Nizozmeskoj još bila na privremenoj vizi. U to vrijeme živjela je gotovo potpuno svjetovnim životom. Nije išla u džamiju, nije molila i sve do 2009. godine nije nosila ni veo na glavi. 

Mark je ispričao kako je iste godine počela svoj i živote svoje djece posvećivati islamu, te se bližio kraj njihove veze. Ummin vjerski zanos kao da je od tog trenutka samo rastao, a 2011., bez Markove privole, odlučila je djecu ispisati iz javne škole i upisati ih u islamsku Al Habib školu u Maastrichtu.

Umm je navodno nakon toga srela Čečena pod imenom El Fath u džamiji u istom gradu, te je s njim dobila treće dijete, iako ga otac nije nikad priznao. Postoje priče da je navedeni muškarac otputovao u Somaliju gdje se pridružio ekstremističkoj skupini Al-Shabaab, te je danas na listama terorista SAD-a i Nizozemske.

Umm je nakon toga dobila još i kći s drugim čečenskim ljubavnikom, istodobno se zaklinjući na najdublju vjernost islamu. Ostavila je oboje mlađe djece kad je napustila Nizozemsku, pa dječak živi s bakom u Nizozemskoj, a djevojčica je navodno poslana očevoj obitelji u Belgiju.

Oteta djeca | Author: Twitter/ Die Welt Twitter/ Die Welt

No Ummina otmica dvoje starije djece nije potpuno iznenađenje. Mark je priznao kako se već neko vrijeme brinuo da bi ih majka mogla oteti. Izgleda da je čak i bila pod pratnjom zbog svoje veze s muškarcem koji je završio u Somaliji, te je navodno zbog njega nekoliko puta bila i na ispitivanju. Škola u koju su djeca išla bila je obaviještena da bi majka mogla oteti djecu, te su oni trebali javiti Marku i vlastima čim se dogodi nešto sumnjivo.

Kada 29. listopada Umm nije dovela Ayshu u školu, tvrdeći da je bolesna, a zatim je i ranije došla po sina, zamjenik voditelja škole nije u prvi tren ništa posumnjao. No sat vremena poslije, na kompjuteru su našli kartu Düsseldorf - Alexandroupolis, koju je majka isprintala kad je pokupila sina.

Iz nekog razloga, Umm ipak nije otišla na taj let, nego se sakrila na nepoznato mjesto prije nego što se s lažnim papirima iz blegijske zračne luke uputila u Siriju.

Dotad je policija već izdala međunarodni nalog za njezino uhićenje, no čini se da se ona ubacila u europsku mrežu podrške džihadistima, koja ju je čuvala i omogućila joj daljnje putovanje.

U prosincu je na Facebooku objavila fotografiju svojeg dvorišta, tvrdeći da je u Rakki - glavnom gradu Islamske države, iako je naknadno otkriveno da je fotografija snimljena u Tal Abyadu, pokrajini Al-Rake nedaleko od turske granice. To je isti grad koji je proglašen posljednjom poznatom lokacijom tri britanske školarke koje su nedavno nestale u Islamskoj državi.

Posljednja komunikacija od strane Umm dogodila se početkom siječnja, kad je nazvala majku i potvrdila da je u Rakki, no je li riječ o gradu ili pokrajini, ostaje nepoznato.

Je li Umm proživljavala nekakav pritisak od strane nizozemskih vlasti, je li tamo otišla kako bi se našla s nekim muškarcem, moguće 'svetim ratnikom'? Što će se dogoditi s djecom, kako će se ophoditi prema njima? Dječaka će sigurno obučavati u ISIS školi gdje može biti potaknut da postane mučenik u nekoj akciji kao bombaš samoubojica. A kakav će tek život imati djevojčica u svijetu javnih smaknuća, razapinjanja na križ i ženskog ropstva? Na ova pitanja nema odgovora.

Realističan otac gaji malo nade da će ikad više vidjeti svoju djecu. 

Inače, ovo je prvi slučaj otmice u Nizozemskoj u kojem se otete zatim odvelo u samoprozvanu Islamsku državu. Iako je prema izjavama nizozemske socijalne službe u posljednje dvije godine 31 dijete otputovalo u tzv. kalifat, čak 15 od njih su bili maloljetnici koji su sami putovali u Irak i Siriju, piše The Daily Beast.

Glasnogovornik nizozemske službe za zaštitu dječjih prava, Richard Bakerr, tvrdi pak da su Luca i Aysha dobro, da žive s članovima obitelji, te da njihova majka više nije dio njihovih života. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.