Top News
458 prikaza

Jadranka Kosor brani se od optužbi za veleizdaju i laž

Jadranka Kosor
Patrik Macek (PIXSELL)
Dragovoljka Domovinskog rata i umirovljena poručnica HV-a Zorica Gregorić te udovica branitelja koji je počinio suicid Tanja Polić Marković su DORH-u predale čak i kaznenu prijavu protiv Jadranke Kosor

Na Braniteljskom portalu, samo nekoliko dana prije izbora, objavljena je nevjerojatna optužnica u kojoj se bivšu bivšu premijerku i bivšu čelnicu HDZ-a optužuju za- veleizdaju. 

Dragovoljka Domovinskog rata i umirovljena poručnica HV-a Zorica Gregorić te udovica branitelja koji je počinio suicid Tanja Polić Marković su DORH-u predale čak i kaznenu prijavu protiv Jadranke Kosor. 

Bivšu ministricu branitelja i premijerku optužuju i za zlouporabu položaja te ovlasti zbog Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihove obitelji iz 2004.

Jadranku Kosor prozivaju zbog zakona donesena u vrijeme kad je bila ministrica branitelja te tvrde da je njime onemogućila da se od od 2006. pravo na status ratnog invalida stječe dijagnozom PTSP-a.

Jadranka Kosor | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

U orkestriranoj kampanji s HDZ-ovskim predznakom, Jadranka Kosor je kasnije prozvana i da je 2011. lagala te da nije održala dano obećanje u vezi statusa branitelja pa čak da se upravo zbog nje, a onda i zbog ‘laganja sadašnjeg ministra branitelja’ dogodio prosvjed koji traje više od godinu dana, a da se ništa nije pomaknulo naprijed. 

Ovo je prvi put, i to baš pred izbore na koje je izašla kao potencijalni saveznik Zorana Milanovića, a ne HDZ-a, da se Jadranka Kosor ovako direktno proziva za braniteljski prosvjed. O svemu ogorčeno kaže:

"Osjećam li se krivom za braniteljski prosvjed? Osjećam se “Krivom” za osnivanje Fonda hrvatskih branitelja, najmoćnijeg fonda, za projekte zapošljevanja, osobito zadruga. Osjećam se “krivom” što su u mom mandatu stambeno zbrinuti svi najteži invalidi, što smo uveli status njegovateljica za njihove supruge sa plaćom, mirovinskim, zdravstvenim osiguranjem i pravom na bolovanje. Osjećam se “krivom” za Sporazum sa BiH kojim je omogućena novčana potpora pripadnicima HVO i njihovim obiteljima. Osjećam se “Krivom” za proračun za branitelje koji je u mom mandatu povećan za nekoliko milijardi..."

Jadranki Kosor zamjeraju da je 2011. najavila kako će branitelje nagraditi ustavnom kategorijom, odnosno uvrstiti ih u Ustav. To se ipak nije dogodilo, a bivša premijerka danas pojašnjava:

"Nisam govorila da ću “ja nagraditi” nego sam govorila kako bi bilo dobro da branitelje obranimo od politikanata i političkog loptanja i da zakon o braniteljima postane ustavni zakon. Kako bih ja mogla ispuniti neko obećanje? To može samo Sabor, dvotrećinskom većinom koju ja nisam mogla stvoriti. Slažete se? Jer za takvu većinu trebaju glasovi vladajućih i oporbe, tko god bio na vlasti i tko god bio u oporbi. Čisti je bezobrazluk mene prozivati za odluke koje može donijeti samo Sabor, dvotrećinskom većinom. Ustavni zakon, međutim, ne bi značio da prava ostaju “zabetonirana” jer se i ustavni zakoni mogu mijenjati i dopunjavati."

Jasno, Jadranka Kosor i danas potvrđuje da takvo razmišljanje nije promijenila. Štoviše, ona ponavlja:

"Ja svoja stajališta ne mijenjam. Ako sam tako govorila 2011., tako govorim i danas. Kao što nisam mijenjala stajališta o davanju autocesta u koncesiju ili smanjivanja broja zaposlenih, štednji i smanjivanju sredstava za financiranje stranaka.Kao što mislim da netko tko je izabran u Sabor pa nije radio, ne bi tamo više trebao dobivati plaću."

Tijekom prosvjeda izjavila je da branitelji moraju dijeliti sudbinu svih građana. Ta izjava je, čini se, zaboljela neke od njih. Misli li i danas isto?

Jadranka Kosor | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)

"Naravno da mislim. Branitelji su se borili za pravnu državu i jednakost sviju pred zakonom. Nisu se borili za privilegije i sigurna sam da mnogi podržavaju to stajalište pa se, u slučaju teškog gospodarskog pada, sve mjere štednje odnose i na branitelje. Izuzeti moraju biti najteži invalidi i djeca poginulih i nestalih branitelja."

Nema dvojbe da Jadranka Kosor, kao bivša ministrica branitelja, vrlo dobro poznaje njihove probleme. No, što ona doista misli o njihovu statusu?

"Hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji zaslužuju osobito poštovanje i uvažavanje. Svoju ljubav i privrženost dokazala sam bezbroj puta. S dr. Njavrom sam bila na svakom pogrebu nakon ekshumacija na vukovarskom groblju, tražila mjesta masovnih grobnica, bila na identifikacijama, pomagala gdje sam i kako sam mogla. Inzistirala sam na Zakonu o pravima branitelja koji je znatno povećao proračun, ali sam se uvijek zalagala za potpunu depolitizaciju brige o njima. Branitelji pripadaju svima, ne samo jednoj stranci ili nekom voljenom vođi."

A što bi, uopće, danas učinila za branitelje da je na mjestu ministrice?

"Sve što sam činila kao njihova ministrica. Brinula se da sustav funkcionira u okviru Ustava i zakonakratko će bivša premijerka."

Ona je bila na listi u petoj izbornoj jedinici. Upravo u Slavoniji, koja je dala velik broj branitelja. Kaže da se susreće s njima, da joj pružaju osobitu potporu:

"Osjećam se posebno počašćena jer mi je osobitu potporu, na primjer, dala gospođa Jozefina Varga, majka branitelja pogubljenog na Ovčari", kazuje Jadranka Kosor, pa pojašnjava:

"Gospođi Vargi je 95 godina i tražila je da joj donesem letke kako bi ih dijelila u Vukovaru. Isto tako i Tihomir Purda, branitelj koji je uhapšen ma temelju srbijanske optužnice. On kaže :”Da nema vas, ja bih bio u zatvoru u Mitrovici gdje sam bio i kao zarobljenik 1991.” Takve riječi daju smisao radu u politici, a meni osobno su velika potpora budući da sam sada sama i da mi nije jednostavno ni lako."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.