Top News
6468 prikaza

CIA tvrdi da je ovo Hitler snimljen 1954.

Navodni Hitler iz Kolumbije
1/2
screenshot/youtube
Sredinom pedesetih godina pojavio se Fuhrer, ali je CIA ignorirala sve što se pričalo o njemu

CIA je znala za priču o čovjeku koji je za sebe tvrdio da je Adolf Hitler, a živio je u Kolumbiji među bivšim nacistima tijekom pedesetih godina, otkrivaju nedavno deklasificirani dokumenti.

Agenti nisu ozbiljno shvatili tvrdnje bivšeg vojnika SS-a, no šef CIA-ine ispostave u Caracasu je prenio tvrdnje nadređenima zajedno s fotografijom.

Spisi pokazuju da je čovjek po imenu Phillip Citroen prišao agentima 1954. godine kako bi rekao da je upoznao čovjeka koji tvrdi da je Hitler i živi u gradu Tunja, sjeverno od Bogote, piše Daily Mail.

Do trenutka kada su agenti poduzeli bilo kakvu akciju, čovjek koji tvrdi da je Führer - pravim imenom Adolf Schuttlemayer - pobjegao je u Argentinu. Međutim, CIA je očito bila vrlo skeptična prema tvrdnjama i preporučila da se istraga "odbaci".

Tvrdnje su se ponovno pojavile nakon što je kolumbijski novinar Jose Cardenas objavio dosjee iz arhive CIA-e, deklasificirani u devedesetima.

Otto Dix "Rov" Treći Reich Kultura Misterij slike koju je Hitler smatrao preopasnom

Citroen tvrdi da je posjetio Tunju dok je radio za željezničku tvrtku gdje je upoznao čovjeka koji je "stvarno ličio na Führera i tvrdio da je Hitler".

Dokument kaže: 'Citroen je tvrdio da je upoznao tog pojedinca na mjestu pod nazivom 'Residencies Coloniales ', koja je prema izvoru pretežno naseljena bivšim njemačkim nacistima.

"Prema Citroenu, Nijemci koji borave u Tunji slijede navodnog Adolfa Hitlera, obraćajući mu se kao Führeru i pozdravljaju ga nacističkim pozdravom"

Citroen je agentima čak i pokazao fotografiju gdje sjedi pokraj čovjeka koji doista liči na na nacističkog diktatora u pokušaju dokazivanja svoje priče.

Agenti su zabilježili priču u neformalni memorandum, pokazuju dokumenti, ali uglavnom su je odbacili kao fantastične glasine.

No, 1955. drugi muškarac, identificiran samo pod kodnim imenom Cimelody-3, prišao je agentima s istom pričom.

Nacističko blago u Buenos Airesu Zloglasni režim Top News Otkrivena najveća riznica nacističkog blaga

Cimelody je rekao da Citroen, koji je do tada živio u Venezueli, tvrdio da je bio u kontaktu s Hitlerom jednom mjesečno pri redovitim posjetima Kolumbiji dok je radio za KNSM Royal Dutch Shipping Company.

Cimelody je također pokazao agentima fotografiju koja je pokazala Citroena s Hitlerom, koji je imenovan na poleđini slike kao Adolf Schuttlemayer.

Prema Cimelodyju, Adolf Hitler napustio je Kolumbiju u siječnju 1955. i uputio se za Argentinu, iako ne kaže točno gdje.

Nakon razgovora s Cimelodyjem, agenti su odlučili napisati informacije u formalno izvješće poslano nadređenima.

Međutim, izvješće je popraćeno još jednim pismom u kojem piše: "Smatra se da se na tom pitanju mogu uložiti ogromni napori uz slabe mogućnosti utvrđivanja konkretnih stvari. Stoga predlažemo da se ta stvar odbije."

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • nelson 17:45 01.Studeni 2017.

    hitler je mrtavod 1945