Top News
2417 prikaza

Jedna zemlja će do 2040. imati samo dva posto pušača

Pušenje
Thinkstock
Na udaru i e-cigare, uvode snažni liječničku podršku. A gdje smo mi i zašto nitko ne kaže "pušiti kao Crnogorac"?

Smanjiti broj pušača na samo 2 posto u populaciji u dobi između 15 i 64 godine, tako glasi akcijski plan Ministarstva za socijalna pitanja i zdravstvo Vlade Finske. Pritom, kad Finska govori o smanjenju pušenja, ne misli samo na cigarete, nego na sve oblike uživanja duhanskih odnosno nikotinskih proizvoda; cigarete, cigare, duhan za lule i za motanje, duhan za žvakanje, za šmrkanje, čak i e-cigarete.

WHO je objavio da Finska to namjerava postići tako što će na ambalaži duhanskih proizvoda proizvođači morati objavljivati fotografije posljedica pušenja po zdravlje bez ikakvog izmotavanja, tako što će povećavati poreze, uvoditi zabrane pušenja i u prisutnosti djece, čak i u privatnim prostorima, parkovima, plažama i drugdje. Konačno, možda i najvažnije, vlada će posebno organizirati široku i intenzivnu liječničku podršku svim pušačima koji odluče prestati pušiti. U Finskoj je pušenje dugi niz godina u stalnom padu. 1950. godine u toj zemlji je pušilo nešto više od 70 posto muškaraca i 12 posto žena.

Pušenje Life Pušite? Nakon ovog videa ćete dvaput razmisliti o tome

Slijedio je nagli pad pušenja kod muškaraca, dok je pušačica narednih desetljeća bivalo nešto više, u skladu s emancipacijom žena i u vremenima dok pušenje još nije bilo stigmatizirano kao izrazito opasno po zdravlje. 2013. samo 16 posto odraslih Finkinja i Finaca, točnije u dobi od 15 do 64 godine života, bilo je ovisno o nikotinu. Drastično smanjenje pušenja dogodilo se i u Švedskoj. Samo 12,7 posto Šveđana i 15,2 posto Šveđanki ovisno je o cigaretama i drugim nikotinskim sredstvima, što se također postiglo sužavanjem javnog prostora u kojem je pušenje dozvoljeno, primjerice čak dotle da ne smijete pušiti na vlastitom balkonu ukoliko to smeta nepušaču susjedu na susjednom balkonu, porezima, fotografijama na pakiranjima cigareta i medijskim kampanjama.

Finski je plan revolucionaran po tome što izbacuje kategorije "manjeg zla" poput e-cigara, po tome što napada apsolutno sve prostore ukoliko postoji ikakva šansa da se u njemu nađe dijete ili netko kome pušenje smeta, te po intenzivnoj uključenosti zdravstvenog sustava. Inače, na svjetskoj listi najpušačkijih nacija na prvom mjestu je Crna Gora, u kojoj se po odraslom stanovniku godišnje popuši čak 4125 cigareta, više od pola kutije dnevno. Imajući u vidu nepušače, prosjek je zaprepaščujući. Slijedi Bjelorusija, potom Libanon, Makedonija, Rusija, Slovenija, Belgija, Luksemburg, Kina...

Hrvatska je 22. po redu najpušačkija nacija svijeta sa 1709 cigareta godišnje po stanovniku, točno između Japana i Srbije, bitno iznad Turske koja je na 29. mjestu. Tako da "pušiti kao Turčin" apsolutno nije primjerena izjava, dok istodobno "pušiti kao Crnogorac" vjerojatno još nitko nikad nije čuo. Najnepušačkije nacije svijeta su Kiribati, Solomonski Otoci i Gvineja. Od najrazvijenijih zemalja svijeta najnepušačkiji su Island i Norveška sa po oko 550 cigareta po stanovniku godišnje.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.