Top News
32645 prikaza

Jeziva ispovijest: Najmoćnija žena ISIL-a dala prvi intervju

Žene u Islamskoj državi
DPA/PIXSELL
Bila supruga ministra za naftu Islamske države, čovjeka koji je bio najbliži prijatelj lidera kalifata Abu Bakr al-Baghdadija

Najmoćnija žena Islamske države koja je uhvaćena imala je ključnu ulogu u pokušaju hvatanja Abu Bakr al-Baghdadija, vođe Islamske države. Pomogla je u identificiranju sigurnih kuća koje je Baghdadi koristio, a jednom je čak i dala njegovu točnu lokaciju u Mosulu gdje se skrivao neko vrijeme.

Ona je Nisrine Assad Ibrahim, poznatija po svom 'ratnom imenu', Umm Sayyaf i CIA-i i kurdskoj tajnoj službi je pomogla da slože kockice Baghdadijevog kretanja, njegove mreže i gdje se sve skriva. Sve to je Umm Sayyaf potvrdila Guardianu, u svom prvom intervjuu otkad su je prije četiri godine uhvatili američki specijalci u Siriji, a tom prilikom ubijen je njezin suprug, treći najvažniji čovjek Islamske države, njihov ministar za naftu.

Janina Findeisen Druga šansa Life "Htjeli su mi odrezati glavu, a onda sam rodila sina..."

Umm Sayyaf ima 29 godina i najkontroverznija je žena Islamske države. Optužena je za sudjelovanje u nekim od najgorih zločina ove terorističke grupe, uključujući porobljavanje američke humanitarke Kayle Mueller i više žena Jazida, koje su sustavno silovali najviše rangirani članovi ISIL-a.

Sayyaf je osuđena na smrt na sudu u iračkom gradu Erbilu, a za Guardian je dala intervju dok čeka smrtnu kaznu u zatvoru u Erbilu.

Za nju je poznata odvjetnica za ljudska prava Amal Clooney tražila da je se iz Iraka prebaci u SAD kako bi odgovarala za svoje zločine. Vijeću za sigurnost UN-a Clooneyeva je ispričala da je zarobljene žene zatvarala u sobe, naređivala da ih se pretuče, a potom bi im stavljala šminku na lice i, kako je navela, "pripremala ih za silovanje".

Sayyaf je bila supruga Fathi Ben Awn Ben Jildi Murad al-Tunisa, kraćim i poznatijim imenom Abu Sayyaf, koji je osim što je bio ministar za naftu bio najbliži Baghdadijev prijatelj i veteran ISIL-a, koji je u trenutku smrti imao jednu od najvažnijih uloga u kalifatu.

Abu Bakr al Baghdadi | Author: REUTERS REUTERS
Sayyaf je u veljači 2016. godine dala američkoj vojsci točnu lokaciju kuće u Mosulu u kojoj se skrivao Baghdadi, ali tek kasnije vojska je priznala da mu nisu mogli ništa jer su se bojali civilnih žrtava. Kuća je naime bila smještena u gusto naseljenom kvartu u Mosulu.

"Znala sam točno gdje je, jer je to bila jedna od kuća koja je bila osigurana za njega i njegova omiljena kuća", rekla je Sayyaf u intervjuu.

Njezin brak i zapravo džihadistički pedigre cijele njene obitelji koja je bila dio ISIL-ovog vodstva dali su joj pristup Baghdadiju kakvog nije imala nijedna druga žena u Islamskoj državi. Kao jedna od najvažnijih supruga ISIL-a imala je pristup sastancima i raspravama vrha ISIL-a i bila je više puta prisutna kada je Baghdadi snimao svoje propagandne poruke u kući u kojoj je živjela sa svojim suprugom.

Supruge i djeca poginulih i izbjeglih ISIL-ovaca na liječenju u logoru al Hol u Hasaki u Siriji Žrtve rata Top News 108 djece i žena ISIL-ovaca vratilo se na Kosovo: Što s njima?

"Snimao je poruke u našoj dnevnoj sobi u kući u Tajiu (grad u Iraku, op.a.). U to vrijeme je moj suprug bio ministar za medije i Baghdadi nas je često posjećivao", rekla je.

U svibnju 2015. godine akcija u kojoj je ubijen njen suprug Abu Sayyaf, a ona uhićena smatra se prekretnicom u petogodišnjem ratu s ISIL-om. Abu Sayyaf je vodio proizvodnju nafte na području Sirije i svu zaradu usmjeravao na financiranje terorističkih aktivnosti ISIL-a, te širenje kalifata prema Iraku. Njegova smrt značajno je usporila priljev novca, pa samim tim i napredovanje kalifata.

Borci ISIL-a i njihove obitelji prilikom predaje u gradu Bagouzu | Author: REUTERS REUTERS
Umm Sayyaf isprva nije htjela surađivati s Amerikancima i većinu vremena provela je u šutnji u svojoj ćeliji na sjeveru Iraka. Međutim, početkom 2016. godine počela je otkrivati najveće tajne organizacije, pa tako i najčuvaniju tajnu - onu o lokaciji Baghdadija.

Sayyafova je provela sate i sate s američkim obavještajcima i pregledavala s njima fotografije i karte koje su joj pripremili. Uskoro je postala ključna osoba u skupljanju obavještajnih informacija i otkrila im gdje se skriva Baghdadi i tko ga skriva.

"Mrežu sigurnih kuća za Baghdadija vodi moja tetka Saadia Ibrahim. Dvojica njezinih sinova poginuli su boreći se za Islamsku državu, a ona je s Baghdadijem od prvog dana. Ona je inače sestra mog oca", ispričala je Umm Sayyaf.

Abu Bakr al Baghdadi Zločinac ISIL-a Top News Otkrili zašto se al Bagdadija nikako ne može uhvatiti

I tu sad dolazi dio s američkom humanitarkom Kayle Mueller. Prvo je neko vrijeme bila zarobljena u Sayyafovoj kući krajem 2014. godine, skupa s devet Jazidi žena koje su uhvaćene u kolovozu 2014. Američke vlasti optužile su Umm Sayyaf da je držala Muellerovu kao taoca, te da je bila zadužena da je pripremi svaki put kad bi Baghdadi došao. Potvrđeno je da ju je Baghdadi više puta silovao, te da je bila isključivo njegova robinja. Pretpostavlja se da je Mueller preminula u Raqqi u veljači 2015. godine, ali nepoznato je pod kojim okolnostima.

"Prema njoj su se ponašali drugačije nego prema Jazidima. Za nju je postojao budžet, džeparac za kupovinu. Bila je divna djevojka i svidjela mi se. Bila je vrlo uljudna i poštovala sam je. Bila jako dobra u skrivanju svoje tuge i bola. Baghdadi joj je rekao da će biti slobodna ako postane muslimanka", nastavila je.

Umm Sayyaf odbacila je te optužbe.

"Što god da joj je Baghdadi radio, ja u to nisam bila uključena. Ponekad bi došao kod nas na par sati, a ponekad bi ostao duže. Bila je naša kuća u kojoj sam njemu i suprugu spremala čaj", rekla je Sayyaf.

Unatoč tomu što je dosta pomogla tajnim službama, Umm Sayyaf neće izbjeći smrtnu kaznu, a dozvoljeno joj je da je jednom mjesečno posjeti rodbina u zatvoru.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.