Top News
16659 prikaza

Jezivi zatvor: Gutaju žicu da izbjegnu batine

Centralni zatvor Vladimir
screenshot/youtube
Premlaćivanja i smrti zatvorenika normalna su pojava

Središnji zatvorski Vladimir smješten je u srednjovjekovnom gradu Vladimiru, istočno od Moskve. Jedan je od sedam glavnih zatvora Rusije, izgrađen prije više od 200 godina.

Unutar svojih debelih zidova nije se mnogo promijenilo u posljednja dva stoljeća, piše NPR.

Stražar otključava teška metalna vrata i vidi se tijesna ćelija s drvenim podom. Unutra, četvorica zatvorenika obrijanih glava kažu kako nemaju pritužbi na čuvare ili boravak iza rešetaka, iako govore pod budnim stražarevim pogledom.

Bivši zatvorenici govore o pretrpanosti i čestim bolestima. Ali kažu da se u ruskom kaznenom sustavu događa nešto uznemirujuće.

Šire se priče o ekstremnom zlostavljanju od strane zatvorskih tijela. Skupine za ljudska prava kažu kako je postupanje s zatvorenicima u nekim zatvorima usmjereno na psihološko uništavanje ljudi. Tako je loše, kažu, da je usporedivo s uvjetima u sovjetskom gulagu.

Pretrpani zatvori u Brazilu Užas Brazila Life Hrvatski diler: Preživio sam užase zatvora u Južnoj Americi

Vladimir Gladkov proveo je 15 godina iza rešetaka. Jedno vrijeme proveo je u Središnjem zatvoru u Vladimiru, a neki su završili na mnogo gorem mjestu - jednom od ruskih "zatvora za mučenje". Kaže da u zatvoru u Kopeisku na Uralu stražari sustavno zlostavljaju zatvorenike.

"Potjeraju nas iz ćelija, narede ​​nam da širimo noge i stavimo ruke na zid, a zatim nas toliko tuku palicama da jedni druge moramo povlačiti natrag u naše ćelije", kaže Gladkov.

Još jedan bivši zatvorenik Kopeiska, Jurij Skogarev, kaže da su oni koji su se pokušali žaliti vlastima izdvojeni za još teže kazne.

"Čuvari bi me izvukli iz ćelije, odveli u kabine za tuširanje i tamo mi stavili lisice na ruke. Zatim me tukli palicama i udarali nogama dok ne padnem u nesvijest", kaže on. "Kasnije bih se probudio u vlastitoj ćeliji."

Skogarev kaže da su brojne zločine počinili sami zatvorenici koji su bili prisiljeni premlaćivati svoje supatnike. Nakon što su u svibnju ubijena četvorica zarobljenika u zatvoru u Kopeisku, vlasti su ih optužile da napadaju zatvorske čuvare. Skupine za ljudska prava kažu kako su ozljede na leševima ukazivali da su zatočenici vjerojatno premlaćeni na smrt zbog prosvjeda.

Scena iz filma Carandiru Užasi i mučenja Life Ovo su najgori zatvori na svijetu - iz njih nema izlaska

Aktivisti redovito iznose neke snimke za koje kažu da pokazuje zatvorska mučenja, maskirani čuvari tjeraju ustrašene zatvorenike da se skinu. Tada su ih tukli gumenim palicama. Zatvorenici se često samoozljeđuju kako bi izbjegli takva premlaćivanja, ponekad gutanjem komada oštre žice.

Aktivist za ljudska prava Lev Ponomaryov kaže da u Rusiji postoje deseci zatvora za mučenje, gdje su tijekom proteklih osam godina uvjeti postali toliko loši da su neki zatvorenici počinili samoubojstva.

"Rečeno im je da nisu ljudi", kaže Ponomaryov. "Kažnjeni su zbog toga što su pokušali braniti svoje dostojanstvo. Stari sovjetski izraz za to je pretvaranje ljude u prašinu gulaga".

Ponomaryov pokazuje rukom pisano pismo. Na prvi pogled se čini da je pisano smeđom tintom. To je krv zatvorenika koji nije imao olovku. Pisac preklinje za pomoć, piše kako se boji za vlastiti život.

Zatvor ZEZNULI IH SVE Life Blizanci iz pakla: Jedan činio zločine, drugi ih odležao

Vlasti negiraju postojanje zatvora za mučenje, rekavši da su sve kaznene ustanove redovito prolazile rigorozne kontrole i sve pritužbe su istražene. No, Ponomaryov kaže kako postoje zatvori za mučenje radi širenja straha među zatvorenicima. On kaže da je stil zlostavljanja proizvod novog autoritarizma Rusije.

"Zatvori su mjesta gdje vlada totalitarizam", kaže on. "Zato je toliko važno zaustaviti ga, jer ako se ne reže u korijenu, takav sustav će se proširiti na druge dijelove društva."

Ruska zatvorska populacija je ogromna, veći broj zatvorenika imaju samo Sjedinjene Države. "Neka vam Bog pomogne ako ikad završite u ruskom zatvoru", kaže jedan bivši zatvorenik.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • brown-sugar 04:54 13.Studeni 2017.

    Ah, da je tamo poslat mamica, Horvatincica, Hanzekovica.... Sirica, kvrgavog Brunu...