Top News
25241 prikaza

Jezivih pet minuta u utrobi jahte: 'Svi preživjeli ponavljali su samo jednu riječ - tama...'

1/4
Canva
Kapetan Bayesiana pod istragom je zbog ubojstva iz nehata i brodoloma. Jahta je potonula nedaleko od Sicilije. Poginuo je "britanski Bill Gates" i još šestero ljudi

Novozelanđanin James Cutfield (51), kapetan luksuzne jahte Bayesian na kojoj je sedam ljudi poginula nakon što je prošli tjedan potonula kod Sicilije, pod istragom je zbog ubojstva iz nehata i brodoloma, javljaju talijanski mediji.

Iako je jahtu pogodio iznenadni meteorološki događaj, vjerojatno je da su počinjena kaznena djela višestrukog ubojstva iz nehata i izazivanja brodoloma iz nemara, rekao je šef ureda javnog tužitelja Termini Imerese, Ambrogio Cartosio.

Naime, pomorski zakon daje kapetanu punu odgovornost za brod, posadu i sve na brodu. Cutfield i njegovih osam preživjelih članova posade još nisu javno komentirali katastrofu. Oni neće morati ostati u Italiji, no morat će biti dostupni istražiteljima.

 | Author: Facebook Facebook

Oni će utvrditi jesu li se kapetan i članovi posade držali procedure, jesu li svi otvori na brodu bili zatvoreni prije nevremena, zašto je brod bio usidren te zašto mu je bila podignuta kobilica.

“Bayesian je izgrađen za plovidbu po svim vremenskim uvjetima”, rekao je Franco Romani, nautički arhitekt koji je bio dio tima koji ga je projektirao, za La Stampu. Romani je rekao da je posada podcijenila loše vrijeme i da su trebali osigurati da su svi otvori zatvoreni i sidro uklonjeno prije nego što je oluja pogodila brod. Rekao je da je vjerojatno jahta upila vodu kroz bočni otvor koji je bio otvoren.

Marco Tilotta, član ronilačkog tima, rekao da je pristup bio težak jer je trup broda na 50 metara dubine nagnut pod kutom od 90 stupnjeva. 

BBC navodi kako su istražitelji utvrdili kako je Bayesian pronađen na dnu s podignutom kobilicom. Za neupućene, riječ je o elementu brodske konstrukcije na dnu brodskog trupa, često najtežem pri dnu. On kod jedrilica sprječava bočno zanošenje od vjetra. Kod nekih modela poput Bayesiana kobilice se mogu podići kako bi brod mogao doći negdje gdje mu gaz inače ne bi dopuštao. Bayesianova kobilica duga je čak 10 metara, a dubina na koju je potonuo 50 metara.

 Te dvije okolnosti – otvorena vrata ili drugi otvor (hatch) i podignuta kobilica brod čine puno ranjivijim. Dodatni problem je i što je brod u trenutku jakog nevremena bio usidren. U početku se u kontekstu potonuća spominjala pijavica, no BBC je naveo kako se nije radilo o pijavici, nego o pojavi koja se zove "propad", objavio je hrvatski Forbes. 

 | Author: Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL Jonathan Brady/Press Association/PIXSELL

Bayesian, luksuzna jedrilica duga 56 metara, bila je usidrena u blizini luke Porticello, 700 metara od obale,  tijekom noći na nedjelju s 12 članova posade i 10 gostiju. Oluja koja je pogodila obalu navodno je uključivala tornado koji je bacio brod u more. Masivno jedro i jarbol broda povukli su brod pod vodu i on je potonuo—imao je najviši aluminijski jarbol na svijetu od 75 metara. S plovila je spašeno 15 ljudi. Od njih osam je liječeno u lokalnim bolnicama i u međuvremenu su pušteni.

Supruga poginulog bogataša Mikea Lyncha Angela Bacares opisala je kako se superjahta kojom su putovali nagnula prije nego što je potonula te je navodno morala hodati po razbijenom staklu kako bi pobjegla.

Jedna od preživjelih, Charlotte (35), opisala je kako se borila da zadrži svoju jednogodišnju kćer Sofiju, izvijestila je talijanska novinska agencija ANSA, dok je nalet valova potapao jahtu. "U dvije sekunde izgubila sam bebu u moru, a onda sam je odmah opet zagrlila usred valova. Držala sam je čvrsto, uz sebe, dok je more bilo olujno", rekla je novinarima. “Mnogi su vrištali.”

Doktor Fabio Genco, koji je bio dio lokalne hitne medicinske službe koja je pružila pomoć preživjelima, rekao je za BBC da su svi preživjeli "tijekom brodoloma stalno ponavljali riječ 'tama'".

"Govore o razdoblju od oko pet minuta, od tri do pet minuta – od trenutka kada je brod podignut valovima mora dok nije potonuo", ispričao je. Svi preživjeli otpušteni su iz bolnice, a pronašli su i tijela svih sedmero poginulih.

Poginuli su "britanski Bill Gates" Mile Lynch i njegova kćer Hannah Lynch, (gore lijevo), predsjednik Morgan Stanley Internationala Jonathan Bloomer i njegova supruga Judith (gore desno), odvjetnik Clifford Chancea Christopher Morvillo i njegova supruga Neda, te glavni kuhar Recaldo Thomas (gore u sredini).

 | Author: Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL Henry Nicholls/REUTERS/PIXSELL

Luksuzna jahta potonula je dva mjeseca nakon što su Lyncha oslobodili  na suđenju za prijevaru nakon što je Hewlett-Packard optužio njega i njegove kolege za umjetno napuhavanje vrijednosti softverske tvrtke Autonomy prije nego što ju je HP kupio 2011. godine. Bloomer je svjedočio za obrana na suđenju Lynchu, prema Associated Pressu, a Morvillo je bio jedan od odvjetnika u slučaju.

Istog vikenda kad je brod potonuo, Lynchova suoptuženika Stephena Chamberlaina u V. Britaniji udario je automobil dok je trčao i preminuo je u ponedjeljak nakon što je stavljen na aparate za održavanje života u britanskoj bolnici.



 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • BESTpartizan 12:16 28.Kolovoz 2024.

    Ajoj