Top News
1236 prikaza

Južni Sudan: Zemlja u kojoj špijuni potpaljuju genocid

Djeca u Južnom Sudanu igraju se rata
STAFF/REUTERS/PIXSELL
Etničko ubijanje, masovna silovanja, umiranje od gladi, prisilni kanibalizam...

Da niti UN niti SAD nikada neće ići zaustavljati masovna ubojstva po tom kontinentu, Afrika je shvatila 1994. kada je u manje od 100 dana u genocidu u Ruandi pobijeno skoro milijun ljudi. Daily Best zaključuje da su pojedine afričke države lekciju do te mjere naučile da neke od njih danas ne samo što će stajati sa strane i promatrati masovno krvoproliće, nego će i pomagati brutalnim vladama, kao onoj Južnog Sudana, da ode sve bliže genocidu.

UN-ovi izvještaji i dokumenti sa suda u Nairobiju do kojih su novinari došli, svjedoči o bliskom partnerstvu između kenijskih i južnosudanskih špijuna. Dokumenti UN-ovih snaga čak govore o vojnoj suradnji vlada Ugande i Južnog Sudana, dok interni UN-ov dokument ukazuje da je Egipat diplomatski pokrivao vladu Južnog Sudana u UN-u u New Yorku. Ta podrška pridonijela je kolapsu Južnog Sudana, najmlađe države svijeta, osnovane 2011. uz snažnu podršku SAD-a.

Djeca u Južnom Sudanu Južni Sudan Top News Djeca vojnici: Među oslobođenima i devetogodišnja djevojčica

Za krvoproliće u toj zemlji najodgovorniji su svakako predsjednik Salva Kiir i pobunjeničke skupine koje su se podigle protiv njegove vlade. Luka Kuol, profesor u Afričkom centru za strateške studije, navodi da se državnici iz susjednih zemalja ustručavaju uvesti embargo na oružje, sankcije i vođe odgovorne za pokolje u toj zemlji privesti pravdi zato što bi to bio presedan u istočnoj Africi. "Način razmišljanja tih državnika je jednostavan: ti bi se mehanizmi sljedeći put mogli upotrijebiti protiv njih", kaže Kuol.

Bivši američki izaslanik SAD-a za Južni Sudan kaže za Daily Beast i to da, primjerice, predsjednik Ugande Yoweri Museveni i drugi u regiji u Južnom Sudanu imaju znatne osobne interese koji će propasti ako padne Kiirova vlada. Ta zemlja danas pleše na rubu genocida. Etničko čišćenje već se provodi. Ove godine na rubu umiranja od gladi zbog rata našlo se milijun ljudi. Od pljačkaške vlade samo prošle godine u Ugandu je pobjeglo još milijun ljudi, gdje je tako nastao najveći izbjeglički logor na svijetu.

Uganda je, inače, najveći dobavljač oružja vladi Južnog Sudana, a i desetljećima je u tom dijelu Afrike apsolutno najagresivnije voljna vojno intervenirati gdje god se nešto zakuha. Ipak, kad je krenuo izbjeglički val, vojska Ugande prešla je preko granice u Južni Sudan kako bi pomogla civilima da pokupe svoju skromnu imovinu i pobjegnu. Ugandska vojska tada je otkrila jezive razmjere silovanja žena koja su počinjali pripadnici jedne od provladinih milicija SPLA.

Izvještaji ne spominju da je vojska Ugande intervenirala tako da bi sprečavala silovanja. U skladu sa sporazumom o prelasku preko teritorija one druge zemlje, u svibnju je u Ugandi primijećeno 50 južnosudanskih vojnika kako bi došli do grada Kajo-Keji, nekoć prosperitetnog, a sad opustošenog nekima od najgorih međuetničkih borbi.

Daily Beast je našao dokumente i o tome da je južnosudanski agent John Top Lam potplatio šefa obavještajnih službi Kenije general-bojnika Philipa Wachiru Kamerua sa 10.000 dolara kako bi mu omogućio otmicu južnosudanskih odvjetnika za ljudska prava Donga Samuela Luaka i opozicijskog političara Aggreyja Idrija koji su se skrivali u Keniji. Novinari su čak nabavili transkript užasno kompromitirajućeg telefonskog razgovora kenijskog vrhovnog obavještajca.

Grobovi MONSTRUMI Life Krvoločni bolesnici: Tjerali ih da piju krv i jedu ljudsko meso

Novinari su pronašli u UN-u i pisma vlasti Egipta u kojima negiraju da je Kairo slao oružje u Južni Sudan. Međutim, pismo nimalo ne negira neke druge stvari po kojima bi Egipat raspaljivao rat u Južnom Sudanu. O utjecaju sjevernog susjeda, Sudana, na ovaj rat da se ne govori. No, čini se da se miješanje te zemlje znatno smanjilo nakon pritiska SAD-a u vrijeme administracije Baracka Obame. Ipak, Daily Beast prstom upire i u tu zemlju da već dvije godine blokira embargo na izvoz oružja u Južni Sudan, te na Zapad da konačno pomogne Afričkoj Uniji zaustaviti grozote po Africi kao što je ova.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.