Top News
461 prikaza

Milijuni ljudi umiru od gladi - Sudan na rubu građanskog rata

Život u Sudanu
NI Syndication/PIXSELL
Ni godinu dana nakon potpisivanja mirovnog sporazuma prijeti opasnost od novog građanskog rata siromašne države u Africi

Više od 300 osoba, većinom civila, ubijeno je u novim sukobima u glavnom gradu Južnog Sudana. Među ubijenima navodno je i jedan pripadnik plavih kaciga iz Kine, piše britanski Guardian.

Ponovni oružani sukobi počeli su u četvrtak i petak između postrojbi odanih Salvi Kiiru, predsjedniku mlade države, i potpredsjedniku Rieku Macharu. Inozemni promatrači govore da prošlogodišnji mirovni sporazum visi o niti i da postoje opravdani strah od novog građanskog rata.

Nakon kraćeg zatišja u subotu kada je Južni Sudan trebao proslaviti petu obljetnicu nezavisnosti od Sudana, nedjelja i ponedjeljak su donijeli sukobe suprostavljenih frakcija.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je obje strane na primirje, a zatražili su i povećanje broja mirotvoraca na terenu kako bi osigurali mir u toj afričkoj državi. 15 članova Vijeća zahtjeva od Kiira i Machara da zdušno prionu potpunoj i trenutačnoj primjeni mirovnog sporazuma, u što je uključeno trajni prekid vatre i selidba vojnika iz glavnog grada Jube.

Zamjenik britanskog predstavnika u Vijeću sigurnosti Peter Wilson izjavio je da Ujedinjeno Kraljevstvo traži uvođenje embarga na oružje te da su uvjereni kako situacija na terenu opravdava taj potez.

Ban Ki Moon, glavni tajnik Ujedinjenih naroda, izjavio je da je šokiran borbama u Jubi. "Ovo besmisleno nasilje je neprihvatljivo i moglo bi poništiti sav napredak dosad napravljen u mirovnom procesu", rekao je Moon.

Mirovni sporazum sklopljen u kolovozu prošle godine prekinuo je dvije godine građanskog rata u kojem je živote izgubilo na desetke tisuća ljudi, a još veći broj je prisiljen na izbjeglištvo. Građanski rat Južnog Sudana vođen je po etničkom ključu između dvaju najvećih plemena. Predsjednik Kiir je pripadnik plemena Dinka, a potpredsjednik Machar je Nuer. Njihova plemena godinama su ratovala, a još uvijek ne postoji ni zajednička vojska Južnog Sudana što je jedan od preduvjeta za trajni mir na tom području.

Osim oružanih sukoba među zaraćenim frakcijama, u nedjelju je napadnut UN-ov izbjeglički kamp. Prema nekim procjenama oko 2.000 nenaoružanih civila bilo je u kampu kada je nekoliko raketa ispaljeno u smjeru kampa. Jedan od dužnosnika u kampu rekao je da je situacija jako teška. "Imamo mnogo žrtava s ove strane. Mislim da imamo oko 50 ili 60 žrtava, imamo civilne žrtve. Rakete su pale u kamp i ranile osmero ljudi", rekao je taj dužnosnik koji je htio ostati anoniman.

Nastavak nasilja i katastrofalna sigurnosna situacija samo pogoršavaju probleme s hranom u toj državi. Prema nekim procjenama, gotovo polovica od 11 milijuna stanovnika Južnog Sudana živi u ozbiljnoj opasnosti od izgladnjivanja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.