Top News
192 prikaza

Milijuni gladuju, a vlasti Južnog Sudana troše milijune na lobiranje u SAD-u

Život u Sudanu
Press Association/PIXSELL
Uzimanje novca za lobiranje i savjetodavne usluge potpuno je legalno, ali neki osuđuju vlasti i kompanije za trošenje novca potrebnog Južnom Sudanu

5 milijuna ljudi živi na rubu gladi, 300 osoba ubijeno je tijekom posljednjih oružanih sukoba u glavnom gradu, a vlasti Južnog Sudana troše milijuna dolara na lobiranje u Sjedinjenim Američkim državama.

Prema istraživanju Centra za javni integritet, samo u 2014. i 2015. južnosudanske vlasti potrošile su 2,1 milijun dolara na usluge lobističkih i PR kompanija u Washingonu. Novac je potrošen na stvaranje ugleda, poticanje donacija američkih vlasti i zaustavljanje najgorih sankcija Južnom Sudanu zbog brojnih zločina što ih čine pripadnici južnosudanske vojske.

Novac je uplaćen kompanijama i pojedincima sa svih dijelova političkog spektra. Bivši zastupnik u donjem domu američkog kongresa, republikanac J.C. Watts i njegova kompanija dobili su oko 120.000 dolara za savjetodavne usluge. 900.000 dolara otišlo je kompaniji R&R Partners povezano s demokratskim senatorom Harryijem Reidom. A prema javno dostupnim dokumentima, Južni Sudan dužan je još 900.000 dolara istoj kompaniji. R&R Partners proslavila se sloganom "What happens in Vegas stays in Vegas".

Uzimanje novca za promidžbu i savjetovanje savršeno je legalno, ali neki osuđuju i kompanije i vlasti za trošenje novca na usluge američkih lobista dok civili u Južnom Sudanu doslovno umiru od gladi.

Izbjeglica iz Sudana Mayom Bol Achuk koji danas živi u Marylandu ogorčen je na lobiste. "Koristite se ratom, zarađujete na ratu. To je krvavi novac", ispričao je Achuk.

Bivši šef nevladine organizacije United to End Genocide, David Sullivan, pridružio se kritikama. "Nema nikakve sumnje da bi bilo bolje milijune umjesto na lobiste potrošiti na građane Južnog Sudana. Umjesto na imidž u svijetu, bilo bi bolje da su se južnosudanske vođe fokusirale na sprječavanje gladi koja desetkuje njihovu državu", kaže Sullivan.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.