Top News
66639 prikaza

Kako časna Bernardica živi na visokoj nozi

Bernardica Juretić
1/8
Marko Prpić (PIXSELL)
Bernardica Juretić je rekla kako mora doći sebi od stresa i da joj ne pada na pamet tražiti posao

"Ne pada mi na pamet razmišljati o tome što ću raditi. Treba mi par dana vremena da dođem sebi od stresa. Nije mi palo na pamet da iz Ministarstva odmah odem na drugo radno mjesto", tako je Bernardica Juretić, bivša ministrica socijale objasnila zašto je zatražila da joj se još godinu dana isplaćuje ministarska plaća.

Bernardica Juretić | Author: Dusko Jaramaz (PIXSELL) Dusko Jaramaz (PIXSELL)
I tako Bernardica mora doći sebi od stresa dok ne odluči što će raditi, jer kako je rekla, teško da će se vratiti u Zajednicu Susret, ali tvrdi - "tko želi raditi taj nema problema".

Pa možda je baš ovo pravi trenutak da vdimo što je sve Bernardica Juretić radila, osim što je bila ministrica u najgoroj vladi koju je Hrvatska ikad imala i koju će po lošem radu biti jako teško nadmašiti.

Privatni život pomno čuva od objektiva i kamera. Ponešto je bila prisiljena otkriti preko svoje imovinske kartice koja je pokazala da je itekako spremna na materijalni rizik. 

Nakon samo letimičnog pogleda na tu karticu postavlja se neizbježno pitanje: “Kako uspijeva preživjeti s golemim kreditima?”.  

Na takva pitanja iz Ministarstva socijalne skrbi u njenom mandatu su reklli da se radi o privatnoj stvari i da zbog ministrice ne žele na njih odgovarati. A na pitanja vezana za tvrtku kažu da spadaju u domenu poslovne tajne.  

Međutim, to je samo djelomično istina. Ako ministrici netko pomaže, ako ima dodatni izvor prihoda koji nije prijavila, onda bi se mogla naći u nezgodnoj situaciji i sukobu interesa. Bernardica Juretić je ima plaću nešto višu od 15.000 kuna, a rate kredita joj iznose oko 13.000 kuna.  Ona se inače zadužila za 185.000 eura za kupnju stana od tek 64 četvorna metra u četvrti koja se ne odlikuje luksuznim stanovima. Zatim je podigla još 30.000 eura kredita. 

Bernardica Juretić | Author: Sanjin Strukić (PIXSELL) Sanjin Strukić (PIXSELL)
Novac je uložila i u uređenje stana na kojem je prijavljena. Stan je kompletno uređen, a to se vidi i na fotografijama koje je objavila, ali i dalje je iznos dva kredita puno veći nego njegove vrijednost.  

To znači da je Juretić morala založiti još nešto što nije prijavila u imovinskoj kartici ili imati tajnog jamca. No o svim tim pitanjima se ni ona nije htjela izjasniti.  No kredite će vjerojatno morati refinancirati. Juretić se nikako nije mogla naviknuti da je javna osoba na političkoj funkciji i da nesrazmjer njezinih prihoda, imovine i troškova više nije samo njezina privatna stvar. 

Njezini suradnici iz života prije politke o Juretić nemaju loših riječi, ali to se ne može reći i za njezine poslovne podvige. "Uvijek se upuštala u nekakve biznise koji bi joj uglavnom propadali. Nije joj išlo ni s ovim zadnjim savjetovalištem. Znam da je sama dala oglas u kojem se predstavlja kao psiholog koji se bavi seksualnim temama jer je vjerovala da bi joj to poboljšalo posao. No nije pomoglo", govori nam sugovornik koji je nekoć bio blizak s njome. 

Ujedno se osvrnuo i na njezine “slabe točke”. 

"Voli život na visokoj nozi, no nejasno je kako to uspijeva s obzirom na to da joj posao baš i nije cvjetao." 

Bernardica Juretić | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)
Juretić nije htjela odgovarati na novinarska pitanja o svojim ranijim poslovnim pothvatima. Većina joj se suradnika i dalje obraćala s “časna Bernardica” iako je prošlo puno vremena otkako je napustila samostan. Juretić je bila pastirica, sanjala je da će postati krojačica, no postala je medicinska i časna sestra. Od Crkve je dogurala do Vlade, no dosad je uspjela privatan život držati u podalje od javnosti. 

Nekad je imala “izlete” gdje bi govorila o ljubavi, pa je tako jednom za Gloriju ispričala kako joj u životu “nije baš išlo s muškarcima”. Javno je jednom objavila da je u vezi s 47-godišnjem ekonomistom koji živi u inozemstvu, razveden je, a iz prvog braka ima dvoje djece, 12-godišnju kćer i tri godine mlađeg sina. 

"Otkad sam izišla iz samostana, bila sam samo u jednoj kraćoj vezi koja je propala. Shvatila sam da to nije ono što sam tražila i prekinula sam jer mi je bolje biti sama nego nesretna.  I dalje vjerujem u ljubav, ali nisam zaljubljive prirode. Nisam opterećena time da mi se mora dogod iti ljubav, ali joj ni ne zatvaram vrata. Ono što se treba dogoditi, dogodit će se", pričala je Juretić. 

Prije nego što se “zavjetovala na šutnju”, osvrnula se na svoje prihode i rashode: 

"I ja, kao i većina Hrvata, živim na kredit, a plaće su sve manje te se mora raditi nekoliko poslova kako bi se moglo pokriti troškove i živjeti. Kako je zakon dopustio osnivanje tvrtke za deset kuna, odlučila sam iskoristiti tu priliku, kapitalizirati svoja znanja te, osim aktivnosti u borbi protiv ovisnosti, raditi i u struci..." 

Nekoć časna sestra koja je simbolizirala milosrđe i borbu protiv ovisnosti, izašla je iz reda 2001. godine. Od 1992. godine sestra Bernardica je osnovala četiri komune za liječenje ovisnika i utemeljila Zajednicu Susret. U Sanaderovu mandatu bila je predstojnica Vladina Ureda za suzbijanje droga, a nakratko je radila i kod Jure Radića u IGH.  No kasniji izlet u privatan biznis nije joj uspio. Kad se zbroje poslovi koji joj - očito - nisu išli najbolje, postavlja se pitanje hoće li uspješnije voditi ministarstvo...

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • JamieF 16:31 05.Ožujak 2017.

  U potrazi za kredit koji je brz i pouzdan? Trebate novac za poslovne ili osobne svrhe? brige nema više, nudimo kredite u rasponu između 1000 € do 5.000.000 €. Kontaktirajte nas sada na Freemanloanfinance@Gmail.com i dobiti kredit danas.

 • 555794mr 15:47 12.Studeni 2016.

  Takvih nemoralnih napušenih psihopata u RH ima još, i glupa raja uvijek ponovno ih bira i omogucava jim da kradu...

 • Avatar glavnisudac
  glavnisudac 00:09 11.Studeni 2016.

  Časna Štraca, tak ju navodno zovu