Top News
2246 prikaza

Laži Bože Petrova: Ne ukida 6+6 plaća zastupnicima

Božo Petrov (ilustracija)
24sata
U vodu je palo obećanje Mosta za ograničavanje korištenja tzv. povlastice 6+6, šest mjeseci puna plaća, šest mjeseci pola plaće, nakon isteka mandata

Svi ministri koji neće ući u novu Vladu, ali i njihovi pomoćnici, zamjenici te bivši saborski zastupnici imat će ipak pravo na plaću još godinu dana iako neće raditi ništa.

Također, vrlo vjerojatno će pravo na plaću godinu dana imati i saborski zastupnici koji su barem na minutu ušli u Sabor kao zamjene trenutačnim ministrima. 

Božo Petrov (ilustracija) | Author: 24sata 24sata

Time pada u vodu obećanje Mosta i usvojeni zakon koji ograničava pravo dužnosnicima na korištenje tzv. povlastice 6+6 (šest mjeseci puna plaća, šest mjeseci pola plaće) nakon isteka mandata. 

Most je predložio, a Sabor u petak navečer usvojio da pravo na 6+6 imaju samo dužnosnici koji su godinu dana bili na funkciji, u Vladi ili Saboru.

Oni koji su imali između tri i godinu dana “staža” trebali bi dobivati tri pune, a zatim tri pola plaće. 

Oni s manje od tri mjeseca ne bi imali to pravo. Njime su htjeli zaustaviti slučajeve poput saborske zastupnice Biljane Gaća koja je bila u Saboru tek mjesec dana kao zamjenica tadašnjemu ministru Predragu Matiću, ali je nakon toga uzela pravo na 6+6, koje i sad koristi. 

Međutim, u zakonu je navedeno da svi dužnosnici imaju pravo po starom zakonu i da se na njih ne primjenjuje novi zakon. 

Izuzetak su zastupnici u novom sazivu Sabora, ali i tu je problem te bi to moglo pasti na Ustavnom sudu.

Ustavni sud je, podsjetimo, na sličan način srušio Milanovićevoj vladi odluku o povlaštenim mirovinama uz obrazloženje da se zakon ne može primjenjivati retroaktivno.

"Ustavotvorci načelno zabranjuju retroaktivnu primjenu bilo kojeg zakona jer se time štiti pravna sigurnost. Ako se neka odredba želi provesti retroaktivno, treba odbor za zakonodavstvo dobro obrazložiti i donijeti zaključak zašto se primjenjuje retroaktivno. Tek tada možda Ustavni sud ne bi srušio zakon", kaže ustavni stručnjak Mato Palić s osječkog Pravnog fakulteta. 

Odbor za zakonodavstvo nije donio zaključak koji Palić navodi. SDP će zakon poslati na Ustavni sud jer su i oni uvjereni da je protuustavan.

"Klub SDP-a je tijekom rasprave upozorio da je ograničavanje prava na takozvanih 6+6 za zastupnike koji iznimno kratko sudjeluju u radu Sabora prihvatljivo, ali je upozorio na problem retroaktivnosti u svjetlu odluke Ustavnog suda iz 2014. o zastupničkim mirovinama", kaže SDP-ovac Peđa Grbin.

No jedna ustavna stručnjakinja smatra da ovdje nema riječi o protuustavnosti:

“Naravno da ovo nije protuustavno jer već smo imali sličan slučaj kad je Milanović u sedmom sazivu Sabora odlučio smanjiti plaće državnim dužnosnicima. To smanjenje se odnosilo i taj novi saziv Sabora, pa je logično da se ova promjena zakona odnosi i na novi, deveti saziv. Treba napomenuti da je Most cijeli svoj program temeljio na ovim promjenama, pa bi bilo licemjerno da se to na njih ne odnosi. Od ovoga ne treba praviti dramu”.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • medjed 17:04 18.Listopad 2016.

    A neš ti lažljivca Pinokia. Takvi su svi oni mostovci...

  • ipavelic 13:59 18.Listopad 2016.

    šok i nevjerica!