Top News
4078 prikaza

Kako je 'odlepio' tužni Branko Kockica: Dječji idol postao je Vučićeva dvorska luda

Marko Mrkonjić/PIXSELL
U ratu se pričalo kako je poginuo u opsadi Vukovara ili postao član Belih orlova. U svojim istupima se prvo gnušao politike, a onda postao jedno od najtužnijih lica Vučićeve politike

Vijećnik SNS-a Branislav Milićević (78) zatražio je riječ u ponedjeljak na sjednici Skupštine Beograda. Nakon što je došao za govornicu, zastao je, počeo praviti grimase i nešto gestikulirati. Zatim je oduševljeno rekao: "Aleksandar Šapić! Nemam reči! Ali, imam dlanove" i počeo mahnito pljeskati bivšem vaterpolistu koji je kao Vučićev kandidat zasjeo na čelo grada.

U izobličenim grimasama čovjeka koji je izveo taj groteskni performans mogu se prepoznati crte lica Branka Kockice, nekoć najpopularnije televizijske zvijezde bivše države, čovjeka koji je uveseljavao i podučavao generacije djece u emisiji 'Kocka, kocka, kockica' od 1978. do 1992. godine. Lice je možda slično, ali tu nije bilo ni trunke onog dobrog duha kojim je Branko Kockica nekoć zračio. 

'Jadno šta čovjek napravi od sebe. Umjesto da ga pamtimo kao voditelja kojeg su ljudi voljeli, ostat će upamćen kao gnjida koja se prodala za malo ćara", "Nekada smo ga svi gledali i voljeli. Bili smo djeca, nismo znali", "Djeco, 'sahranite' vaše idole iz djetinjstva na vrijeme", "Koliko je ovo gadno", samo su neki od komentara razočaranih čitatelja koje su zabilježili novinari portala Klix.ba.

U političkom angažmanu, kojeg se primio dolaskom Aleksandra Vučića na vlast, više se ističe incidentima i performansima, nego suvislim rečenicama. Tako je 2022. na prvoj konstitutivnoj sjednici Komisije za spomenike i nazive trgova i ulica grada Beograda, Milićević vrijeđao članice komisije pokreta "Ne davimo Beograd" i koalicije MORAMO, a zatim ih i gađao dnevnim redom i materijalima za pripremu sjednice. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Jednom prigodom je rekao da među djecom koja su odrasla gledajući njegovu emisiju 'danas ima mnogo smeća'.

Branko Kockica je prije 14 godina dao veliki intervju za tjednik Express, u kojem je govorio i o danima idile i slave, ali i o 'fake newsevima' tijekom rata, kada se govorilo kako je poginuo u opsadi Vukovara ili kako je pristupio zloglasnim Belim orlovima.

- Sva ta moja silna ubojstva i smrti samo su bili nastavak politike da se dezavuira ne moj lik, nego ideja o Branku Kockici! Inače, ne gledam vijesti, kao što ne čitam ni novine. Ne smijem se političkim vicevima jer ne znam tko je tko - govorio je tada za Express.

Politike se u to doba gnušao.

- Vjerujem da su političari najvažniji svim ljudima. Pa, kažu da je politika drugi najstariji zanat (poslije prostitucije). U anketi za 'NajSrbina' za političare je glasovalo 75 posto, a za mene samo 8,5 posto. Političari nam kroje kapu otkad je svijeta i vijeka. Mi smo kao vrsta društvene životinje, a sve životinje imaju vođe čopora. Nevolja je što su, izgleda, baš vođe ti koji ponekad zavade čopore. Na kraju tako kreiraju rat. Doduše, oni kreiraju i mir. Za mir dobivaju Nobelovu nagradu, ali mora biti da za ratove dobivaju nagrade u mnogo većim iznosima, inače bi na ovoj našoj kugli bilo manje rata, a više mira - ispričao je za naš tjednik.

Glumac je postao slučajno:

- Mene gluma nije previše zanimala, ni u kazalištu ni na filmu. Zaposlio sam se u Zrenjaninskom kazalištu kao glumac nakon mature, ali ne zato što mi je gluma bila san. Otac mi je bio glumac u tom kazalištu i bilo je logično da prihvatim angažman. Mene je zanimala režija, a potajno sam želio biti pisac. Pao sam na prijemnom iz režije i upisao glumu. Ali od početka glumačke karijere bio sam nezadovoljan predstavama u kojima sam igrao. Stalno mi se činilo da bih ja radio bolje predstave. Ja sam u duši autor - govorio je.

No danas i on slijedi 'vođe čopora'. Omiljeni kockica postao je, nažalost, Vučićeva dvorska luda.

 

 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.