Life
72429 prikaza

10 najgorih mafijaških bandi u povijesti Hrvatske

Vježba Specijalne policije na brodu Marko Polo
Boris Ščitar/Večernji list/PIXSELL
Organizirane kriminalne organizacije obilježile su dobar dio povijesti samostalne RH, donosimo pregled onih najgorih

Hrvatska godinama je bila i još uvijek je premrežena moćnim mafijaškim skupinama. U trenutku kada je hrvatska mafija bila na svom vrhuncu, bila je rasprostranjene po cijelom teritoriju, a u gotovo 40 različitih skupina nalazilo se i stotinu evidentiranih, opasnih i utjecajnih mafijaških šefova.

Vrlo jasno može se imenovati desetak moćnih, hijerarhijski posve uređenih kriminalnih bandi. Druge su brojčano manje i slabije, kriminalci unutar takvih skupina povezuju se samo od slučaja do slučaja.

Ibrahim Dedić Cold case Life Ubojstvo koje je zgrozilo Hrvatsku: Tko je riješio Dedića?

Najviše organiziranih bandi je u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Rijeci i Puli te drugim većim središtima i gotovo sve naginju proširenju kriminala i teritorija.

Regrutiranjem novih članova, brojka od stotinu jačih kriminalaca u cijeloj Hrvatskoj uvećava se i za nekoliko puta.

Naručene likvidacije, otmice, iznude, ucjene, kamatarenje, razbojnički prepadi, krijumčarenje droge, oružja i ljudi, podvođenje, prostitucija, krađe umjetnina i skupocjenih vozila, krivotvorenje i pranje novca te mito i korupcija samo su dio kriminalne lepeze koja gangsterima donosi enormnu zaradu i moć.

U eksploziji ispred redakcije Nacionala poginuo Ivo Pukanić | Author: Petar Glebov (PIXSELL) Petar Glebov (PIXSELL)

Hrvatska policija, kao i većina njihovih kolega u okruženju, ima takozvanu tajnu “plavu knjige kriminala i kriminalaca” u kojoj su poimenično upisani svi najvažniji akteri hrvatske kriminalne scene. Knjiga se ažurira svake godine i dostupna je samo šefovima i specijaliziranim policijskim odjelima za borbu protiv organiziranog kriminala.

Uz ime s nadimkom i “svježu” fotografiju s opisima ožiljaka ili tetovaža, vrlo se detaljno opisuje i kriminalna prošlost te sklonosti svakog kriminalca.

Tu su i njihove alternativne adrese, navike, vještine, hobiji, telefonski brojevi, vozila koja koriste, tko su im prijatelji, poznanici, ljubavnice, omiljena sastajališta te dugi niz bitnih i manje bitnih podataka.

Čak i broj cipela koje nose! Hrvatski su kriminalci tako razvrstani po grupama i vrstama kriminala kojim se bave u svih dvadeset županija.

Josipa R. Dosje Top News Otkrivamo: Fatalna Josipa koja je srušila splitsku mafiju

Takva evidencija kriminalaca, u koju nerijetko zavire i agenti iz tajnih službi, istražiteljima itekako pomaže u razrješavanju najsloženijih zločina. Svaki od evidentiranih kriminalaca iz “plave knjige” pod posebnom je policijskom paskom.

Gotovo se u svakom trenutku zna je li koji kriminalac izvan zemlje. Koristeći zakonske okvire, glavne aktere policijskih kartoteka se, po potrebi, mjesecima prisluškuje, tajno prati pa čak i snima sofisticiranim videokamerama.

Elektronička pošta im se čita bez ikakvih problema. Za probijanje u zatvorenu bandu istražiteljima često pomažu odani doušnici. U složenijim slučajevima ubacuje se i infiltrira policajac (undercover) koji po potrebi danonoćno živi s kriminalcima.

Ti su ljudi toliko istrenirani i uvježbani da ih se u brojnim ubacivanjima među kriminalce nikad nije razotkrilo. Zagrebačka mafijaška scena najrazgranatija je i najsloženija.

Čini je barem petnaestak dobro organiziranih kriminalnih skupina razdijeljenih po kvartovima i vrstama kriminala. Pet je većih i desetak manjih grupa specijaliziranih gotovo za svaku vrstu kriminala. Sve naginju širenju svoga carstva.

Specijalne postrojbe ATJ Lučko | Author: Robert Anić (PIXSELL) Robert Anić (PIXSELL)

U svakoj se bandi nalaze barem tri, a u nekima čak i desetak vrlo istaknutih članova, čija su imena često poznata i široj javnosti. Brojnije skupine imaju piramidalni ustroj, poput onog u sicilijanskoj mafiji s tri osnovne razine.

Na vrhu piramide u pravilu je gangsterski šef, pravi boss ili kum, dok su na dvije niže razine posrednici i takozvani “vojnici" izvršitelji. Ovakvim mafijaškim ustrojem štiti se nalogodavca, što istražiteljima znatno otežava dokazivanje njihove međusobne povezanosti.

Vođe čuvaju do zuba naoružani kriminalci. Za postizanje cilja ne prežu ni od najbrutalnijih metoda ucjene i zastrašivanja. Tako zagrebačkim podzemljem dominira nekoliko agresivnih bandi koje su nakon Domovinskog rata doslovce izrasle na krvi u međusobnim razračunavanjima.

U nastavku vam donosimo pregled najgorih mafijaških bandi koje su ikada operirale po Hrvatskoj.

Banda br. 1, Zagrebački dečki

Jedna od najmoćnih hrvatskih bandi poznatija je u javnosti i medijima kao "Knežijska skupina” ili “Dečki s Knežije". Njih 30-ak, ogrezlih u kriminalu, svi s podebljim policijskim dosjeima, godinama su u središnjem i zapadnom dijelu grada držali monopol u kriminalnom miljeu.

Predvodi ih je jedan od najvećih zagrebačkih kamatara koji danas slovi za uglednog i imućnog poduzetnika s legalnim poslovima, koji u vlasništvu ima brojne nekretnine višemilijunskih vrijednosti.

U pravilu se sastaju u tajnim skrovištima, kafićima i restoranima u vlasništvu svojih članova ili onih koji su pod njihovom zaštitom.

Zatvor u Zenici Velika opasnost Top News Nova generacija balkanskih ubojica nastaje u zatvoru

Osnovne kriminalne djelatnosti "Zagrebačkih dečki" su šverc droge, kamatarenje, reketarenje, iznuđivanje, otmice, naručene likvidacije, premlaćivanja, utjerivanje dugova te pružanje prisilne “zaštite” vlasnicima restorana, kafića, noćnih klubova ili kockarnica. Dosad je većina pripadnika te bande bila zahvaćena različitim policijskim akcijama.

No, malo toga im je dokazano pa su danas gotovo svi, iako pod snažnim policijskim nadzorom, na slobodi. Većina starijih članova klana prljavi novac je prala kupnjom kafića, različitih salona, skupocjenih automobila, kuća za odmor i drugih nekretnina. Golemu su imovinu registrirali na imena bližih ili daljnjih rođaka, te su tako uspješno zameli trag svog novca.

Banda br. 2, Pridošlice i zaštitari

Nasuprot "Zagrebačkim dečkima" znatno je brojnija, jača i opasnija kriminalna grupacija bila okupljena oko bivšeg pripadnika jedne sigurnosne službe. Okosnicu grupe tvore bivši zagrebački policajci, zaštitari, razvojačeni pripadnici HVO-a, HV-a te iskušani kriminalci, uglavnom iz Hercegovine.

Desna ruka vođe ovog klana je poznati ubojica, otmičar, švercer oružja i droge koji je na zagrebačkom Laništu okupljao i udomljavao gotovo svu balkansku mafiju. Povezuje ga se s brojnim kriminalcima iz regije koji su bili obuhvaćeni policijskom operacijom "Balkanski ratnik", nakon koje je u Hrvatskoj i zemljama u okruženju masakrirano desetak ljudi.

Nastavak na sljedećoj stranici...

 • Stranica 1/3
 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • matalan 08:13 10.Srpanj 2019.

  Balkanska krčma koja hrani 45.000 organa represije i ne može u red dovesti te kokošare, makroe i dilere nije zaslužila da ima budučnost...djeco van iz te prljavštine..

 • Srbin1 15:37 27.Ožujak 2019.

  Najopasnije je Čepinska kupus mafija, Bumbar i Moljac.

 • Avatar kvasac40
  kvasac40 15:33 27.Ožujak 2019.

  JPM onom tko stvori ovo ruglo od države!!