Top News
1263 prikaza

Kako je prognanik Luka dogurao do vrha svijeta

Luka Modrić
Petar Glebov (PIXSELL)
Luka Modrić je, i službeno, najbolji nogometaš svijeta čime je prekinuo desetgodišnju vladavinu Messija i Ronalda

Nakon trofeja za najboljeg nogometaša u Europi, Fifa je Luki Modriću uručila nagradu za najboljeg na svijetu u konkurenciji Ronalda i Salaha.

Luka Modrić bio je omiljeni gost Zadra i svake godine je dolazio tamo ljetovati. Međutim, jednu stvar mu Zadrani nisu oprostili, a to je njegovo loše sjećanje na svjedočenju protiv Zdravka Mamića u Osijeku. Nedugo nakon svjedočenja, osvanuli su grafiti na derutnom hotelu Iž gdje je Luka s obitelji nekad boravio u progonstvu. "Luka, sjećat ćeš se ovog dana", "Luka Mamić" i "Narod bez kruha i na rubu plača, oči se mažu problemom navijača", samo su neki od grafita na napuštenom hotelu u zadarskom naselju Voštarnica.

"Kada smo došli u hotel Kolovare, sjećam se da je bilo jako mnogo ljudi, mnogo djece, tako da sam imao jako puno prijatelja. Bez obzira na rat, meni je kao klincu u hotelu bilo super, nisam bio svjestan rata i svega što se događa oko mene. Moji roditelji su po prirodi optimisti tako da nisu na mene prenosili teško stanje kroz koje su prolazili. A što da mi uopće govore?", otkrio je Modrić u ekstenzivnom razgovoru za Nacional prije desetak godina. Nakon boravka u Kolovarama, Modrići su, zajedno s brojnim drugim prognanicima završili su hotelu Iž gdje su i osvanuli grafiti protiv Luke.

Zlatko Dalić i Luka Modrić | Author: REUTERS REUTERS
"Moji roditelji nisu se zanosili idejom da ću postati poznati nogometaš. Samo su željeli pomoći svom djetetu. Njihovi su se prijatelji nakon 'Oluje' vraćali kućama, i njima su govorili da bi se trebali vratiti, ali oni su odgovorili da ostaju u Zadru kako bi pomogli sinu da radi ono što voli, bez obzira na to uspio u tome ili ne. Zato sam presretan što imam takve roditelje", pričao je on tada. "Tata me je sa sedam godina upisao u osnovnu školu i u nogometni klub Zadar. Otkad znam za sebe igrao sam se s loptom. Kada gledam slike iz obiteljskog albuma, vidim da mi je lopta uvijek bila u rukama", prisjećao se glavni kotačić moćnog Reala iz Madrida. 

"U Zadru sam bio do 15. godine, imao sam nekoliko trenera, Davora Matoševića, pokojnog Domagoja Bašića, Roberta Bratunca, Mišu Paunovića, ali najviše sam naučio od Domagoja Bašića. On je bio najbolji trener koji me trenirao i jako me je volio. Odlazak u Hajduk bio je izlet, bio sam tamo samo tjedan dana. Smatrali su da sam sa 15 godina premlad pa sam se vratio u Zadar. Ne volim se vraćati na ta vremena. Bilo je i drugih stvari o kojima ne želim govoriti", ispričao je on. Pitali su ga je li netko tražio novac kako bi on mogao igrati u Hajduku.

"Neću to reći", odgovorio je. Rekli su mu: "Nećete ni demantirati?" "Upravo tako, neću ni demantirati." Negdje tijekom njegovih prognaničkih dana nastala je i priča o tome kako Lukini roditelji nisu imali novca za opremu pa je njegov otac štitnike za potkoljenice radio od dasaka. "Nisam bio na prvim razgovorima Mamića i mojih roditelja jer tada nisam zbog obaveza mogao doputovati u Zagreb. Oni su, zajedno sa stricem, po povratku u Zadar pričali o Mamiću s oduševljenjem.

Kolinda Grabar Kitarović i Luka Modrić | Author: DPA/PIXSELL DPA/PIXSELL
Nije me bilo strah da ću u Dinamu proći kao u Hajduku jer sam vjerovao u sebe. Kada sam dolazio u Zagreb, bilo mi je lakše jer sam imao puno prijatelja iz mlade reprezentacije, poznavali smo se iz kampova. Zato sam se lakše uklopio u Dinamu. Nakon što sam prošao kroz takvo djetinjstvo jasno je da mi ništa u životu nije teško i da sam na sve spreman. Možda sam zato već sa 20 godina dogurao ovako daleko.", kazao je on. "Kada bih potpisao neki veliki inozemni ugovor, onda bih i stricu kupio restoran u Makarskoj", rekao je na kraju Luka Modrić.

Život mu se zakomplicirao sa više različitih strana. Španjolsko državno odvjetništvo optužilo je Luku Modrića i njegovu suprugu Vanju da su prevarili poreznu upravu za 870.728 eura osnovavši fiktivnu kompaniju u Luksemburgu. No, njihovim "nevoljama" tu nije kraj - sudski postupak u Španjolskoj daleko je od završetka.  U optužnici su, naime, "zamotana" dva naoko različita slučaja, no oba vezana za moguću prijevaru porezne uprave. Prvi je vezan za Luksemburg, a drugi za otok Man u Ujedinjenom Kraljevstvu. Dok oba ne budu razjašnjena, slučaj neće biti zapečaćen.

Državno odvjetništvo tvrdi da su Modrićevi osnovali fiktivnu tvrtku u Luksemburgu i preko nje dobivali novce od Lukinih sponzorskih ugovora. U poreznoj prijavi za 2013. i 2014. nije naveo da ima prihode od sponzorskih ugovora pa u Španjolskoj nije platio porez od 870.728 eura.  U imovinskoj kartici je, međutim, naveo da ima to poduzeće. Modrić je vlasnik, a Vanja odgovorna osoba tvrtke Ivano S.a.r.l., kompanije optužene za služenje izbjegavanju plaćanja poreza u zemlji gdje radi i živi nogometaš Real Madrida.

Luka Modrić proglašen je najboljim igračem prvenstva | Author: Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL Kai Pfaffenbach/REUTERS/PIXSELL

Odvjetništvo je tu optužnicu podiglo 29. studenog, mjesec dana nakon što je od španjolske financijske policije dobilo informaciju da je na otoku Manu, poreznom utočištu između Ujedinjenog Kraljevstva i Irske, otkriven nepoznati račun, depozit ili financijski proizvod na ime Luke Modrića. Nogometaš je kao porezni obveznik u Španjolskoj obvezan prijaviti svu svoju imovinu a porezna uprava ne zna za tu "financijsku poziciju" na otoku Manu.

I tako su se Modrićeve muke s pravosuđem nastavile i nakon poznatog "ne sjećam se svjedočenja" kada se nije mogao sjetiti ni kada je prvi put nastupio za hrvatsku reprezentaciju.

Na kraju se nedavno nagodio sa španjolskom poreznom upravom te mora platiti 1,4 milijuna eura, a, plaćanjem traženog poreza, kamata i kazne 33-godišnji nogometaš Real Madrida i njegova supruga Vanja izbjegli su suđenje, te potencijalnu zatvorsku u slučaju da izgube spor.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.