Top News
8081 prikaza

Kako se Milošević zauvijek zamjerio Rusima

Slobodan Milošević i Ivan Stambolić
Stevan Kragujević/Fond Muzeja istorije Jugoslavije
Mnogi krivi potezi obilježili su Slobin režim, a takav je bio i njegovo odnos s "ruskom braćom"

Vladimir Putin došao je i otišao iz Beograda. Oduševljeni Srbi pisali su brojne hvalospjeve na račun rusko-srpskog prijateljstva, ali tek sada Blic počinje propitivati taj odnos. U tekstu pod nazivom "Bratski zagrljaj koji davi" analizirali su odnose Rusije i Srbije kroz nekoliko stoljeća. Ravnatelj instituta za suvremenu povijest Momčilo Pavlović priča da su u samim počecima Rusi postavljali pravila igre. "Odnos Srba i Ruskog carstva u tom razdoblju (1809., op.a.) je odnos velike imperije koja ima svoje imperijalne interese i značajan je faktor u međunarodnim odnosima i male zemlje koja se prilagođava datim situacijama i interesima velikih sila", kazao je Pavlović za Blic.

I dok je rana povijest odnosa obilježena jednostavnim iskorištavanjem srpskih ustanaka protiv Turaka za širenje ruskog utjecaja na Balkanu, dvadeseto stoljeće nudi ipak malo drukčiju sliku. Sovjetski savez i Jugoslavija nisu imali baš bajne odnose zbog trzavica između Staljina i Tita, ali pad komunizma donosi i rast nacionalizma. 

Šijitska artiljerija otvara paljbu po pripadnicima Islamske države Globalni nemir Top News Ovih 10 ratova obilježit će 2019. godinu

"Nasilan raspad naše zemlje doveo je do toga da druge komunističke zemlje budu oprezne te tako imamo i 'baršunasti' raspad Čehoslovačke. U tom razdoblju, svi su bili zaokupljeni svojim unutrašnjim pitanjima. U tim uvjetima komunistička elita koketira s nacionalizmom da bi se održala na vlasti, a najbolji primjer toga je Slobodan Milošević", kaže za Blic Igor Novaković iz Centra za međunarodne i sigurnosne poslove.

Istovremeno to u Rusiji radi Boris Jeljcin koji se tijekom kolovoškog puča 1991. protiv Gorbačova već nalazi u državnoj upravi. Visokopozicionirani Jeljcin nakon puča razvija negativan odnos s Miloševićem jer je jugoslavenski predsjednik među rijetkim svjetskim liderima koji je podržao taj pokušaj vojnog udara između 19. i 21. kolovoza. 

Kako to u svom radu "Kraj Sovjetskog Saveza - Perestrojka bez Gorbačova" navodi Branko Caratan: "Čitav svijet osudio je puč u Moskvi, osim Arafata, Sadama Huseina, Gadafija, portugalskih, francuskih i kineskih komunista, novoformirane KPJ, SKJ pokreta za Jugoslaviju, službene Srbije te Socijalističke partije Srbije. U Beogradu je ministra vanjskih poslova Srbije puč u Moskvi označio kao kao unutrašnju stvar Sovjetskog Saveza, a Mihajlo Marković, potpredsjednik i ideolog Socijalističke partije Srbije bio je sretan što su pučisti pokušali eliminirati ideju saveza suverenih država. Jugoslavenska diplomacija izrazila je u povodu puča samo nadu da će se problemi riješiti u okviru ustava."

Jeljcin je uskoro preuzeo vlast u Rusiji i bilo je jasno da neće tako lako prijeći preko Miloševićevih postupaka. 

Željko Ražnatović Arkan Okrutni zločinac Top News Najveća nepoznanica: Tko je naručio Arkanovo ubojstvo?

Nakon micanja Miloševića s vlasti i njegove smrti u Haagu, rusko-srpski odnosi se blago mijenjaju. Ovdje ćemo citirati Envera Halilovića i njegov rad "Bosna i Hercegovina na ledu između Zapada i Ruske Federacije". "Povodom smrti S. Miloševića u sudskoj ćeliji Međunarodnog krivičnog suda  za bivšu Jugoslaviju u Haagu, optuženog za ratne zločine u BiH, Hrvatskoj i na Kosovu, državna Duma je donijela rezoluciju (15. 3. 2006.) pod nazivom 'O smrti bivšeg predsjednika Savezne republike Jugoslavije S. Miloševića'. U navedenoj rezoluciji državna Duma: (1) krivi Međunarodni kazneni sud u Haagu za smrt Miloševića, (2) kritizira  njegov dosadašnji rad, i (3) traži od njegovog osnivača, Vijeća sigurnosti UN-a, preispitivanje svrsishodnosti daljeg postojanja ovog suda.", piše Halilović.

Iduće godine počinje prava kampanja glorificiranja Rusije gdje tadašnje srpske vlasti vide da im to donosi najviše političkih bodova. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Perun 09:37 29.Siječanj 2019.

    "I dok je rana povijest odnosa obilježena jednostavnim iskorištavanjem srpskih ustanaka protiv Turaka za širenje ruskog utjecaja na Balkanu..." Kakva stupidna izjava. Dakle sada su Rusi krivi što su išli pomoći Srbima da se oslobode od 500 godina turčadijskog terora ... prikaži još! u Srbiji!?!?!?!?!? Stvarno ste bistri nema što!!!!! Vi poturice u Expressu ste živa sramota!!!