Top News
6441 prikaza

Kako zaustaviti Rvatinu koji šakama 'uspavljuje' suprugu...

Nasilje u obitelji
Thinkstock
Koliko god mi sebi drukčije utvarali i živjeli u nekakvim balonima izoliranim od stvarnosti, rodna nejednakost, seksizam, mizoginija, nasilje i diskriminacija nisu prošlost...

Sve zemlje svijeta u ovom vremenu pandemije bilježe porast obiteljskog nasilja ili – konkretnije rečeno – nasilja nad ženama, koje se čak povećalo za 30%. Budući da se većina napada i ne prijavljuje, slučajeva je vjerojatno mnogo više. Neke bi možda i prijavile, ali trenutno ne mogu jer su prisiljene 24/7 dijeliti vrijeme i ionako ograničeni prostor s nasilnikom. Većina susjeda ionako rijetko kada reagira i pravi se da ih se tuđa patnja ne tiče.

Ne treba zanemariti ni to da je našem sustavu za nepravomoćnu presudu jednom nasilniku potrebno barem godinu dana. Pa ti sad prijavi. Što se tiče Hrvatske, nedavno je u Makarskoj 37-godišnjak u stanu prebio 31-godišnjakinju i nanio joj više teških ozljeda, zbog kojih je morala biti operirana. Policija je protiv nasilnika podnijela kaznenu prijavu zbog nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

 | Author: Frano Jerkan/Pixsell Frano Jerkan/Pixsell

Nasilje u obitelji dogodilo se i prošlog tjedna u obiteljskoj kući u Vranjicu, gdje je 40-godišnji solinski gradski vijećnik HDZ-a Nikola Perajica premlatio je vlastitu suprugu. I to ispred svoje dvoje djece. Ovo “nasilnik iz HDZ-a” zapravo je čista tautologija.

To je toliko predvidiva kombinacija da sam po tko zna koji put odagnao laskavu pomisao kako sam možda vidovit, iako sam unaprijed znao iz čijih je redova. Pojedini portali pišu kako je Perajica suprugu prvo psihički zlostavljao te je zatim fizički napao zadavši joj više udaraca po tijelu i glavi, sve dok se nije srušila i ostala ležati na podu gotovo dva sata.

NEDOSTOJNO SVEĆENIKA Top News Uskrs kod don Joze: Masoni, komunjare, jugomilicajci...

Perajica je negdje oko ponoći pozvao Hitnu pomoć, i to tek kad je primijetio da 45-godišnja supruga otežano diše. Iako se pijani nasilnik držao priče da se supruga ozlijedila prilikom pada niz stepenice, uhićen je i određen mu je istražni zatvor. Perajica je promptno izbačen i iz vatrogasnog društva i iz HDZ-a.

Šteta što HDZ nije ovako brzo reagirao u slučaju župana Tomaševića. No izbori bi mogli brzo, a za predizbornu beatifikaciju HDZ-a sasvim dobro dođe i žrtvovanje jedne sitne ribe (kao što je Perajica).

 | Author: Ivica Galovic/PIXSELL Ivica Galovic/PIXSELL

Nadam se samo da ovog nasilnika ne čeka transfer na neko drugo politički podobno radno mjesto daleko od očiju javnosti, nakon što se stiša ova bura.

U javnost su izašle i njegove fotografije s istaknutim HDZ-ovcima u prikladnoj “uniformi”. Simbioza križa oko vrata i HDZ-ova loga na majici uvijek je bila simbol domoljublja i čovjekoljublja. Svi znamo da se količina ‘rvatstva u takvim krugovima mjeri veličinom križa oko vrata. No u cijeloj ovoj priči apsolutno je nebitno s kim se on slikao, jer svi iole poznatiji likovi imaju fotografije s ovakvim opskurnim likovima. Simptomatično je njegovo ulizivanje, laktarenje i guranje u kadar s političkim moćnicima.

Meni nikad neće biti jasno kako do tih nekih položaja i funkcija dođu baš ovakvi likovi i kome su oni uopće potrebni. Zar Hrvatska stvarno nema boljih?

Nikola Perajica je prilično nebitan lik. Riječ je o jednom od onih likova koji se na press-konferencijama guraju iza istaknutijih stranačkih dužnosnika kako bi ih kamere uhvatile te glume nekakav živi zid ili kulisu. Iako su sve relevantne institucije načelno osudile ovaj još jedan u nizu slučajeva obiteljskog nasilja, činjenica je da su domaće institucije do sada učinile vrlo malo u zaštiti žena.

Nekako sumnjam da će se to u bližoj budućnosti promijeniti. Jeste li primijetili da cijelo vrijeme pišem o pijanom nasilniku i ostalim psihopatima? Da, psihopatima. Jer kako drukčije nazvati nekoga tko se svjesno iživljava nad slabijima? O žrtvama se uglavnom slabije govori i piše.

EKSTREMAN IZAZOV Top News Svi izbori i odluke koje sada donesemo dugo će biti s nama

Naravno, ovo je samo jedan od mnogih primjera u kojima ranjive i nezaštićene skupine u društvu izvlače deblji kraj one stvarne ili figurativne batine. I koji nam je usput potpuno neprimjetan ili krajnje vidljiv.

Sve donedavno u Europi, a u nekim društvima i danas, žene nisu imale pravo braniti se na sudu, razvesti se od pogrešnih likova, same odabrati muža, koristiti kontracepciju, upisati fakultet, zaposliti se, zadržati novac koji su pošteno zaradile, podignuti kredit, posjedovati nekretnine, biti na nekoj političkoj funkciji, profesionalno se baviti sportom, nositi hlače ili bikini, (ne) pokazati svoje tijelo i uopće imati kontrolu nad vlastitim životom. Ova nejednakost ne počiva samo na slovu zakona već na dubokim stereotipima, očekivanjima društva od jednog i drugog spola, koja se prenose i na pojedince.

Nasilje | Author: Thinkstock Thinkstock

Neke žene su u Hrvatskoj žrtve predatora najnižih socijalnih i evolutivnih oblika te predmet ciljanog nasilja, prouzrokovanog prije svega potisnutim osjećajem manje vrijednosti nekih “muškaraca”, siromaštvom, neostvarenošću, pa i podsvjesnim suočavanjem s vlastitom biološkom prirodom. Koja i nije toliko “muška” koliko si nasilnici često utvaraju. Koliko god mi sebi drukčije utvarali i živjeli u nekakvim balonima izoliranim od stvarnosti, rodna nejednakost, seksizam, mizoginija, nasilje i diskriminacije nisu prošlost nego naša sadašnjost. I budućnost, ako nastavimo po starom. Hrvatska nije savršena i najrazvijenija zemlja na svijetu.

No kad je ova nesreća prerušena u korona virus stigla i u naše dvorište, uslijedila je pravodobna i efikasna reakcija države, slična reakcijama mnogo organiziranijih, uređenijih i bogatijih država, iz čega se lako može izvući zaključak kako bi i sve drugo u Hrvatskoj moglo biti tako uređeno, samo što uvijek nedostaje famozna “politička volja”. Ako se možemo uspješno boriti protiv ovog virusa koronaša, možemo se onda ozbiljnije i konkretnije pozabaviti i nasiljem u obiteljima. Sve što nam treba je samo rukohvat “političke volje”.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar PatriciaEH84
    PatriciaEH84 23:08 09.Svibanj 2020.

    Susan, 28. w​​w︅︆​w​.​​l​​o︅︆v​​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​​b

  • Avatar LindaEG89
    LindaEG89 18:31 08.Svibanj 2020.

    Elizabeth, 20. w​​w︅︆​w​.​​l​​o︅︆v​​e​︅︆​x​​x​​.​c​︅︆l​​u​​b

  • Avatar KimberlyXA79
    KimberlyXA79 17:51 08.Svibanj 2020.

    Lокalnim mamаmа treba аnonimni SЕX! Samо роrukа i рitaj dа jеbеš! –– w︆­w︆­w︆­.︆­Ki︆­s︆­­s︆­T­ok︆­.︆­c︆­o︆­m