Top News
162 prikaza

Karamarko: Bit ću mandatar, a Reiner će biti novi šef Sabora

Tomislav Karamarko
Davor Puklavec (PIXSELL)
Karamarko je još jednom odbio mogućnost velike koalicije sa SDP-om rekavši da ne može biti u vladi s nekim tko je upropastio Hrvatsku

HDZ je na današnjem sastanku dogovorio da će predložiti Željka Reinera za predsjednika Sabora. 

To je potvrdio i šef stranke Tomislav Karamarko:

"Mislim da je apsolutno zaslužio da ga kandidiramo. Zaslužuje i rešpekt drugih stranaka."

Upitan hoće li on biti mandatar, Karamarko je potvrdio:

"Da, ja ću biti mandatar za sastavljanje nove vlade."

Upitan je za komentar navoda Bože Petrova iz njegovog pisma zastupnicima MOST-a o tome da je i HDZ vršio pritisak na njega. 

"Nije HDZ vršio pritisak, upravo o tom pričamo. Čini mi se da je ovo malo od MOST-a taktično, politički i diplomatski balansirao. Svojim ljudima sam stalno govorio - nemojte prilaziti parcijalnom MOST-u. Mi smo pristupili pošteno ovim pregovorima, u suprotnom bi to bilo nepoštivanje njihovih glasača", rekao je Karamarko.

Još je jednom odbio mogućnost velike koalicije sa SDP-om rekavši da ne može biti u vladi s nekim tko je upropastio Hrvatsku.

"Ne znam što znači zajednička vlada. To bi trebalo dobro pretresti i precizirati. Biti u istoj vladi, sjediti za istim stolom s onima koji zadnje četiri godine upropaštavaju Hrvatsku, mijenjaju svoje stavove ovisno o potrebama i interesima, kako možemo? Biti za stolom s onima koji su bili protiv reformi. Ja sam na SDP-ovim plakatima izrugivan sa škarama u rukama zbog reformi koje pripremamo. Oni su protiv reformi, a sad su odjednom postali reformisti", kazao je.

"Oni trebaju potpise da bi ostali u svojim foteljama. Ja se nadam da će kolege iz Mosta biti svjesne ovoga što govorim. Smeta me izjednačavanje HDZ-a i SDP-a. Mi nismo isti! S druge strane, čelništvo HDZ-a i predsjednik HDZ-a nisu isti kakvi su bili prije, ja imam iza sebe nekakvu priču u borbi protiv kriminala. Mi smo rekonstruirali stranku", dodao je Karamarko.

Upitan je li zabrinut zbog osipanja Mosta, rekao je da mu taj proces nije drag.

"Mislim da svi moramo biti strpljivi da oni prođu što trebaju proći, neke dječje bolesti novoosnovane stranke. Želim da opstanu, ostanu i budu cjeloviti."

Novinare je zanimalo i je li se HDZ dogovorio s dvoje zastupnika s liste Milana Bandića. 

Karamarko je ponovio Bandićevu izjavu  "neću se ja prikloniti njima, već oni meni" i ustvrdio: 

"To mi je bilo simpatično. Ja sam optimist. Vjerujem da ću kreirati vladu."

Na upit računa li na podršku Mirka Raškovića, Karamarko je rekao da je riječ o principijelnom čovjeku koji nije dozvolio da ga SDDS pritišće da se prikloni lijevoj opciji.

"Ti ljudi imaju svoj mozak, zdravu pamet, ne treba za njih razmišljati Milorad Pupovac", rekao je Karamarko.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.