Top News
278 prikaza

Karamarko broji zadnje dane na čelu HDZ-a, stranku preuzima Plenković?

Tomislav Karamarko
Patrik Macek (PIXSELL)
Ostavku Tomislava Karamarka na mjesto predsjednika HZD-a najavio je i Vladimir Šeks

Iako se očekivalo da predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko na sjednici Predsjedništva stranke ponedjeljak u 18 sati (ili prije nje) podnese ostavku na mjesto čelnika stranke, sjednica stranke odgođena je za utorak u 11 sati.

Ostavku Karamarka najavio je i Vladimir Šeks.

"Očekuje se da će Tomislav Karamarko podnijeti ostavku na mjesto predsjednika HDZ-a i tada bi HDZ trebao odmah krenuti u postupak izbora novog predsjednika i to na temelju načela jedan član jedan glas i ako se profilira kandidat poput Plenkovića koji ima jedan ugled, jedan prestiž da HDZ s takvim predsjednikom ima dobre šanse i izglede za vrlo povoljan rezultat na izborima. Karamarko mora napustiti političku pozornicu", rekao je Šeks za N1 televiziju.

Karamarka smatra najodgovornijim za ovakvu situaciju, no krivnje nije poštedio ni ostatak vrha stranke.

Andrej Plenković | Author: Patrik Macek (PIXSELL) Patrik Macek (PIXSELL)

"Karamarko je najodgovorniji, on je donosio sve ključne odluke. Predsjedništvo i ostala tijela su se rijetko sastajala, on je osobno preuzeo odgovornost i najodgovorniji je za činjenicu da HDZ nije uspio ostati u vlasti, da je srušio vlastitu Vladu. Odgovoran je i vrh stranke i svi bi trebali svoj mandat dati na raspolaganje. Vrh HDZ-a bio je dužan jednostavno politički ne vjerovati na riječ Karamarku da će on sigurno, a bez jamstava, uspjeti formirati novu parlamentarnu većinu", rekao je Šeks.

Europarlamentarac Andrej Plenković trebao je u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a na kojoj se očekivala ostavka Tomislava Karamarka na mjestu predsjednika, izaći sa svojom kandidaturom za šefa HDZ-a. 

No, s obzirom da je sjednica Predsjedništva odgođena, Plenković je kandidaturu zasad odgodio.

Navodno je, kako nam je rekao sugovornik iz vrha HDZ-a, jedanaest predsjednika županijskih organizacija stranke podržalo Plenkovića te smatraju da je najbolje na izbore za novog šefa HDZ-a ići sa samo jednim kandidatom.

Podsjetimo, Plenković je bio prvi koji je javno kritizirao stranačkog šefa i to na Općem saboru HDZ-a krajem svibnja. Tada je poručio da ''stranka ne smije biti talac političke sudbine ni jednog svog člana'' te upozorio da HDZ mora paziti da im se ne dogode situacije slične onima u vrijeme kada je predsjednik stranke bio Ivo Sanader. 

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.