Top News
109 prikaza

"Karamarkove indicije puno manje utemeljene od mojih da nismo sami u svemiru"

Tomislav Karamarko i Zoran Milanović
Goran Stanzl (PIXSELL)
Milanović kaže da su Karamarkove indicije da je Domoljubna koalicija pokradena za mandate opasne i zabrinjavajuće

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović ocijenio je u nedjelju opasnom i zabrinjavajuću izjavu predsjednika HDZ-a i prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka kako postoje indicije da je u izbornoj noći Domoljubna koalicija pokradena za pet ili šest mandata.

„Kada govorimo o prvom pomoćniku Tihomira Oreškovića koji je zadužen za nacionalnu sigurnost i unutarnju politiku, to je krajnje neozbiljno i uznemirujuće, jer tvrditi da se u Hrvatskoj 2015. godine nekoga potkrada je opasno“, rekao je Milanović u nedjelju u Sinju.

„Sad bi bilo zanimljivo čuti što misli njegov šef Vlade. Predsjednik Vlade nije prvi među jednakima, predsjednik Vlade mora biti prvi iznad nejednakih i to nije nikakvo podcjenjivanje drugih, nego jedino takva Vlada može funkcionirati. Njegov prvi pomoćnik kaže da se u Hrvatskoj krade na izborima, mene to kao Hrvata i kao bivšeg premijera uznemirava“, istaknuo je Milanović, koji je za boravka u Sinju dao izjavu za medije o jučerašnjim izjavama Tomislava Karamarka.

Tomislav Karamarko | Author: Goran Stanzl (PIXSELL) Goran Stanzl (PIXSELL)

Po Milanovićevim riječima, ne može biti potkradanja na izborima. „Čak ni HDZ ne može potkradati na izborima, a to je najbolji dokaz da je sustav jako siguran jer tamo gdje ne može HDZ krasti, to je super sigurno“, rekao je Milanović.

Milanović smatra da se možda može potkradati na predsjedničkim izborima, na kojima nema stranačkih članova u odborima, dok je na izborima za Hrvatski sabor svaki odbor i svako biračko mjesto pokriveno s članom HDZ-a i SDP- a. 

„Prema tome, jasno je da nije bilo prigovora nakon izbora, ali to trebate pitati DIP“, poručio je Milanović.

Karamarko je u subotu u Imotskom izjavio: „U onoj izbornoj noći, postoje indicije da smo pokradeni za pet ili šest mandata, ali i to ćemo ispitati“. 

Milanović je u nedjelju u Sinju rekao kako su Karamarkove indicije puno manje utemeljene „od mojih indicija da nismo sami u svemiru“. 

Milanović smatra da Karamarko mora objasniti članovima svoje stranke u kojoj se, istaknuo je, ne bira na demokratski načina kao u SDP-u, zašto nije osvojio na nedavnim izborima dvotrećinsku većinu, nego je sa svojim partnerima dobio manje glasova i manje mandata nego stranke Vlade.

Iščekuje se očitovanje DIP-a

Državno izborno povjerenstvo (DIP) u ponedjeljak će se očitovati o sumnjama, odnosno o izjavi Tomislava Karamarka kako postoje indicije da je Domoljubna koalicija u noći parlamentarnih izbora "pokradena za pet-šest mandata", potvrđeno je Hini u DIP-u.

DIP u nedjelju nije službeno komentirao izjavu prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka, koji je rekao kako postoji "indicije da je Domoljubna koalicija u izbornoj noći pokradena za pet-šest mandata". 

Karamarko je to izjavio u subotu u Imotskom, ne želeći precizirati indicije gdje se i na koji način moguća krađa glasova dogodila. Najavio je kako će se to ispitati.

DIP je ključno izborno tijelo za parlamentarne izbore, brine o njihovoj zakonitoj pripremi i provedbi.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.