Top News
7781 prikaza

Kardinal, prijatelj Vice Batarela prijavljen u pedofilskom skandalu

Australski kardinal George Pell i Vice John Batarelo
Facebook
George Pell u Hrvatskoj je boravio prije dvije godina, a Batarelo se time pohvalio na Facebooku

Prvi svjetski podaci iz Katoličke crkve otkrivaju šokantan podatak - čak sedam posto svih njenih svećenika u Australiji su optuženi pedofili!

To je prvi put u povijesti da su podaci o seksualnom zlostavljanju djece analizirani te iznijeti u javnost, a pokrivaju razdoblje od 1950 do 2010, piše Daily Mail. Te činjenice objavljene su upravo u vrijeme kad australska Kraljevska komisija ima zadnje javno saslušanje protiv Crkve, a u slučaju je kroz nekoliko godina svjedočilo oko 5000 ljudi.

Istodobno s objavom ovakvih statistika, The Australian otkriva da su policijski istražitelji po drugi put poslali državnom odvjetništvu australske države Victorije prijavu protiv kardinala Georgea Pella. List pritom još uvijek ne zna je li riječ o optužbama protiv kardinala da je i osobno seksualno zlostavljao djecu ili da je prikrivao tuđe zločine.

Podsjeća, međutim, da su kardinala prošle godine optužile osobe da ih je kao djecu prije 40 godina zlostavljao u svom rodnom gradu Ballaratu gdje je i počeo karijeru kao katolički svećenik kao i to da su ga optužili da je navodno znao da jedan svećenik "dira dječake". 2015. izvjesni David Ridsdale javno je optužio da ga je 1993. Pell pokušao podmititi kako bi spriječio da njegove tvrdnje iziđu u javnost.

Australski kardinal George Pell i Vice John Batarelo | Author: Facebook Facebook

Bila je riječ o tome da je Ridsdale tvrdio da ga je njegov stric Gerald Ridsdale, svećenik blizak Pellu, seksualno zlostavljao kao dječaka. Svećenika Geralda Ridsdalea su australske pravosudne vlasti od 1993. do 2013. osudile zbog zlostavljanja ukupno 54 djece, a Pell se nikada nije uspio otresti optužbi da je to pokušao zataškati. Kardinal George Pell Hrvatskoj je zanimljiv i zato što je 2015. bio u posjetu Hrvatskoj.

U svibnju te godine tako je vodio euharistijsko slavlje u Zagrebačkoj katedrali, a susret s njim ovjekovječio je objavom zajedničke fotografije na Facebooku Vice John Batarelo, istaknuti član zaklade Vigilare. Zaklada je inače od 24. do 27. listopada prošle godine organizirala međunarodnu manifestaciju tradicionalnih i konzervativnih aktivista i lidera TradFest, a kao glavnog gosta organizatori su ugostili kardinala Raymonda Lea Burkea. Njega je organizacija The Catholic Whistleblowers prijavila 2015., kao i kardinala Justina Rigalija, zbog navodnog prikrivanja seksualnog zlostavljanja djece od pojedinih svećenika.

Što se Australije tiče i sadašnje objave statistika, više od 20 posto pripadnika nekoliko katoličkih crkvenih redova, uključujući mariste, jezuite i druge, navodno su bili uključeni u seksualno zlostavljanje s kojim se ova zemlja odlučila rigorozno obračunati.

U svom uvodnom obraćanju, savjetnica Kraljevske komisije Gail Furness, rekla je kako je istraživanje otkilo 4444 navodnih slučajeva zlostavljanja u razdoblju između siječnja 1989 te veljače 2015. 

Prosječna dob žrtava kod djevojčica je bila 10 godina, a kod dječaka 11 godina, pokazala je analiza. Oko 90 posto optuženih zlostavljača u crkvenim redovima su muškarci, a šest od sedam australskih nadbiskupa te vođe crkvenih redova se trebaju pojaviti pred Kraljevskom komisijom.

Počeci optužbi

Slučajevi seksualnog zlostavljanja u katoličkoj crkvi su niz optužbi, istraga, suđenja i presuda vezanih uz zločine seksualnog zlostavljanja djece koje su izvršili neki katolički svečenici, časne sestre ili neki drugi članovi katoličke crkve protiv dječaka i/ili djevojčica u starosti između 11 i 14 godina, iako su zabilježeni i neki slučajevi gdje su djeca imala tek 3 godine. Optužbe su po prvi puta počele poprimati široki publicitet kasnih 1980-ih; mnogi su slučajevi obuhvaćali i po nekoliko desetljeća, te su izneseni tek godinama nakon što se ta zlostavljanja odigrala.

Podignuti su sudski predmeti protiv nekih članova katoličke hijerahije jer nisu prijavili ta nedjela policiji ili vlastima. U nekim slučajevima, oni su namjerno premjestili svećenike zlostavljače u druge župe, gdje su oni samo nastavili sa drugim žrtvama.[To je dovelo do optužbi katoličke crkve jer nije izbacila te zlostavljače iz svojih redova.

Grafit o seksualnom zlostavljanju svećenika | Author: Wikipedia Wikipedia

Grafit u Lisabonu koji simbolički prikazuje problem pedofilije u svećenićkim redovima

Slučajevi su poprimili značajnu medijsku pozornost diljem svijeta, osobito u Kanadi, Irskoj i Sjedinjenim Državama. Članovi katoličke hijerhije su tvrdili da se radi o medijskom senzacionalizmu koji je bio pristran, preuveličan i nesrazmjeran. (Wikipedia)

Irska Crkva:  "Svećenici silovali su djecu po bolnicama i sirotištima. Kajemo se"

Nakon što je objavljeno šokantno izvješće o svećenićkoj pedofiliju u Dublinu, katolička Crkva je 2009. u Dublinu priznala brojne propuste te zločine koje su počinili pripadnici njihovih redova. Tada je dublinski nadbiskup Diarmuid Martin rekao: "Danas treba jednoznačno potvrditi da je Dublinska nadbiskupija propustila prepoznati krađu djetinjstva koja se dogodila preživjelima i da je Biskupija pogriješila u svojim reakcijama kada su oni i imali hrabrosti prijaviti, čime je povećala štetu učinjenu njihovoj nevinosti."

Upravo je on irskoj državnoj komisiji dao uvid u više od 60.000 dotad tajnih crkvenih dokumenata o tri desetljeća prikrivanja pedofilije u Katoličkoj crkvi. U izvješću stoji da su vjernici od 50-ih zbog spolnog zlostavljanja prijavili 183 irska svećenika, no komisija se bavila samo razdobljem od 1975. do 2004. godine u kojem su prijavljena 102 svećenika.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.