Top News
27689 prikaza

Kći krvnika: Živi u mraku, druži se samo s bivšim mužem

Obitelj Milošević
REUTERS
Susjedi kažu da su vrata dvorišta njezine kuće stalno zatvorena, a rolete na prozorima uvijek spuštene

Marko i Marija Milošević, djeca Slobodana Miloševića, po svemu sudeći, neće doći na sprovod svoje majke Mire Marković, kao što nisu bili ni na sprovodu svog oca.

Marija Milošević već godinama živi u Crnoj Gori, i, iako već ima dokumente koji su joj potrebni za putovanje izvan Crne Gore, kako navode "Novosti", čini se da neće ići u Srbiju. Razlog za to je njezin stav da je obitelji Milošević "nanjeta velika nepravda".

Marija Milošević očito je nesvjesna nepravde koju je upravo politika njezinog oca nanijela građanima cijele bivše Jugoslavije, a i odavno je već rekla se nema namjeru nikada vratiti u Srbiju, te da će napisati knjigu "Zašto sam ogorčena na Srbiju".

Slobodan Milošević i Mira Marković Tvrdoglavost Top News Iza kulisa pregovora: Kako je Slobo izgubio Kosovo

Marija Milošević je, kako tvrde njeni susjedi na Cetinju, cijelo vrijeme zatvorena u kući, iza spuštenih roleta. Nitko je nije vidio, a njena povučenost u samoću već je duže vrijeme uobičajena za njezine susjede. S nikim se ne druži, povremeno je posjećuje bivši muž Slobodan Bulatović, koji je jedini i ovih dana ulazio u njezino dvorište.

Podsjetimo, Marija Milošević Srbiju je napustila 2001. godine, odmah nakon što je njen otac izručen Haagu.

Prvo je živjela u Nikšiću, a kasnije se preselila na Cetinje, u naselje Bogdanov kraj, ali živi povučeno i skoro s nikim se ne viđa. Prijatelji kažu da gotovo uopće ne izlazi. Bila je udana za Slobodana Bulatovića, turističkog inspektora iz Cetinja. Brak se raspao nakon dvije godine, ali je Marija ostala živjeti na Cetinju. Na popisu stanovništva upisala se kao Crnogorka.

Njen prvi suprug Nikola Mišljenović, bivši diplomat, preminuo je 2014. godine u 62. godini. Marija je imala 18 godina kad se udala za gotovo 15 godina starijeg Mišljenovića. Bili su tri godine u braku, dok je on bio u diplomatskoj službi u Japanu.

Potegla pištolj kad su uhitili Miloševića

Iako se sada navodi da Marija Milošević ima spremnu dokumentaciju za putovanje izvan Crne Gore, mediji su ranijih godina pisali da je ona doslovno zarobljena u toj zemlji. Naime, tijekom uhićivanja Slobodana Miloševića, sva bijesna je zapucala iz pištolja kalibra 22 LR, za kojeg nije imala dozvolu.

Tog 1. travnja 2001. u vili Mir na Dedinju pucala je iz pištolja na istražnog suca Gorana Čavlinu i ljude koji su bili s njim, a kasnije se branila da je "pucala u modro plavo nebo" i da je prije toga popila tablete za smirenje i dosta alkohola, te da nikoga nije imala namjeru ozlijediti.

Masovna grobnica na Kosovu Kosovske žrtve Life "JNA mi je ubila sina, pokopala sam ga u dvorištu"

Protiv nje je te godine poveden kazneni postupak i optužena je za izazivanje općte opasnosti i nelegalno držanje pištolja. Saslušana je i dala je obranu, ali je zatim pobjegla u Crnu Goru.

Krivično djelo neovlaštenog posjedovanja oružja, za koje je bila optužena, 2007. godine je otišlo u zastaru, a proces vezan za samu pucnjavu malo je kompliciraniji.

Krajem rujna 2002. godine bila je osuđena na osam mjeseci zatvora, uvjetno na dvije godine. Međutim, njen odvjetnik se žalio i sud je uvažio žalbu i ukinuo presudu.

Sredinom studenog 2004. godine počelo je ponovljeno suđenje, ali Marija Milošević se nije odazvala na pozive. Stigla su liječnička opravdanja da je bolesna, a neki pozivi su i vraćeni s naznakom da nije pronađena na prijavljenoj adresi u Podgorici. Njeni odvjetnici su se stalno pozivali na tvrdnju da im je branjenica ozbiljno bolesna, a 19. listopada 2005. odlučeno je da bude privedena na sljedeću glavnu raspravu, ali ni to se nije dogodilo.

Slobodan Milošević i Mira Marković MIRA MARKOVIĆ Top News Posljednje Mirino pismo Slobi: "Čekaj me gore!"

Tjeralica za njom je raspisana krajem svibnja 2006. godine jer se nije odazvala ni na jedan sudski poziv. Pokušala se odreći srpskog državljanstva, ali to nije bilo moguće jer se protiv nje vodi krivični postupak. Marija Milošević isto tako ne može dobiti crnogorsko državljanstvo dok se ne ispiše iz srpskog.

Također, podržala je i nepriznatu takozvanu crnogorsku pravoslavnu crkvu.

Svojevremeno je izjavila da nije u kontaktu s majkom i bratom. Navodno su imali nesuglasice oko toga gdje će biti pokopan Slobodan Milošević.

Podsjetimo, očekuje se da će se pogreb Mire Marković održati u subotu u 15 sati u Požarevcu. Mira Marković bit će u petak kremirana u Moskvi, a njen pepeo bit će podijeljen na dva dijela. Kako piše Blic, dio će obitelj ostaviti sebi, a dio će biti pokopan pored Slobodana Miloševića u Požarevcu.

Ovim neuobičajenim rješenjem, bit će ispunjena želja udovice Slobodana Miloševića da počiva pored supruga u Srbiji, iako su njihova djeca, Marija i Marko izričito protiv toga da se njihova majka pokopa u Srbiji.

 • Važna obavijest
  Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
 • centirion 00:41 19.Travanj 2019.

  Nije on htjeo sačuvati "Jugu",nego stvoriti veliku Srbiju sa granicama Virovitica,Karlovac, Karlobag! To i vrapci na krovovima znaju samo se ti srbine praviš blesav!

 • Avatar kvasac40
  kvasac40 20:24 18.Travanj 2019.

  Imamo i mi svojih krvnika osuđenih u Hagu.Slobo je želio sačuvati Jugu.