Top News Izbori u Americi
1476 prikaza

Kći robova ima 107 godina i nikad ne propušta glasati

Kći robova ima 107 godina i glasa na svakim izborima
WISTV/ screenshot
Ovo su joj već 13. predsjednički izbori i nikad nije zaboravila one koji su poginuli da bi imala to pravo

Onkraj kulminacije na trenutke brutalne predizborne kampanje i američkih predsjedničkih izbora, pojavila se i jedna drugačija vijest. U Columbiji, glavnom gradu Južne Karoline, na predsjedničkim izborima je po 13. put glasala Donella Wilson, 107 godina stara kći bivših robova. Rođena je još 1899. u okrugu Calhoun i, kako je izjavila za WISTV, nikada joj nije palo na kraj pameti da propusti neke izbore.

Nakon glasanja je rekla da za nju sudjelovanje kao glasač na izborima znači odavanje počasti svima prije nje koji zbog svoje rase na to nisu imali pravo, a posebno za sve one koji su riskirali, pa i žrtvovali svoje živote kako bi se izborili za pravo izražavanja političke volje koje ona koristi doslovno svaki put kad ima priliku.

"Nisam mislila da ću doživjeti dan poput ovoga, sada imam već više od 100 godina... Tako mi je drago da sam živjela tako dugo da dočekam da možemo glasati i da se onda taj glas broji", kazala je žena koja je prvi put na izbore izašla 1940., glasajući za Franklina D. Roosevelta, dok je imala 41 godinu. Što je za nju moglo značiti da je dočekala prvog crnog predsjednika, Baracka Obamu, može se samo slutiti.

"Oooh, bila sam tako ponosna i zahvalna, hvala Bogu na njemu", kazala je ekipi koja ju je posjetila. Ona ne krije da joj je sada želja da dočeka i prvu predsjednicu SAD-a. Ona je još prije šest godina, kada je imala "samo" 101 godinu života iza sebe, obećala u jednoj reportaži da će do kraja života nastaviti izlaziti na izbore, kako bi i svojim primjerom bila sigurna da svi oni koji su se žrtvovali za njeno pravo, to nisu učinili uzalud.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.