Top News
217 prikaza

Kim Jong-un 'u elementu' - zabranio vjenčanja i sprovode

Kim Jong-un
Youtube
Na sedmi kongres Radničke partije čekalo se 36 godina. "Izvrsni vođa" će svoje monolitno vodstvo tek sad učvrstiti tako da njegova vladavina zapravo počinje tek danas

Na sedmi partijski kongres Radničke partije u 70 godina postojanja Sjeverne Koreje čekalo se 36 godina. Unatoč tome što bi se oni trebali održavati svakih sedam godina. No, Sjevernokorejci napokon su ga danas i dočekali, a Kim Jong-un, "Izvrsni vođa" izolirane vojne diktature, odredio je što se smije, više što se ne smije tijekom priprema i održavanja kongresa.

Pripreme su trajale 70 dana, tijekom kojih nije bilo poželjno održavati sprovode, vjenčanja i slične neproduktivne aktivnosti, jer se moglo dogoditi da se svečanost prekine zato što neki od uzvanika naglo moraju volontirati na radovima uoči partijskog kongresa. Točno tako prisiljeno je bilo u nekoliko navrata volontirati nekoliko parova mladenaca, da bi se na kraju sprovode i vjenčanja jednostavno zabranilo na nekoliko tjedana.

Partijski dužnosnici postavili su nekoliko skoro pa nemogućih rokova za dovršavanje radova uoči kongresa kako bi zemlja, a posebno Pyongyang, povijesni dan dočekali u blještavom izdanju. Zbog velike žurbe su se, međutim, događale nesreće. Tako je 30 vojnika stradalo u urušavanju tunela za kanal do hidroelektrane kod planine Paektu na granici s Kinom. Deseci mještana su poginuli i pri klizanju tla u provinciji Ryanggang, tijekom radova na željeznici.

No, radovi su išli nezaustavljivo dalje, čak i kad je za njih trebalo odvlačiti radnike iz tvornica s radnih mjesta. Na kraju su se radovi pretvorili u danonoćno rintanje. Sve je to i koštalo, ali administraciju ništa nije moglo pokolebati. Tako su odlučili da će se sve to platiti tako što će ove godine svaka obitelj morati izdvojiti između 6500 i 26.000 wona dobrovoljnih priloga kojima dokazuju lojalnost. Riječ je inače o zemlji u kojoj je prosječna plaća 4000 wona.

Kongres je na kraju doista i počeo kako se planiralo. S tim što se sada naslućuje i razlog sazivanja nakon 36 godina. Kima Jong-una će na skupu svih partijskih vođa iz cijele zemlje, iznova proglasiti glavnim tajnikom stranke. Ali, osim toga će po svoj prilici njegovu osobnu doktrinu vođenja zemlje proglasiti za jedinu pravovjernu, raskrstivši tim potezom s naslijeđem Kima Il-sunga i Kima Jong-Ila.

Problem čak nije ni u Kim Jong-unovom djedu, koliko ocu, koji je tijekom svoje vladavine prebacio dobar dio vlasti na vojsku, čak i neke ekonomske aktivnosti kao što je pravo na prodaju ugljena u inozemstvu. Kim Jong-un to sada namjerava vratiti pod okrilje partije koja je njegova osnovna poluga političke moći, čime, kako kažu analitičari, tek sad doista počinje njegova prava vladavina.

Tome u prilog ide i revizija podjele uloga u složenom sustavu klasa u toj zemlji. Tri osnovne skupine su klasa jezgre, od koje se očekuje da u kriznim trenucima bude oslonac vođi, da ga podrži, potom neodlučna klasa koju stalno treba korigirati i, napokon, neprijateljska klasa, koja mora biti pod stalnim nadzorom. Drugim riječima, slijedi nova preraspodjela uloga državnih neprijatelja.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.