Life
11435 prikaza

Najgora vojska: Umiru od gladi i kradu hranu od seljaka

Vojska Sjeverne Koreje
1/3
REUTERS
U Sjevernoj Koreji nema razlike među spolovima kada je u pitanju vojska, jer u nju moraju i jedni i drugi

Muškarci u Sjevernoj Koreji vojsku služe 10, a žene sedam godina. Specijalne postrojbe osobnih čuvara Kim Jong-una u vojsci ostaju pak 13 godina.  

Vojni rok je obvezan, a u vojsku se većina upisuje nakon srednje škole. Oni koji odu na studij, obično vojsku 'odrađuju' nakon završetka školovanja, pri čemu osobe sa sveučilišnom diplomom mogu dobiti pet godina vojnog roka, dok oni koji su dobili titulu inženjera ili su pohađali neki znanstveni studij, u vojsci ostaju svega tri godine jer je bivši vođa Kim Jong-il želio ohrabriti i potaknuti ljude na znanstvene studije.   

Vojska Sjeverne Koreje | Author: Youtube Youtube

Glavna poteškoća s kojom se susreću ročnici jest to što moraju trpjeti glad. Vojnici u specijalnim postrojbama su, doduše, dobro zbrinuti, ali oni koji su stacionirani izvan glavnoga grada Pjongjanga dobiju samo dva ili tri krumpira za obrok ili se hrane sirovim kukuruzom ili rižom.

Zahvaljujući takvoj prehrani, sjevernokorejski vojnici su nekoliko centimetara niži od svojih južnokorejskih kolega, napisao je Adam Cathcart

Unatoč oskudnim obrocima, vojnici ne samo da treniraju, nego odlaze i pomagati poljoprivrednicima na njihovim rižinim poljima. Mnogi od njih su vrlo mršavi i gladni, te očajnički žele pobjeći. 

Vojna policija uvijek pazi na dezertere koji bježe u potrazi za hranom. Ponekad ti vojnici kradu od civila i poljoprivrednika, jer su očajni i gladni. A ako nađu bilo što jestivo, ukast će to bez razmišljanja. 

Priča se i da neki viši časnici čak naređuju vojnicima da idu krasti. Ako ne uspiju, budu kažnjeni, piše Guardian

Polovica vojnika kući se vraća pateći od posljedica pothranjenosti, a mnogi se otpuštaju kući kako bi se oporavili. Većina je preslaba za samostalno hodanje, pa ih njihovi roditelji moraju pokupiti i hraniti kako bi povratili snagu i zdravlje. Kad im se zdravstveno stanje pak poboljša, vraćaju se natrag u vojsku.  

Sretnici su oni koji služe u specijalnim postrojbama ili imaju posebno dobre časnike koji se brinu za njih. Nesretniji, s druge strane, umiru od gladi prije nego li im roditelji stignu pomoći. Zbog svega toga služenje vojnog roka u Sjevernoj Koreji jedno od najgorih u svijetu.

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Cody16 20:22 19.Svibanj 2017.

    Koja kenjaza i propaganda