Top News
325 prikaza

Knjigu nitko ne želi objaviti jer u njoj Trumpa ubiju

Jonathan Freedman, "To kill the president"
YouTube
Tri dana nakon Trumpovog ulaska u Bijelu kuću triler je bio fikcija, ali danas...

Deset izdavača odbilo je objaviti triler u kojem se radnja odvija tako da nastaje zavjera kako bi se ubilo američkog predsjednika nakon što on zaprijeti nuklearnim ratom Sjevernoj Koreji. Knjiga je napisana odmah nakon što je Donald Trump preuzeo svoj mandat u Bijeloj kući, donosi Business Insider. U svom mračnom predviđanju razvoja aktualne svjetske politike Guardianov kolumnist Jonathan Freedland napisao je "Ubiti predsjednika" po pseudonimom Sam Bourne.

Roman prati predsjednikovog savjetnika bliskog bijeloj rasističkoj ekstremnoj desnici, skupini zavjerenika kojima su meta ilegalni useljenici na jugozapadu SAD-a, a u romanu se predsjednikova kći naziva "Princezom". Roman je bio gotov samo 72 sata nakon što je Trump proglašen predsjednikom i osam mjeseci prije njegovog sukoba sa Sjevernom Korejom, odnosno prije nego što je zaprijetilo da Trump zarati s Kimom Jong-unom.

Jonathan Freedman, "To kill the president" | Author: YouTube YouTube

U svojoj posljednjoj kolumni u Guardianu Freedland je napisao: "Ljestvica je u Trumpovom slučaju postavljena tako nisko da se svaki novi dan u kojem on nije pritisnuo dugme za nuklearni sukob protiv udaljenog suparnika, smatra bonusom." Deset američkih nakladnika odbilo je tiskati knjigu nakon osude fiktivnog djela koje najavljuje ubojstvo predsjednika. U SAD-u je protuzakonito prijetiti ubojstvom predsjednika, čak i u slučaju kad je nevjerojatno da bi se to ikada ostvarilo.

Freedlandov agent je za New York Times rekao da na plodno tlo nije pao ni prijedlog da se ublaži naslov; "Zavjera protiv predsjednika". Jonny Geller je rekao: "Izdavači su takvog komercijalnog stava da ljudi to već žive i da nemaju prostora u glavi za to i pročitati. To pokazuje manjak hrabrosti i mašte." Ranije je već na osudu naišla glumica Kathy Griffin zato što je pozirala s lažnom odrubljenom Trumpovom glavom.

Steve Bannon Bizarno Top News "Trump je klaun i nema nikakav plan za Koreju"

Isto se proveo i Johnny Depp nakon što je publiku na Festivalu Glastonbury upitao: "Kad je posljednji put glumac ubio predsjednika?" Freedland inzistira da je u knjizi riječ o fikciji i da je njena namjera isključivo da propituje moralne dvojbe s kojima se suočavaju službenici u Bijeloj kući, suočeni sa situacijom u kojoj predsjednik SAD-a juri prema globalnom nuklearnom ratu.

U ovom trileru njegovi pomoćnici zaključuju da je ubojstvo najbolja opcija u takvoj situaciji. Junakinja romanba Maggie Costello u jednom trenutku tako govori: "Bez obzira koliko mrzili tog čovjeka, a Bog zna da postoji svaki mogući razlog za mrziti ga, to sigurno nije način za otarasiti ga se. Uništili biste demokratski poredak u nastojanju da ga sačuvate."

 

Trumpovi simpatizeri na knjigu reagirali gnjevnim člankom po ekstremno desnim medijima, nazivajući Freedlanda "protubjelačkim novinarom" koji je napisao "fantaziju o ubojstvu Donalda Trumpa". Zaključili su da je to "simptom bolesne i iskvarene kulture". Njima nasuprot, spisateljica Rachel Johnson, sestra britanskog ministra vanjskih poslova Borisa Johnsona, nazvala je na Twitteru Freedlanda "Nostradamusom". "Ovaj film smo već gledali", komentirala je, referirajući se na političke događaje u svijetu koje pratimo danas.

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.