Top News
1589 prikaza

Kod Kosor nije uspio, ali Plenki mu je osigurao fotelju

Goran Marić na neformalnom sastanku ministara i premijera
Patrik Macek (PIXSELL)
Bivši nogometaš i sudac ispitivao je Sanadera, svađao se s Rohatinskim, a sada je ušao u Vladu

Ime Gorana Marića ovih dana spominje se češće nego onda kad je nepravedno dosudio penal Hajduku protiv NK Vukovar '91. Kao Hajduk onomad na čelu s Ivanom Katalinićem, tako je i Marić danas ipak zadovoljan. Uspio je postati ministar. 

Istina, nogometnim rječnikom bi se reklo u sudačkoj nadoknadi, ali Državni ured za upravljanje državnom imovinom vjerojatno postaje ministarstvo, a izgledno je da će na čelo zasjesti Marić.

Ovaj nekadašnji nogometni sudac poznat je i po svom ekonomskom radu. Nakon dugogodišnje karijere u amaterskom nogometu i profesionalnom suđenju, doktor ekonomije objesio je kopačke o klin i posvjetio se svojoj prvoj ljubavi, ekonomiji.

Obranjen doktorat

Rođen u Grudama 1959. godine, završio je Ekonomski fakultet u Zagrebu i godinama je radio Vjesniku i Tisku. 1999. godine, otprilike u vrijeme kada je Hajduku dosudio onaj penal u Vukovaru, na Ekonomskom fakultetu je obranio doktorat. Za doktorat proučavao je temu upravljanja poslovnim odnosima u sustavu poslovnog marketinga, a kasnije je napisao dvije knjige. 

Milijan Brkić Top News "Plenkovićeva Vlada uskoro će se mnogima činiti jako 'desnom'

Devedesete je proveo na direktorskim pozicijama Hrvatske tiskare, Vjesnika i Tiska, a dolaskom Ivice Račana na vlast, Marić napušta vjesnikov neboder u zagrebačkoj Savskoj ulici. "Tada je počela druga faza privatizacije. Ali za razliku od 90-ih, kada je procesom upravljao Fond za privatizaciju, to je 2000., prema političkom nalogu, radio Trgovački sud preko politike stečajeva. Mislim da su to bili nedovoljno stručno pripremljeni postupci, tako da su se stečajevi u Hrvatskoj pokazali kao pravni postupak u kojemu su vlasnici stavili novac u džep hlača, a sakoe dali vjerovnicima", oštro je Marić kritizirao Račanovu politiku u razgovoru za Nacional prije čitavih deset godina.

Šef saborskog odbora

Nešto kasnije, Marić se pridružio HDZ-u i relativno brzo se probio do mjesta šefa Saborskog odbora za financije. U mandatu premijerke Jadranke Kosor ozbiljno se razmišljalo da Marić postane ministar financija umjesto Ivana Šukera. Međutim, do toga nije došlo, a uskoro ni Kosor više nije bila premijerka.

Matina Dalić i Andrej Plenković Svađe u stranci Top News HDZ-ovci protiv Dalić i Kujundžića: Gdje su bili kad je bilo teško?

Iz tog vremena zabilježene su dvije zanimljive stvari o Goranu Mariću. Prva je oštar sukob s bivšim guvernerom HNB-a Željkom Rohatinskim. Marić je za govornicom u Saboru rekao da je HNB "dijagnostičar koji nije donio nijednu konkretnu mjeru koja će pripomoći gospodarstvu i porastu zaposlenosti". To je toliko zasmetalo Rohatinskom da je navodno otišao na tajni sastanak s Jadrankom Kosor gdje je zamalo ponudio svoju ostavku.

Negdje u ljeto 2010. godine dogodila se možda i zanimljivija situacija. Marić je imenovan u saborsko istražno povjerenstvo zbog sumnji u malverzacije tijekom privatizacije Ine. Povjerenstvom je upravljala SDP-ovka Slavica Zgrebec, a pred njima su iskaze dali brojni političari, od Slavka Linića do bivšeg premijera Ive Sanadera.

Napokon ministar

Godinama je u Saboru, aktivan je u stvaranju ekonomskog programa HDZ-a, a nakon godina bezuspješnih pokušaja ostvario je i svoju veliku želju.

Želju za ministarskom foteljom.

Vlada Tihomira Oreškovića Trula ekipa Top News Za Timovom Vladom će žaliti samo satiričari

"Državna imovina je golemi potencijal. Imamo puno i vidljive i nevidljive imovine i nastojat ćemo da ta nevidljiva imovina postane vidljiva. Ono što je najvažnije - više se imovina Republike Hrvatske sigurno neće prodavati na telefonskoj sjednici", zaključio je, sada već ministar, Goran Marić. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • EGREG 08:54 26.Listopad 2016.

    ZAR TI JE TO TREBALO DA ISKAMČIŠ NOVO MINISTARSTVO IONAKO IH IMAMO NAJVIŠE U EU.