Top News
2933 prikaza

Kolinda: Neću odustati od vojnog roka!

Kolinda Grabar Kitarović
Slavko Midžor/PIXSELL
Predsjednica smatra da je to jedini način da bismo znali braniti sebe i druge

Moja zadaća kao predsjednice Republike Hrvatske je predstavljati državu u zemlji i inozemstvu. Odlaskom na NATO summit ili na bilo koji sastanak na vrhu zastupam i branim državne interese. Uvijek mi je cilj obaviti i što više sastanaka 'na marginama'. Svi znamo kako se tako mogu uputiti ključne poruke i obaviti ključni razgovori. Nikad neću propustiti priliku izboriti se za razgovor s ključnim svjetskim državnicima, pojasnila je svoj susret s Donaldom Trumpom predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović novinaru Dragi Hedlu u velikom intervjuu za portal Telegram.hr.

Iako su snimke njezinih pokušaja da se približi predsjedniku SAD-a izazvale brojne reakcije čak i u inozemnim medijima, predsjednica ističe kako je to “asertivna i proaktivna vanjska politika kakvu očekuje od cjelokupne hrvatske diplomacije”.

"Da, izborila sam se za razgovor s predsjednikom Sjedinjenih Američkih Država, razgovarala sam i s kanadskim premijerom Trudeauom, novoizabranim predsjednikom Francuske Republike Macronom, njemačkom kancelarkom Merkel, turskim predsjednikom Erdoganom, razgovarala sam i s čelnicima država Inicijative triju mora", istaknula je predsjednica koja je za Telegram.hr potvrdila kako će ići na inauguraciju novog/starog predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Kolinda Grabar Kitarović Nečuveno Top News Predsjednica ne smije skrivati kaznena djela, ali to radi

"Kao što sam rekla u Vukovaru, ne moramo mi pokazivati nekakvo pretjerano prijateljstvo, ne moramo to glumiti jedni drugima niti nekom trećem, ali se moramo uhvatiti otvorenih pitanja, graditi odnose korak po korak i nadam se da je ovo jedan od koraka kojima ćemo pokrenuti dijalog. Drago mi je da sad konačno u predsjedniku Srbije imam sugovornika koji je otvoren za razgovore", ističe Grabar Kitarović koja je, kako je rekla, uspjela izgladiti i odnose s Mađarima.

"U jednom trenutku bila sam doista zabrinuta razvojem tih odnosa, zbog toga sam i otišla u Mađarsku te na razgovore s predsjednikom i premijerom, na sastanak V4, Višegradske skupine. Držim da su se odnosi unaprijedili posljednjih mjeseci i da idu u dobrom pravcu", pojasnila je potvrdivši i kako su u tijeku pripreme za njezin posjet ruskom predsjedniku Putinu te da bi u Moskvu mogla do kraja godine.

Predsjednica je najavila kako se i dalje radi na projektu obveznog vojnog roka: "To vojno osposobljavanje, ipak nadam se, nikad nikome neće trebati u Hrvatskoj. Ali možete se naći nekom prilikom bilo gdje u svijetu, na vikendu u Londonu, te da morate braniti svoj život i život ljudi oko sebe."

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.