Top News
2856 prikaza

Kolindi je zajedništvo kad se glasa za nju

Kolinda Grabar Kitarović
Josip Regovic/PIXSELL
Dok je Zoran Milanović apelirao na jednakost, Kolinda Grabar Kitarović sinoć se opet uhvatila zajedništva

On je govorio o jednakosti, ona o zajedništvu.

I odmah je bilo jasno da ne misle na isto. I da unatoč tim apelima imamo duboko podijeljeno društvo i dva dijametralno suprotna kandidata za predsjednika Republike. 

"Nitko se u Hrvatskoj u kojoj ću biti predsjednik neće osjećati kao građanin ili građanka drugog reda. Nitko", poručio je sinoć Zoran Milanović. "U Hrvatskoj nitko ne smije biti drugi i nitko ne smije biti zapostavljen. Imate pravo na sreću i na miran život".

A onda je na red došla Kolinda Grabar Kitarović.

"Zajedništvo znači da smo zajedno oko istih ciljeva. Svi smo mi Hrvatska. Jednake prilike za sve", poručila je na početku govora, a zatim naglasila: "Sad nije vrijeme da se ponovno dijelimo. Petnaest godina je trebalo da vratimo zajedništvo u Hrvatsku".

Jakov Kitarović Prvi gospodin RH Top News Otkrivamo: Sve o tajnom životu Jakova u sjeni Kolinde

Zajedništvo je, dakle, glasanje za Kolindu Grabar Kitarović.

Jednakost je glasanje za Zorana Milanovića.

Poruke nisu mogle biti sličnije, a opet ispale su totalno različite.

Zajedništvo za njezine

Milanović je nudio jednakost za sve građane. Kolinda Grabar Kitarović promovirala je zajedništvo samo onima koji glasaju za nju. Za sve ostalo upozorila je kako "nije vrijeme da se ponovno dijelimo".

Gdje je tu zajedništvo? I kome je ono namijenjeno?

U postizbornom kaosu gdje su se zbrajali postoci i tražili saveznici, proglašavali pobjednici i nizali gubitnici, ova podjela mogla bi, pa i trebala, obilježiti kampanju za drugi krug predsjedničkih izbora.

Milanović se obraćao svima. Kitarović se obraćala svojima.

Ona koja poziva na zajedništvo progovorila je upravo protiv tog zajedništva. Koje, zapravo, i nije ništa drugo od forsiranog grupiranja na staroj HDZ-ovoj paroli: tko nije s nama, taj je protiv nas. 

Zoran Milanović | Author: Igor Šoban/PIXSELL Igor Šoban/PIXSELL
Tko nije uz HDZ, taj je protiv Hrvatske. Svaka druga vlast osim HDZ-ove nenarodna je i nehrvatska, a samo oni koji se okupljaju uz HDZ i Kolindu Grabar Kitarović ispunjavaju kriterije da ih se naziva domoljubljima.

Sektaško domoljublje

"Kao hrvatski domoljubi ne možete ne voljeti Hrvatsku", reče predsjednica. A volite Hrvatsku samo ako domoljublje manifestirate kroz glasanje za Kolindu i HDZ.

Postoji, dakle, Milanovićevo zajedništvo u jednakosti i Kolindino zajedništvu u ideološkom i stranačkom svrstavanju.

To su ujedno i kriteriji po kojima se dijele kandidati, ali i hrvatsko društvo.

Jedno je isključivo, uzurpatorsko, sektaško, netolerantno. Drugo je otvoreno, uključivo, liberalno, moderno. 

Milanović je ponavljao da je "rat gotov", Kolinda je spominjala "bitke" i skandirala "Vukovar, Vukovar". Milanović je govorio o tome da svi imaju pravo na sreću. Kolinda je sugerirala da je sreća rezervirana samo za njezine birače.

Renata Vinšek Renata Vinšek Top News Renata je šišala sve, a onda je 'gaf sa Srbima' uništio legendu

"To je moja država, ali država nisam ja", izjavio je Milanović, što je zvučalo kao direktan odgovor onom Kolindinom famoznom uzviku "Svi ste vi moji". Koje se jučer pretvorilo u apel "Neka barem moji glasaju za mene".

Ideološko parazitiranje

Kolinda je govorila da nije "nikako za prošlost", pa je svejedno više puta spominjala branitelje i rat, ali i kroz svoj nastup nudila podsjećanje da Hrvatska konstatno živi tu svoju prošlost kroz 30-godišnju vladavinu HDZ-a.

"Naše društvo je ideološki podijeljeno", reče Kolinda, "a nama je toga dosta". Pa zato skuplja glasove po ideološkoj liniji. 

Oboje kandidata u drugom krugu, dakle, pokušavali su formulirati  istu poruku u obraćanju što većem broju birača, ali na tom putu jasno su ocrtali liniju podjele.

Zagađeno zajedništvo

Kolinda je čak aludirala na to da su bivši predsjednici u zadnjih petnaest godina, dakle od Stipe Mesića do Ive Josipovića, usađivali podjele, a da jedino ona garantira zajedništvo. 

Premda je Pantovčak osvojila tijesnom natpolovičnom većinom, nikada se u mandatu nije previše odmaknula od 50-postotne popularnosti i činila je sve da parazitira na ideološkim, političkim, svjetonazorskim, kulturološkim podjelama.

Kolinda Grabar Kitarović | Author: Slavko Midžor (PIXSELL) Slavko Midžor (PIXSELL)
Tjerala iz zemlje one kojima ovdje ne valja, upozoravala manjince da su sami krivi za to što ih se izlaže napadima i govoru mržnje, koketirala s desnicom i ratovala s antifašizmom.

Zajedništvo je u njezinu mandatu postao ne samo isprazan, već i prljav pojam koji je predsjednica uspjela zagaditi. Ne samo sinoć.

Sinoć je, pak, zajedništvo trebalo ujediniti podijeljene birače, podijeljeni HDZ, podijeljenu desnicu, podijeljene frakcije... 

Kolinda ni u prvom krugu nije uspjela demonstrirati zajedništvo, kako je mislila da će to uspjeti u društvu?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Express.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Express.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar SharonQV84
    SharonQV84 15:02 31.Svibanj 2020.

    Pоglеdajtе mojе videozарise o mastuгbасiji na web kamеru –– w​​w​​w​​.​k​i​​s​s​t​​o​​k​​.​​c​​o​​m

  • Avatar maks20022
    maks20022 17:49 07.Ožujak 2020.

    Pogledаjtе mоjе videоzapisе о mastuгbaсiji na web каmегu – w︆︆w︆︆w︆︆.︆︆f︆︆ck69︆︆.︆︆site

  • Penzić 21:21 27.Prosinac 2019.

    Kolinda se zajebala. Došla u Karlovac misleći da su dani piva !!!!!!!!!!!